Υπογειοποίηση 5,16 χιλιόμετρα του τρένου στην Πάτρα

του Πάνου Μαντά, Αρχιτέκτονα

 

Είναι αναμφισβήτητο πως στην περίπτωση του τρένου στην Πάτρα ο κ. Κώστας Καραμανλής, Υπουργός Υποδομών και Μεταφορών της Κυβέρνησης Ν.Δ. του Κυριάκου Μητσοτάκη, επανειλημμένα είχε δηλώσει πως αυτό το έργο δεν μπορεί να πραγματοποιηθεί εφ’ όσον η υπογειοποίηση περιλαμβάνει και το τμήμα από το Ρίον έως την οδό Κανελλοπούλου λόγω του υπερβολικού κόστους, μη συμβατού προς τα συμφωνηθέντα με την Κοινότητα, επειδή το έργο χρηματοδοτείται από αυτήν και μόνο από αυτήν. 

Ένας λόγος παραπάνω, να μην εγκριθεί το τμήμα Ρίον έως την περιοχή Αγίου Διονυσίου, όπως μεταδόθηκε από τα ΜΜΕ για την υπογειοποίησή του, ώστε να θέσει σε κρίση όλη την πρόταση που είχε υποβληθεί στις 3 Ιουλίου 2020 από την ΕΡΓΟΣΕ. (Βιντεοσκοπημένη πρόταση στο Tempo24, 3 Ιουλίου 2020). 

Το έργο αυτό περιελάμβανε υπογειοποίηση μήκους 5,16 χλμ., άρχιζε λίγο πριν την οδό Κανελλοπούλου έως την Ακτή Δυμαίων και αναπλάσεις 70 στρεμμάτων στο παραλιακό μέτωπο. 

Μέχρι την Κανελλοπούλου το τρένο θα διέρχεται με υπερυψωμένες επιδομές μη ορατές, που θα καλύπτονται πλευρικά με πάνελ για την παντελή μόνωση από κραδασμούς και θορύβους που πιθανόν να προκαλούν οι συρμοί. Η διαδρομή Ρίο – Νέο Λιμάνι θα περιλαμβάνει 9 στάσεις. Δύο επίγειες στον Καστελόκαμπο και Μποζαΐτικα και 7 υπόγειες στην Κανελλοπούλου, Αγυιά, Παναχαϊκή, Άγιο Διονύσιο, Τριών Συμμάχων, Άγιο Ανδρέα.       

ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΗΣΗ ΤΟΥ ΕΡΓΟΥ

Καταργούνται όλες οι υφιστάμενες ισόπεδες διαβάσεις και αντικαθίστανται από ανισόπεδες για οχήματα και πεζούς, προβλέποντας και 10 πεζογέφυρες για την απόλυτη ασφάλεια των πεζών. Η ολοκλήρωση αυτού του έργου θα συνδέσει την Πάτρα, που είναι η τρίτη μεγαλύτερη πόλη της Ελλάδας, με τα Ευρωπαϊκά σιδηροδρομικά δίκτυα.

Τη χρηματοδότηση αυτού του έργου, που δεν έχει προηγούμενο, την αναλαμβάνει η Ευρωπαϊκή Ένωση. Είναι γεγονός όμως, ότι από την εποχή της Δημαρχίας Ανδρέα Φούρα έως και σήμερα η διαδρομή χάραξης της σιδηροδρομικής γραμμής, έχει περάσει από χίλια κύματα, από υπόγεια, σε επίγεια, σε κυλαδογέφυρα και ανάλογα με το ποιος θα είναι Δήμαρχος της Πάτρας.

Μόνο ο Σημερινός Δήμαρχος κ. Κ. Πελετίδης έχει καταφέρει να εγκλωβίσει τους πάντες, με μια λαϊκή πολιτική που προτιμά την εξουσία για την εξουσία, υποστηριζόμενος από μια ιδεολογική μειοψηφία, αυτήν του Κόμματός του, ώστε να μετατρέψει την Πάτρα από πόλη του σταυροδρομίου μεταξύ Ανατολής και Δύσης, σε μια πόλη απομονωμένη που έχει χάσει πλέον το κύρος της επιβλητικότητας που κάποτε την διέκρινε.

Είναι γεγονός ότι, αυτά που προτείνονται από τον κ. Πελετίδη, Δήμαρχο Πατρέων, έχουν την έγκριση του Δημοτικού Συμβουλίου μόνο που απ’ αυτά κανένα δεν υλοποιείται, και είναι τα ουσιαστικότερα.

Ανάπλαση παραλιακού μετώπου. Το τρένο που είναι η αρχή του τέλους των Ευρωπαϊκών Σιδηροδρομικών Δικτύων, ενεργοποίηση βιοτεχνιών με παρελθόν, Αναπλάσεις Δορυφορικών Συνοικιών γύρω από το λεγόμενο Ιστορικό Κέντρο κ.λπ. 

Είναι γεγονός ότι η απόρριψη της πρότασης της ΕΡΓΟΣΕ για την υλοποίηση της διπλής Σιδηροδρομικής γραμμής από το Ρίο μέχρι τον Άγιο Διονύσιο, δημιουργεί υποψίες, γι’ αυτό και ο Πρόεδρος του ΤΕΕ κ. Βασίλης Αϊβαλής δικαιολογημένα προτείνει την επανάληψη βελτιωμένης πρότασης προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή Ελέγχου του έργου. 

ΕΠΑΝΕΞΕΤΑΣΗ ΤΟΥ ΕΡΓΟΥ 

Αργά ή γρήγορα με αυτό τον τρόπο συμπεριφοράς, αυτό που μπορεί και να συμβεί είναι να δώσουν προτεραιότητα στην Ηγουμενίτσα με το λιμάνι της, αντί της Πάτρας με τις διαφωνίες της, ως να είναι το Διαφάνι των Άγριων Μελισσών, που στο τέλος από άγριες μετατρέπονται σε ήμερες, και καταφέρνουν να συνεννοηθούν μεταξύ τους, για το καλό του χωριού τους.

Έτσι και τώρα, πρέπει να επανεξεταστεί το θέμα, λαμβάνοντας σοβαρά υπόψιν τις θέσεις της Ευρωπαϊκής Κοινότητας και μόνο αυτές. Αυτό μας λένε από την αρμόδια Επιτροπή της Κοινότητας, εξετάστε το θέμα.

Είναι λογικό, η Επιτροπή της Ευρώπης να μην συμφωνεί με την πρόταση του κ. Καραμανλή, της οποίας το κόστος – όφελος του τμήματος Ρίον – Κανελλοπούλου που προτείνεται υπογειοποιημένο, να μην ικανοποιεί το συνολικό κόστος του όλου έργου, Ρίον – Νέο λιμάνι της Πάτρας.

ΛΕΦΤΑ ΥΠΑΡΧΟΥΝ

Έτσι δίνεται η ευκαιρία για άλλη μια φορά στον κ. Κ. Πελετίδη με την Λαϊκίστικη πολιτική του, ότι τα λεφτά υπάρχουν και ας μην είναι δικά μας, να προσφεύγει στις αποφάσεις που έχουν παρθεί ομόφωνα στο Δημοτικό Συμβούλιο και στους εκπολιτιστικούς Συλλόγους των περιοχών, από όπου περνά επίγεια σήμερα το τρένο και τώρα να το προτιμούν αδικαιολόγητα υπόγεια, επειδή τους παρασύρει ο κ. Πελετίδης με τους συν αυτούς του κόμματός του. 

Σε κάθε περίπτωση, αυτή η Λαϊκή πολιτική του κ. Πελετίδη, ότι τα λεφτά υπάρχουν, έχει ριζώσει και θα δυσκολέψει οποιαδήποτε άλλη Δημαρχία προκύψει στο μέλλον να την ξεριζώσει, αλλάζοντας και την σημερινή όψη της Πάτρας.

Την ερχόμενη Πέμπτη, 14 Ιουλίου, ο κ. Πελετίδης θα συναντήσει τον κ. Καραμανλή και ενώ οι οπαδοί του ως μέσον πίεσης, θα έχουν κινητοποιηθεί συγκεντρωμένοι στο Σταθμό του Ρίου για το θέμα της υπογειοποίησης του τρένου από το Ρίον μέχρι το νέο λιμάνι της Πάτρας.    

      

 

Διαβάστε επίσης

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ