ΕΕ: 6η Δέσμη κυρώσεων κατά Πούτιν - Ρωσίας

του Πάνου Μαντά, Αρχιτέκτονα

 

Συμφωνία των ηγετών της ΕΕ, για νέες κυρώσεις κατά της Ρωσίας του Πούτιν, στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο της 30ης και 31ης Μαΐου, είναι αυτές που ονόμασαν της έκτης δέσμης.

Οι κυρώσεις της έκτης δέσμης περιλαμβάνει το αργό πετρέλαιο και τα προϊόντα πετρελαίου που παραδίδονταν δια θαλάσσης από την Ρωσία στα κράτη μέλη της ΕΕ, με προσωρινή εξαίρεση το αργό πετρέλαιο που παραδίδεται μέσω πετρελαιοπαραγωγών στα κράτη που περιμετρικά δεν περιβάλλονται από θάλασσα. 

Η Ρωσία και η Ουκρανία είναι οι κύριοι προμηθευτές δημητριακών και ηλιελαίων στα κράτη μέλη της Ευρώπης συμπεριλαμβανομένης και της Ελλάδας και όχι μόνο. Παρόλα ταύτα με την ενεργειακή κρίση, η Ευρώπη δεν φαίνεται να είναι το επίκεντρο των συνεπειών της κρίσης τροφίμων.

Στο επίκεντρο της επισιτιστικής κρίσης αφορά άλλα κράτη που είναι και οικονομικά αδύνατα, όπως η Μογγολία, το Καζακστάν, η Αρμενία κ.λπ., που εισάγουν από την Ρωσία του συνόλου του σιταριού που καταναλώνουν, ενώ άλλες χώρες εισάγουν σιτηρά είτε από Ρωσία είτε από Ουκρανία, όπως Τουρκία, Αίγυπτος, Ταϋλάνδη, Μαρόκο κ.λπ. αλλά και Ελλάδα.

Ο Πούτιν επιδιώκει να γονατίσει τις φτωχές χώρες, για να είναι υπό τον έλεγχό του. Γι’ αυτό ακριβώς και το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο καταδικάζει σθεναρά την καταστροφή και την παράνομη οικειοποίηση από τη Ρωσία της γεωργικής παραγωγής της Ουκρανίας και αναφέρεται στα συμπεράσματα της Συνόδου Κορυφής για την επισιτιστική ασφάλεια του κόσμου.

Ο επιθετικός πόλεμος της Ρωσίας κατά της Ουκρανίας έχει άμεσο αντίκτυπο στην παγκόσμια επισιτιστική ασφάλεια και οικονομική προσιτότητα.

Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο καλεί γι’ αυτό τη Ρωσία να τερματίσει τις επιθέσεις της, στις υποδομές μεταφορών στην Ουκρανία, να άρει τον αποκλεισμό των ουκρανικών λιμανιών της Μαύρης Θάλασσας και να επιτρέψει τις εξαγωγές τροφίμων, ειδικότερα από την Οδησσό.

 

ΕΝΕΡΓΑ ΜΕΤΡΑ ΓΙΑ ΟΥΚΡΑΝΙΑ 

Τα συμπεράσματα αναφέρουν επίσης ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση λαμβάνει ενεργά μέτρα για να διευκολύνει τις αγροτικές εξαγωγές της Ουκρανίας και τη στήριξη του αγροτικού τομέα της χώρας, χρησιμοποιώντας και άλλους διαφορετικούς χερσαίους δρόμους και λιμάνια της Ε.Ε. για τις εξαγωγές δημητριακών και ηλιελαίων. 

Οι ηγέτες της Ε.Ε. παρότρυναν το Συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης να οριστικοποιήσει και να εγκρίνει τις νέες κυρώσεις χωρίς καθυστέρηση, προκειμένου να διασφαλιστούν: 

1ον η εύρυθμη λειτουργία της ενιαίας αγοράς της Ε.Ε. 

2ον να πραγματοποιηθεί ο θεμιτός ανταγωνισμός 

3ον η αλληλεγγύη μεταξύ των κρατών μελών 

4ον ισότιμοι όροι ανταγωνισμού για τη σταδιακή απεξάρτηση της ΕΕ από τα ρωσικά καύσιμα.

Οι ηγέτες επίσης της ΕΕ συμφώνησαν να χορηγήσουν στην Ουκρανία νέα έκτακτη μακροοικονομική συνδρομή ύψους έως 9 δισ. € το 2022 και συζήτησαν για τη συνεχή στήριξη της Ε.Ε. προς τη χώρα, συμπεριλαμβανομένης της ανθρωπιστικής, πολιτικής και στρατιωτικής στήριξης.            

Για να καθησυχάσει τον Πούτιν ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν στις 30 Μαΐου απέκλεισε το ενδεχόμενο να στείλει στην Ουκρανία συστήματα εκτοξευτών πυραύλων μεγάλου βεληνεκούς, που θα μπορούσαν να φτάσουν στη Ρωσία. Αντιθέτως είχε δηλώσει ότι θα στείλει πυραύλους μικρού βεληνεκούς, όμως υψηλής τεχνολογίας.

Εκτός από το εμπάργκο στο ρωσικό πετρέλαιο, η 6η δέσμη κυρώσεων περιλαμβάνει τον αποκλεισμό από το διεθνές χρηματοπιστωτικό σύστημα SWIFT τριών ρωσικών τραπεζών, ιδιαίτερα της Sberbank, την απαγόρευση μετάδοσης των εκπομπών τριών ρωσικών κρατικών τηλεοπτικών σταθμών στην ΕΕ και κυρώσεις σε εξήντα πρόσωπα που ευθύνονται για εγκλήματα πολέμου στην Ουκρανία.       

Διαβάστε επίσης