Ιταλία: Σχέδιο τεσσάρων σημείων ειρήνης για Ουκρανία

του Πάνου Μαντά, Αρχιτέκτονα

 

 

Τα 4 σημεία πλατφόρμας του Σχεδίου του Luigi Bi Maio για να σταματήσει ο πόλεμος στην Ουκρανία και για να επέλθει ανακωχή μεταξύ Μόσχας και Κιέβου, αναμεταδόθηκαν σήμερα από την εφημερίδα La Repubblica της Ιταλίας. Αυτό το Σχέδιο υποβλήθηκε από τον Di Maio στο γενικό γραμματέα του ONU Antoni Guterres, και στους G7.

Αυτό το Σχέδιο έχει τη βαρύτητά του, επειδή παρουσιάστηκε μετά την προσωπική συνάντηση που είχε πρόσφατα ο Mario Draghi, πρόεδρος Συμβουλίου Κυβέρνησης Ιταλίας, με τον πρόεδρο Biden των ΗΠΑ.   

Ο Draghi ενημέρωσε τον Biden για την θέληση της Ιταλίας να συμβάλει για να γίνουν διαπραγματεύσεις σε Ευρωατλαντικό επίπεδο ώστε να επέλθει κατάπαυση του πυρός.

Η αποστολή του Draghi ήταν αυτή που θα μπορούσε να φέρει τους αντιπάλους «στο ίδιο τραπέζι» να διαπραγματευτούν ώστε, να προαχθεί και διάλογος μεταξύ των ΗΠΑ και Ρωσίας.

Το σχέδιο των τεσσάρων σημείων που η Ιταλία προτείνει, το κάνει για να σταματήσει ο πόλεμος που συνεχίζεται σχεδόν από τρεις μήνες. Αυτό το Σχέδιο το παρουσίασε ο Di Maio και στους υπουργούς εξωτερικών των G7.

Για να υλοποιηθούν αυτά τα 4 σημεία που προτείνει η Ιταλία προϋποθέτει ομάδα υπερκρατικών ανθρώπων διεθνώς για να διευκολύνουν την υλοποίηση με καθήκοντα επίβλεψης για την εκτέλεσή των. 

Τα σημεία αυτά της πλατφόρμας περιλαμβάνουν: 1ον Την κατάπαυση του πυρός. 2ον Ουδετερότητα της Ουκρανίας. 3ον Λύση του ζητήματος των συνόρων (Κριμαίας και Donbas). 4ον Μια νέα συμφωνία για ασφάλεια Ευρωπο-Διεθνή. 

Στο Σχέδιο προτείνονται λύσεις τέτοιες που να εξασφαλίζουν την ειρήνη και να φτάσουν σε λύσεις που να εγγυώνται την ουσιαστική αυτονομία αυτών των περιοχών.

Προϋπόθεση εφαρμογής του Σχεδίου της πλατφόρμας των 4 Σημείων είναι η βαθμιαία υποχώρηση των στρατιωτικών δυνάμεων της Ρωσίας από τις περιοχές που κατέλαβαν οι Ρωσικές δυνάμεις αφότου άρχισε ο πόλεμος. 

Τα κράτη που μπορούν να λάβουν μέρος στην διεθνή ομάδα για την εφαρμογή του Σχεδίου είναι: Γαλλία, Γερμανία, Ιταλία, Τουρκία, ΗΠΑ, Κίνα, Καναδάς, Ηνωμένο Βασίλειο, Πολωνία, Ισραήλ.      

 

Διαβάστε επίσης

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ