Ο νέος συνταγματικός νόμος των βουλευτικών εκλογών, προβλέπει 400 βουλευτές από 630 και 200 γερουσιαστικές από 315, με κατώτερο όριο εκλογιμότητας 3% και 5% για τους συνασπισμούς κομμάτων.
Ο κ. Molinari διευθυντής της εφημερίδας La Repubblica, σε ειδική εκπομπή του τηλεοπτικού σταθμού Tvla7, για τις εθνικές εκλογές που θα διεξαχθούν στην Ιταλία πρόωρα, στις 25 Σεπτεμβρίου, ένα χρόνο πριν των κανονικών, είπε πως αυτές οι εκλογές δείχνουν μία ανισορροπία του εκλογικού σώματος. Θα γίνουν αυτές λόγω παραίτησης του γνωστού ανά την υφήλιο Πρωθυπουργού Mario Draghi, επειδή απέσυραν την εμπιστοσύνη τους προς αυτόν τα κόμματα Forza Italia του Μπερλουσκόνι, η Lega του Σαλβίνι, και αυτοί των 5 αστέρων που ηγείται τώρα ο Κόντε.
Η εφημερίδα La Stampa του Τορίνο σε κύριο άρθρο της, διαπιστώνει πως σ’ αυτές τις εκλογές το ένα κόμμα κλέβει ψήφους από το άλλο με αποτέλεσμα αυτοί των 5 αστέρων να κλέβουν ψήφους από την Lega του Σαλβίνι, ο Καλέντα της Δράσης να κλέβει από τον Μπερλουσκόνι, η Lega του Σαλβίνι από την Forza Italia, και η Γεωργία Μελόνι του κόμματος «Αδέλφια Ιταλίας» να κλέβει απ’ όλους, με αποτέλεσμα στα τελευταία προγνωστικά να είναι το πρώτο κόμμα με 25,3%.
Ιl politologo Roberto D’ Alimonte καθηγητής του Πανεπιστημίου Luiss, εξηγεί την άνοδο της Γεωργίας Μελόνι επειδή ο κόσμος δεν την προτιμά λόγω συναισθηματισμού προς το παρελθόν, λόγω της φασιστικής προέλευσης αυτού του κόμματος «Αδέλφια Ιταλίας» του οποίου ηγείται, αλλά την προτιμά επειδή θέλει να αλλάξει το πολιτικό σκηνικό. Βαρέθηκε να έχει ως αποτέλεσμα των εκλογών μία από τα ίδια, με τους ίδιους ανθρώπους αναποτελεσματικούς.
Ο κίνδυνος για τους δημοκρατικούς για την Μελόνι στην πρωθυπουργία δεν είναι ο φασισμός, αλλά η αναρμοδιότητά της που φοβίζει, και όχι το παρελθόν της, παρόλο του ότι διακηρύττει ότι είναι και φιλονατοϊκή και φιλοευρωπαία, και εναντίον του πολέμου του Πούτιν της Ρωσίας, που γίνεται κατά της Ουκρανίας. Διακηρύσσει όμως ειρήνη χωρίς να διευκρινίζει πώς να αντιμετωπίσεις τον εισβολέα στην Ουκρανία ή στη χώρα σου, όταν πλήττεται το έθνος σου.
Σε αντίθεση με τον Σαλβίνι που λοιδορεί για την εξουσία και έχει την Μελόνι πάρει από κοντά, διακηρύσσοντας πως με τον Πούτιν μόνο αυτός μπορεί να διαπραγματευτεί το θέμα της Ουκρανίας, και το φυσικό αέριο με το οποίο τροφοδοτούσε την Ευρώπη, αλλά εισέπραττε 700 εκατομμύρια ημερησίως και κατά κάποιο τρόπο έχει τις διασυνδέσεις του με την Ρωσία του Πούτιν που τον χρηματοδότησε από το παρελθόν.
ΜΕΛΟΝΙ ΕΧΕΙ ΑΦΗΣΕΙ ΟΛΟΥΣ ΕΚΠΛΗΚΤΟΥΣ
Εντούτοις οι προοδευτικοί της Ιταλίας του δημοκρατικού κόμματος που απαρτίζεται από πρώην καθολικούς αριστερούς όπως και πρώην του κομμουνιστικού κόμματος λόγου χάριν όπως ο Πρόντι και ο Νταλέμα, πρώην πρωθυπουργοί, χριστιανοδημοκράτης της αριστεράς ο Πρόντι και Νταλέμα πρώην κομμουνιστικού κόμματος, έχουν μείνει όλοι έκπληκτοι από την άνοδο της Γεωργίας Μελόνι.
Τα τελευταία προγνωστικά δίνουν ακόμα αύξηση των ποσοστών στην Μελόνι με 25,3% αντί του 24,5% και μείωση του PD σε 21,2% από 22,9%, της Lega του Salvini 12,9%, των 5 αστέρων 13,9%, της Δράσης + Ιταλία Ζωντανή του Καλέντα και Ρέντζι 5,5%, της Ιταλικής Αριστεράς με τους Πράσινους 3,4%, της Ιταλέξιτ 2,4%, + Ευρώπη της Μπονίνο 2,2%, Αστικές υποχρεώσεις του Ντι Μάιο πρώην των 5 αστέρων 1,2%, Λαϊκή ενότητα 1% κ.λπ.
Με άλλα λόγια και πολύ απλά η Μελόνι διεκδικεί την πρωθυπουργία και θα κάνει κυβέρνηση με τους συμμάχους της, της δεξιά που είναι αυτοί του Μπερλουσκόνι και του Σαλβίνι, παρά του ότι έχουν πολλές πολιτικές διαφορές μεταξύ τους όπως το εισόδημα του πολίτη, το ελάχιστο εισόδημα, τα της Ουκρανίας, το μεταναστευτικό, αλλά το σπουδαιότερο στο ότι η Μελόνι θέτει θέμα Συνταγματικό. Δηλαδή θέτει θέμα Προεδρικής Δημοκρατίας Γαλλικού τύπου. Καθόσον αυτήν την θέση υποστήριζαν στο παρελθόν και ορισμένα στελέχη του Δημοκρατικού Κόμματος. Και αν κάτι τέτοιο εγκριθεί από το Κοινοβούλιο θα εφαρμοστεί μπορεί και να επανεκλεγεί ο ίδιος ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Ματαρέλα, δηλώνει ειρωνικά ο Μπερλουσκόνι.