Ουκρανία την 9η Μαΐου 2022

του Πάνου Μαντά, Αρχιτέκτονα

 

Ο πόλεμος του Πούτιν συνεχίζεται κατά της Ουκρανίας, με τον Ουκρανικό στρατό να αντιστέκεται στους επιτιθέμενους Ρώσους, που με άρματα μάχης και αεροπλάνα εκτοξεύουν όλμους και πυραύλους ισοπεδώνοντας τα πάντα, ιδιαίτερα υποδομές, διοικητικά κτίρια, σχολεία, νοσοκομεία, θέατρα και τραυματίζουν πολυκατοικίες ώστε να γίνουν ακατοίκητες.

Τώρα που ένας μεγάλος αριθμός πληθυσμού, ιδιαίτερα αυτοί που δεν είναι εις θέσιν να πολεμήσουν, γηρασμένος κόσμος, γυναίκες και παιδιά, αν δεν έχουν στραφεί προς φυγήν, στο Δυτικό κόσμο, στην Ευρώπη εννοείται, κρύβονται την νύχτα στα καταφύγια που έχουν κατασκευαστεί υπό την Σοβιετική Ένωση κάτω από τις πολυκατοικίες για εν καιρώ πολέμου.    

Τελικά, με νύχια και με δόντια αντιστέκεται η Ουκρανία στον πόλεμο του Πούτιν της Ρωσίας, που ονόμασε εισβολή, με την δικαιολογία της αποναζιστικοποίησης της χώρας του Zelenschi, υπονοώντας το Εθνικιστικό τάγμα Αζόφ που τώρα είναι ενταγμένο στον κανονικό στρατό. 

Είναι το τάγμα Αζόφ στη Μαριούπολη που υπερασπίζεται τους πολίτες εγκλωβισμένους στα υπόγεια καταφύγια, του μεγαλύτερου στην Ευρώπη εργοστασίου Χαλυβουργίας, που οι Ρώσοι τώρα το ισοπέδωσαν.

Εν τω μεταξύ, πολιτικοί σχολιαστές ασχολούνται και γράφουν σκηνικά, για το πώς θα αλλάξει τον πόλεμο ο Πούτιν την 9η Μαΐου. Προς τούτο, ο Πούτιν και οι συν αυτόν, κρατούν σιγήν ιχθύος.

ΟΛΟΙ ΠΑΡΟΤΡΥΝΟΥΝ ΚΑΤΑΠΑΥΣΗ ΤΟΥ ΠΥΡΟΣ 

Δεν παύουν όμως, οι προσκλήσεις από τους ηγέτες της Δύσης για την κατάπαυση του πυρός, και την διπλωματική λύση ως διέξοδο του προβλήματος. Έως και ο Πάπας Φραγκίσκος της Καθολικής Εκκλησίας κάνει έκκληση στον Πούτιν να σταματήσει τον πόλεμο στην Ουκρανία και θα ήθελε να τον επισκεφτεί, αλλά δεν έχει λάβει και αυτός καμία απάντηση. Μόνο όταν ο Πάπας ανακοίνωσε πως θα επισκεπτόταν στο Κίεβο τον Zelenschi, ο Πούτιν ανακοίνωσε πως μια τέτοια ενέργεια διαφημίζει τον Μπάιντεν, πρόεδρο των ΗΠΑ.

Η πολιτική του Πούτιν είναι ότι μέχρι την 9η Μαΐου, να έχει καταλάβει πλήρως την Μαριούπολη, μακάρι αιχμαλωτίζοντας τους στρατιώτες του Τάγματος Αζόφ και επιδεικνύοντας τα τατουάζ τους, αν έχουν βέβαια, για να δικαιολογήσει την πολιτική του, ότι γίνεται εις βάρος των νεοναζιστικών απόψεων. 

Θέλει οπωσδήποτε να αποδείξει ότι, γι’ αυτούς τους λόγους μάχεται κατά των Ουκρανών. Εν τω μεταξύ γλυκοκοιτάζει τους πόρους και τα ορυκτά που παράγει η Ουκρανία, γι’ αυτό και προσπαθεί να την αιχμαλωτίσει. 

ΤΙ ΠΑΡΑΓΕΙ Η ΟΥΚΡΑΝΙΑ

Η Ουκρανία, διαθέτει φυσικά αποθέματα ορυκτού ουρανίου, τιτανίου, μαγγανίου, σιδήρου, υδραργύρου, αποθέματα φυσικού αερίου από σχιστόλιθο, γαιάνθρακες. Διαθέτει επίσης, ως να είναι η γη της επαγγελίας, γεωργική παραγωγή, που είναι πρώτη στην Ευρώπη σε επιφάνεια αρόσιμης γης, 3η στον κόσμο σε επιφάνεια μαύρου χρώματος, 1η στον κόσμο σε εξαγωγές ηλιέλαιου, 2η στον κόσμο σε παραγωγή κριθαριού, 3η στην παραγωγή καλαμποκιού, 4η σε παραγωγή πατάτας και σίκαλης, 8η στην εξαγωγή σίτου, 9η στην παραγωγή αυγών, 16η στην εξαγωγή τυριών. Αυτοτελώς η Ουκρανία θα μπορούσε να καλύψει τις διατροφικές ανάγκες 600 εκατ. ανθρώπων.

Βιομηχανική παραγωγή της, έρχεται 1η στην Ευρώπη σε παραγωγή αμμωνίας, 2η στην Ευρώπη και 4η στον κόσμο σε σύστημα διανομής φυσικού αερίου, 3η στην Ευρώπη και 8η στον κόσμο σε δυναμικότητα πυρηνικών εργοστασίων, 3η στην Ευρώπη και 11η στον κόσμο σε σιδηροδρομικό δίκτυο, 3η παγκοσμίως σε εξαγωγές χάλυβα, 4η σε παραγωγή πυραύλων, 4η σε εξαγωγές αργίλου, 4η στις εξαγωγές τιτανίου κ.λπ.

ΠΑΠΑΔΟΠΑΙΔΙ Ο ΠΟΥΤΙΝ

Ο Πούτιν αποφεύγει να συναντήσει τον Πάπα στη Ρωσία μήπως και ο Πατριάρχης Κύριλλος εκνευριστεί, επειδή έχει προσφέρει την αμέριστη στήριξή του στον πόλεμο, γι’ αυτό «δεν μπορεί να γίνει το παπαδοπαίδι του ο Πούτιν», δήλωσε ο Πάπας σε συνέντευξή του στην Ιταλική εφημερίδα Corriere Della Sera.     

Το Τάγμα Αζόφ ετοιμάζεται για «μια ύστατη μάχη» στο πολιορκημένο εργοστάσιο της Χαλυβουργίας στη Μαριούπολη όπου είναι εγκλωβισμένοι στρατιώτες Ουκρανοί και πολίτες. Θα πολεμήσουν, μέχρις εσχάτων και ό,τι προκύψει, χωρίς να δώσουν την ευκαιρία στον Πούτιν να αυτοδιαφημιστεί ως νέος Αυτοκράτης της Ρωσίας.

Ως φαίνεται δεν θα εορταστεί πλέον η 9η Μαΐου, όπως την φανταζόταν ο Πούτιν και στην Ουκρανία και ιδιαίτερα μπρος στη Χαλυβουργία Azovstal της Μαριούπολης, την οποία δεν έχει καταλάβει ακόμα, με τον Zelenschi να δηλώνει πως καταβάλλονται διπλωματικές προσπάθειες για τη διάσωση των μαχητών στην Azonstal, οι οποίοι δεν παραδίδονται. 

Η 9η Μαΐου θα εορταστεί μόνο στη Μόσχα, με τους ηγέτες της Ευρώπης απόντες, εκτός του Προέδρου Αναστασιάδη της Κύπρου, έτσι λέγεται, η οποία έχει μετατραπεί σε χώρα ξεπλύματος μαύρου χρήματος των Ολιγαρχών του Πούτιν.      

 

Διαβάστε επίσης