Τα Boutique Hotels στην πόλη της Πάτρας

της Μίλτας Μαρκοπούλου-Tourism Manager

 

Το στυλ των boutique ξενοδοχείων είναι πιο ανθρωποκεντρικό από τα υπόλοιπα ξενοδοχεία και το επίπεδο των προσφερόμενων υπηρεσιών χαρακτηρίζεται από περισσότερο συναίσθημα, δίνοντας προσοχή στη λεπτομέρεια, επιζητώντας ένα χώρο που ενισχύει την αυθεντικότητα, την ευελιξία, την εμπιστοσύνη, τη φιλικότητα, παράλληλα με την δημοσιότητα και τις αποτελεσματικές διαπροσωπικές σχέσεις.

Η Πάτρα χαρακτηρίζεται από μια ιδιαίτερη αρχιτεκτονική δόμηση και μια ισχυρή πολιτιστική και καλλιτεχνική παράδοση και υποδομή. Διαθέτει όλες εκείνες τις προδιαγραφές που υποστηρίζουν την υλοποίηση του συγκεκριμένου ξενοδοχειακού είδους, σύμφωνα με τα διεθνή πρότυπα,  προσαρμοσμένα στις ελληνικές ιδιαιτερότητες, καθώς αυτό το concept είναι που συνάδει και με την ιδιοσυγκρασία και κουλτούρα της πόλης, δίνοντας έμφαση στην εικόνα του εστιατορίου, της προσεγμένης-ποιοτικής κουζίνας, του σέρβις, της εξυπηρέτησης, της αμεσότητας και της αξιοπιστίας. Η Αχαϊκή πρωτεύουσα ως τρίτη πληθυσμιακά πόλη της Ελλάδας, αποτελεί ένα σημαντικό αστικό-εμπορικό κέντρο, αφού είναι ένα από τα μεγαλύτερα λιμάνια της Ελλάδας που από αυτό αποπλέουν πλοία με προορισμό τα Ιόνια νησιά και τα ιταλικά λιμάνια (Μπάρι, Ανκόνα, Μπρίντιζι και Βενετία). Επίσης, χάρη στη σύγχρονη οδική πρόσβαση (γέφυρα Ρίου-Αντιρίου, Ιόνια και Ολυμπία οδό), στη σιδηροδρομική γραμμή προαστιακού (Αίγιο–αεροδρόμιο Ελ. Βενιζέλος), και στην αεροπορική πρόσβαση μέσω αεροδρομίου Αράξου, θεωρείται ότι είναι ιδιαίτερα εύκολα προσβάσιμη για τους εναλλακτικούς τουρίστες.

Μέσα από τον έλεγχο του «εξωτερικού περιβάλλοντος» του συγκεκριμένου προορισμού, που γίνεται προτού ξεκινήσει κάθε επιχειρηματικό σχέδιο, εξετάζεται ανά τακτά χρονικά διαστήματα το πολιτικό, το οικονομικό, το κοινωνικό, το τεχνολογικό, το φυσικό και το νομοθετικό περιβάλλον που επικρατεί. Στη συνέχεια μελετάται το «εσωτερικό περιβάλλον» περιλαμβάνοντας τους πόρους της εκάστοτε ξενοδοχειακής επιχείρησης (υλικούς & άυλους) καθώς και τις ικανότητες που διαθέτει και τον τρόπο που τις χρησιμοποιεί για να μπορεί να αποκτήσει στρατηγικό πλεονέκτημα σε σχέση με τους ανταγωνιστές της. Αυτό επιτυγχάνεται εντοπίζοντας τις «δυνάμεις και τις ευκαιρίες» της πόλης, αναδεικνύοντας έτσι τις μοναδικές της ικανότητες τουριστικής ανάπτυξης αυτής. Μέσα από την ΄΄αλυσίδα-αξίας΄΄, δημιουργείται ένα ΄΄επαυξημένο΄΄ τουριστικό προϊόν, με extra παροχές σε σχέση με τα κλασσικά ξενοδοχεία της πόλης.

Η προηγμένη σύγχρονη τεχνολογία αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι ενός τέτοιου ξενοδοχείου, την οποία επιθυμούν και απαιτούν να τους προσφέρεται οι επαγγελματίες και οι ΄΄vip πελάτες΄΄ που θα διαμείνουν σ’αυτό και εργάζονται κατά την παραμονή τους. Απαραίτητη κρίνεται η ανάδειξη των τοπικών προϊόντων της πόλης, μέσα από κάθε boutique ξενοδοχείο, έτσι ώστε να προωθείται  να διαφημίζεται και η τοπική αγορά της Πάτρας. Οι καθοριστικοί συνεργάτες του συγκεκριμένου ξενοδοχειακού τύπου είναι  επιλεγμένοι αρχιτέκτονες, διακοσμητές, σεφ και στελέχη που μεταμορφώνουν θετικά τον κλάδο της φιλοξενίας, επηρεάζοντας τον τρόπο που ο ταξιδιώτης επιλέγει κατάλυμα, δημιουργώντας νέες τάσεις και καινοτομία στο τουριστικό κλάδο. Η κοινωνική υπευθυνότητα του συγκεκριμένου ξενοδοχειακού προτύπου, μπορεί κάλλιστα να προσφέρει τη διατήρηση και βελτίωση της ποιότητας του γενικότερου αρχιτεκτονικού και πολιτιστικού περιβάλλοντος, συντελώντας και στο ΄΄τοπικό-τουριστικό γίγνεσθαι΄΄ (καλή σχέση με τους τοπικούς τουριστικούς φορείς, προμηθευτές και επιχειρηματίες).

Η δημιουργία των boutique ξενοδοχείων στην Πάτρα, θα αποτελέσει ένα ισχυρό brand name για τον προορισμό στον τομέα της ελληνικής φιλοξενίας, δίνοντας έτσι την δυνατότητα στους τουρίστες εκείνους που αναζητούν το διαφοροποιημένο-επαυξημένο τουριστικό προϊόν, να αποκομίζουν κάθε φορά με την παραμονή τους στην πόλη της Πάτρας, μια ξεχωριστή τουριστική εμπειρία.

 

 

Διαβάστε επίσης