Η ΄΄μετά COVID-19΄΄ εποχή και η βιώσιμη τουριστική ανάπτυξη

της Μίλτας Μαρκοπούλου-Tourism Manager

 

Το ΄΄Restart του ελληνικού τουρισμού΄΄ θα επιδράσει άμεσα και το ΄΄Restart της ελληνικής οικονομίας΄΄. Για να μπορεί να επιτευχθεί όμως κάτι τέτοιο, χρειάζεται η αλλαγή του τουριστικού μοντέλου, εκείνου που θα οδηγήσει στην ανάπτυξη ενός βιώσιμου τουρισμού με σύγχρονες προτάσεις στον θεματικό τουρισμό ώστε να επωφελούνται και οι οικονομίες και των 13 Περιφερειών της χώρας.

 Ως νέες προοπτικές είναι να ενισχυθούν οι εναλλακτικές και οι ειδικές μορφές του τουρισμού που στηρίζονται και στους τρεις πυλώνες της βιώσιμης ανάπτυξης: Tην περιβαλλοντική προστασία, την κοινωνική ισότητα και την οικονομική μεγέθυνση. Πρακτικά, μια βιώσιμη-αειφόρος τουριστική ανάπτυξη σημαίνει:

Προσανατολισμός προς τον ποιοτικό τουρισμό, δηλαδή τον θεματικό που δίνει έμφαση στην ανάδειξη των πλεονεκτημάτων της χώρας μας. 

Επιμήκυνση της τουριστικής περιόδου που είναι πλέον αναγκαία για να προσδώσει την έννοια της δυναμικής επανεκκίνησης.

Προώθηση της κατεύθυνσης των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας ως κίνητρο νέων επενδύσεων.

Χωροταξικά σχέδια σε συνάρτηση με τις επενδύσεις των πολιτιστικών και περιβαλλοντικών παραμέτρων του κάθε προορισμού.

Προσανατολισμός στην εφαρμογή των πρακτικών τουριστικής βιωσιμότητας όσο αφορά τις μετακινήσεις, τη διαμονή και την γενικότερη φιλοξενία του επισκέπτη/τουρίστα.

Αναβάθμιση των χαρακτηριστικών του ελληνικού τουριστικού προϊόντος που το καθιστούν διαχρονικό και αυθεντικό προϊόν, μέσα από την εκπαίδευση και εξειδίκευση με σκοπό την βέλτιστη παροχή των τουριστικών  υπηρεσιών. 

Η βιώσιμη τουριστική ανάπτυξη, λοιπόν, δεν ταυτίζεται μονοδιάστατα με την οικονομική μεγέθυνση, αλλά είναι μια πολυδιάστατη και ισορροπημένη διαδικασία με την οποία βελτιώνονται όλες οι ανθρώπινες αξίες στο μέτρο που επιτρέπει η διατήρηση της φέρουσας ικανότητας μέσα από την αποδοτική αξιοποίηση των φυσικών πόρων και του σεβασμού προς το περιβάλλον. Αυτό σημαίνει ότι ο αριθμός των τουριστών που μπορεί να υποστηρίξει ένα οικοσύστημα για μεγάλο χρονικό διάστημα είναι αυτός που θα επικρατήσει χωρίς να εξαντληθούν οι διαθέσιμοι πόροι και να επηρεαστούν αρνητικά οι τοπικές κοινωνίες με αποτέλεσμα να μειωθεί η ποιότητα της εμπειρίας των τουριστών-επισκεπτών.  

Η μετά COVID-19 εποχή, θα λειτουργήσει, ως επιταχυντής μιας βιώσιμης-αειφόρου τουριστικής ανάπτυξης. Και μέσω αυτής, θα προωθηθούν και οι τουριστικές τάσεις ανάπτυξης που υπήρχαν ήδη και έδειχναν ότι θα άλλαζαν τον τρόπο με τον οποίο οι τουρίστες επιθυμούν να απολαμβάνουν τον τουριστικό προορισμό της επιλογής τους, καλύπτοντας τις εξειδικευμένες τουριστικές προσδοκίες τους, πάντα με γνώμονα την αυθεντική ελληνική φιλοξενία. Αυτό είναι και το ΄΄κλειδί΄΄ της αναβάθμισης των μοναδικών χαρακτηριστικών του σύγχρονου ελληνικού τουριστικού προϊόντος, καθιστώντας το πιο αυθεντικό και διαχρονικό.

 

 

 

Διαβάστε επίσης