Η τουριστική εκπαίδευση και κατάρτιση στην Ελλάδα

της Μίλτας Μαρκοπούλου-Tourism Manager

 

Η τουριστική εκπαίδευση και η τουριστική κατάρτιση συνδέονται μεταξύ τους ως και οι δύο να είναι μέθοδοι μάθησης που ανήκουν στην γενικότερη έννοια μάθησης αυτή της γνωστής σε όλους μας: ΄΄Δια βίου μάθηση΄΄. Ποια είναι όμως η διαφορά τους;

Η τουριστική εκπαίδευση είναι η εκπαίδευση που απευθύνεται στις ειδικότητες του τουριστικού κλάδου και προέρχεται από τα δημόσια και ιδιωτικά εκπ/κά ιδρύματα σε επίπεδο δευτεροβάθμιας, μετά-δευτεροβάθμιας, τριτοβάθμιας και ανώτατης εκπαίδευσης. Οι τουριστικές σχολές εποπτεύονται κυρίως από το Υπ. Παιδείας, αλλά και κάποιες από αυτές από το Υπ. Τουρισμού.

Η τουριστική κατάρτιση προέρχεται από τους δημόσιους και ιδιωτικούς τουριστικούς φορείς και απευθύνεται στα άτομα εκείνα που θέλουν να εξελίξουν την προϋπάρχουσα εκπαίδευσή τους, προκειμένου να καλύψουν τις προσωπικές και επαγγελματικές τους ανάγκες, είτε να καλύψουν τις ανάγκες της τουριστικής επιχείρησης όπου και εργάζονται. Διαχωρίζοντάς τες μεταξύ τους, η τουριστική εκπαίδευση προηγείται της τουριστικής κατάρτισης και οποιασδήποτε άλλου είδους τουριστικής επιμόρφωσης. Αυτό σημαίνει ότι κάθε πρόγραμμα κατάρτισης στηρίζεται στις βασικές γνώσεις που έχει λάβει το κάθε άτομο κατά την αρχική του εκπαίδευση.

H έννοια της τουριστικής εκπαίδευσης γενικότερα, έκανε την παρουσία της την δεκαετία του ΄80. Μεγάλες τουριστικές επιχειρήσεις αναγνωρίζοντας την αξία της, συνεργάστηκαν με τα αντίστοιχα εκπαιδευτικά ιδρύματα. Στη συνέχεια αναπτύχθηκαν αυτά τα εκπαιδευτικά ιδρύματα, δημιουργώντας και εξειδικεύοντας προς τον τουρισμό πολλά εκπαιδευτικά τουριστικά προγράμματα που σήμερα έχουν εξαπλωθεί παγκοσμίως.

H διαρκής ανάπτυξη του ποιοτικού τουρισμού μέσα από την εξελικτική πορεία της τουριστικής εκπαίδευσης απευθύνεται σε ένα ευρύ φάσμα τουριστικά εμπλεκομένων (εκπαιδευόμενους, επιχειρηματίες, επαγγελματίες, παραγωγούς ταξιδίων, μετόχους, ιδιωτικούς/δημόσιους φορείς, κυβερνήσεις και κράτη).

Η ουσία όμως της εξέλιξης των τουριστικών επιχειρήσεων-οργανισμών καθώς και του ατόμου όπου εργάζεται, προκύπτει από την δύναμη της γνώσης! Διότι, όσο πιο καλά γνωρίζει κάποιος αυτό που κάνει, τόσο καλύτερη απόδοση θα έχει. Η βέλτιστη απόδοση αποκτιέται μόνο μέσα από εξειδικευμένες διαδικασίες εκπαίδευσης και κατάρτισης, μαθαίνοντας οι εργαζόμενοι το πώς να γίνονται αποτελεσματικότεροι στην παροχή όλο των ποιοτικότερων τουριστικών υπηρεσιών. Αυτή η μετεξέλιξη της μάθησης οδηγεί στην απόκτηση της λεγόμενης ΄΄τουριστικής παιδείας΄΄.

Ο απώτερος σκοπός μιας σύγχρονης και αναβαθμισμένης τουριστικής εκπαίδευσης και κατάρτισης στη διοίκηση των ελληνικών τουριστικών επιχειρήσεων είναι ότι, μέσα από τις εξειδικευμένες εκπαιδευτικές μεθόδους και τις σύγχρονες τεχνικές πρέπει να γίνεται έγκαιρα η διάγνωση και η ανάλυση του ΄΄κενού΄΄ που μεσολαβεί μεταξύ της παρούσας και επιθυμητής απόδοσης των εργαζομένων στις τουριστικές επιχειρήσεις.

Με γνώμονα την συνεχή βελτίωση της ποιότητας του ελληνικού σύγχρονου τουριστικού προϊόντος, το κάθε κράτος οφείλει να αναλαμβάνει πρωτοβουλίες στο χώρο της εκπαίδευσης του ανθρώπινου δυναμικού σε όλα τα ιεραρχικά τουριστικά επίπεδα και τις τουριστικές ειδικότητες. Διότι, μια σύγχρονη και αναβαθμισμένη τουριστική εκπαίδευση και κατάρτιση συνεπάγεται κατ’ επέκταση και ένα αναβαθμισμένο ΄΄συνολικό τουριστικό προϊόν΄΄, το οποίο αναντίλεκτα συντελεί και στην αειφόρο τουριστική ανάπτυξη της χώρας μας.

 

Διαβάστε επίσης