Η αειφόρος τουριστική ανάπτυξη μέσω του εναλλακτικού τουρισμού

Της Μίλτας Μαρκοπούλου, Tourism Manager

 

Ο εναλλακτικός τουρισμός, είναι η μορφή εκείνη του τουρισμού που προστατεύει την τοπική κοινωνία με τέτοιο τρόπο που όλοι είναι ωφελημένοι, υποστηρίζοντας τις τοπικές ανάγκες και προσδοκίες, καθότι ένας εναλλακτικός τουρίστας δεν αναζητά μεγάλα και σύγχρονα καταλύματα διεθνών προτύπων, αλλά αυτά που αποτελούν αναπόσπαστο κομμάτι της τοπικής κουλτούρας και του καθημερινού τρόπου ζωής. Πρόκειται δηλαδή,  για μια ποιοτική μορφή τουρισμού, ιδιαίτερων ενδιαφερόντων αλλά και ελεγχόμενης τουριστικής δραστηριότητας. 

Ο εναλλακτικός τουρισμός, απευθύνεται στους πιο έμπειρους και ενημερωμένους τουρίστες,  όσον αφορά στο είδος της τουριστικής εμπειρίας που επιθυμούν να αποκομίσουν, έχοντας υψηλές ΄΄απαιτήσεις΄΄ για τις ποιοτικότερες και αυθεντικές τουριστικές υπηρεσίες. Άρα, οι εναλλακτικοί τουρίστες έχουν διαφορετικό προφίλ και κίνητρα από αυτά των μαζικών τουριστών, στρεφόμενοι προς τη φύση, τον πολιτισμό αλλά και τις εξειδικευμένες ανάγκες τους, γνωρίζοντας τα ήθη και έθιμα των προορισμών της επιλογής τους και συμμετέχοντας ενεργά στην καθημερινότητα των ντόπιων κατοίκων, εστιάζοντας περισσότερο στην αποτελεσματική επικοινωνία με αυτούς, μέσω μιας άμεσης και ουσιαστικής σχέσης. Πρόκειται για καλά εκπαιδευμένα άτομα που συλλέγουν περισσότερες πληροφορίες πριν και κατά τη διάρκεια του ταξιδιού τους και έχουν έντονο συναισθηματικό ΄΄κόσμο΄΄. Είναι αυτοδύναμοι, οργανώνουν μόνοι τους το ταξίδι τους, έχουν συνήθως και μεγαλύτερο εισόδημα και έτσι μπορούν να επιλέγουν και πιο μεγάλη χρονική διάρκεια του ταξιδιού τους.

 Οι εναλλακτικές μορφές λοιπόν, είναι οικονομικά αποδοτικότερες και λιγότερο εξαρτημένες από τους Τour Οperators, συνδεδεμένες με το τοπικό περιβάλλον και με τον ήπιο τρόπο ζωής, συνθέτοντας μ’αυτόν τον τρόπο το ιδανικό πρότυπο της αειφόρου τουριστικής ανάπτυξης. Με την εφαρμογή των αναπτυξιακών τουριστικών σχεδίων των εναλλακτικών μορφών συντελείται η διεύρυνση της τουριστικής δραστηριοποίησης και μειώνεται η εποχικότητα της περιοχής, καθότι δύναται μέσω του εναλλακτικού τρόπου αναψυχής να επιμηκυνθεί η τουριστική περίοδος καθόλη τη διάρκεια του χρόνου. Κατά συνέπεια, ο εναλλακτικός τρόπος διακοπών μπορεί να αποφέρει σημαντικά οικονομικά οφέλη με τις μικρότερες περιβαλλοντικές και κοινωνικές επιπτώσεις.

Μερικές από τις εναλλακτικές μορφές τουρισμού είναι:

Ο Αγροτουρισμός

Ο Οικοτουρισμός

Ο Αθλητικός τουρισμός

Ο Περιηγητικός τουρισμός

Ο Θαλάσσιος τουρισμός

Ο Πολιτιστικός τουρισμός

Ο Ορεινός τουρισμός

Ο Χειμερινός τουρισμός

Ο Ορειβατικός τουρισμός

Ο Τουρισμός περιπέτειας. 

Η Ελλάδα, διαθέτει τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά και τους  φυσικούς πόρους για να υποστηρίξει τον εναλλακτικό τουρισμό. Αυτό επιτυγχάνεται μέσα από το πλούσιο φυσικό της υπόβαθρο, την πολιτιστική της κληρονομιά και τους εξειδικευμένους επιστήμονες και επαγγελματίες του τουριστικού κλάδου, οι οποίοι προσφέρονται να οργανώσουν, να σχεδιάσουν και να συμμετέχουν στο πρόγραμμα υλοποίησης εναλλακτικού τουρισμού, αναλαμβάνοντας το ρίσκο της διείσδυσης στην διαφοροποιημένη αγορά και παρέχοντας τις κατάλληλες ποιοτικές-εναλλακτικές τουριστικές υπηρεσίες. Η στενή σχέση μεταξύ του σύγχρονου ελληνικού τουριστικού μοντέλου και περιβάλλοντος πρέπει να εμπεδωθεί από όλες τις εμπλεκόμενες τουριστικές ομάδες, διότι χρίζει προσεκτικής μελέτης και οργάνωσης, προκειμένου να επιτευχθεί η σωστή διαχείριση όλου του φυσικού πλούτου της χώρας μας.

Διαβάστε επίσης