Βoutique hotels - Μια νέα μορφή της ελληνικής φιλοξενίας

Της Μίλτας Μαρκοπούλου, Tourism Manager

 

Η ΄΄διαφοροποιημένη τουριστική εμπειρία΄΄ είναι αυτή που κυριαρχεί στη σημερινή εποχή απέναντι στη διαρκώς εξελισσόμενη τουριστική αγορά. Η διαφοροποίηση αυτή παρουσιάζεται στην προκείμενη μελέτη, μέσω της ανάδειξης και ανάπτυξης των boutique hotels. Αυτή τη διαφοροποιημένη τουριστική εμπειρία που επιθυμούν να βιώνουν οι πελάτες των boutique hotels, είναι ένα κριτήριο που συντελεί στην προσέλκυση των τουριστών εκείνων που αναζητούν ΄΄ένα  ιδιαίτερο στυλ΄΄ διακοπών για τον επιλεγμένο τουριστικό τους προορισμό.

        

Τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά των boutique hotels

Αναπτύσσοντας ένα ιδιαίτερο concept σχεδιασμού με συνέπεια την αισθητική των λειτουργικών τμημάτων του ξενοδοχείου και προσφέροντας ένα πλήθος αναβαθμισμένων παροχών και υπηρεσιών στους επισκέπτες τους, τα boutique ξενοδοχεία έχουν καταστεί μοναδικά σε σχέση με τους ανταγωνιστές τους.  Δημιουργούνται συνήθως από αναπαλαιωμένα και ανακαινισμένα κτίρια πολιτισμικής ή ιστορικής σημασίας  και όσον αφορά στα τυπικά χαρακτηριστικά τους από θέμα δυναμικότητας, ανήκουν στα ΄΄μικρά΄΄ ξενοδοχεία και  κυμαίνονται από 20-150 δωμάτια, η κατηγορία τους είναι συνήθως 4* ή 5* και έχουν ένα ιδιαίτερα επιτυχημένο εστιατόριο. Το κάθε δωμάτιο στα boutique ξενοδοχεία βασίζεται σ’ένα συγκεκριμένο και σαφές design, έχει την δική του ταυτότητα καθώς τα χρώματα, τα υφάσματα και τα διακοσμητικά στοιχεία τους επιλέγονται με διαφορετική καλλιτεχνική έμπνευση κάθε φορά. Η ενδυμασία του προσωπικού είναι ανάλογη του χώρου και αναδεικνύει το όλο το σκεπτικό του σχεδιασμού καθώς και το λογότυπο αντιπροσωπεύει το συνολικό ξενοδοχειακό προϊόν που παρέχεται μέσα στις νόμιμες προδιαγραφές ενός boutique hotel. Κάθε  τέτοιου είδος ξενοδοχείο λοιπόν οφείλει να διαθέτει  έναν  ξεχωριστό, πρωτότυπο και αυθεντικό σχεδιασμό, ώστε να συνάδει με την φύση και το στυλ του.

 Έτσι ώστε οι μικροί χώροι που τα προσδιορίζουν κάνουν τον επισκέπτη να εξοικειώνεται εύκολα στο νέο περιβάλλον, δημιουργώντας την αίσθηση ενός ΄΄ζεστού και φιλικού΄΄ ξενώνα. Μέσα από την οικεία ατμόσφαιρα που παρέχεται στον επισκέπτη επιτυγχάνεται η προστιθέμενη αξία του τουριστικού προϊόντος, κάνοντάς τον να νιώθει ΄΄ξεχωριστός΄΄ οδηγώντας τον σε ένα ταξίδι γεμάτο συναίσθημα. Γι’αυτό τα ξενοδοχεία αυτά απευθύνονται στους ΄΄τύπους΄΄ τουριστών που όταν οι παροχές υπηρεσιών τους εξασφαλίζουν άνεση, πολυτέλεια, μοναδικότητα, λεπτομέρεια και τους κάνουν να αισθάνονται ΄΄σαν το σπίτι τους΄΄, απαλλαγμένοι από την πολυκοσμία και την ρουτίνα των κλασικών ξενοδοχείων.

Με την αποκλειστικότητα και το άριστο επίπεδο των εξατομικευμένων παροχών  όχι μόνο διατηρεί, αλλά αυξάνει και τα ποσοστά πληρότητας αυτών των ξενοδοχείων, προσελκύοντας επισκέπτες και μεγάλες προσωπικότητες από τον καλλιτεχνικό χώρο (κινηματογράφου, θεάτρου, μουσικής κ.α) αλλά και μεγάλα ονόματα διάσημων και επώνυμων εταιρειών (σχεδίου μόδας κ.α), δημιουργώντας ένα ισχυρό και διαχρονικό πελατειακό υπόβαθρο. Τα boutique hotels προκύπτουν ως μια καινοτόμος ιδέα απέναντι στην τυποποιημένη εμπορευματοποίηση της ξενοδοχειακής βιομηχανίας των παλαιότερων χρόνων.

Από έρευνες που έγιναν σε επισκέπτες που είχαν μείνει σε boutique ξενοδοχεία, διαπιστώνεται ότι οι εμπειρίες των επισκεπτών αυτών ήταν θετικές καθώς αποκάλεσαν τις υπηρεσίες που τους προσφέρθηκαν με τις εξής φράσεις: ΄΄απολαμβάνοντας εξατομικευμένες υπηρεσίες΄΄, ΄΄αποκομίζοντας γνώσεις για την τοπική κοινωνία΄΄, ΄΄βιώνοντας την καθημερινότητα μέσα από απλουστευμένους-πραγματικούς τρόπους ζωής΄΄, ΄΄νιώθοντας άνεση, οικειότητα, χαλάρωση, ασφάλεια και μια ατμοσφαιρική αίσθηση πολύ πιο πάνω από τα κανονικά πρότυπα των γνωστών τους τύπων διαμονής. Υπάρχει έλεγαν χαρακτηριστικά ΄΄προσωπική επαφή΄΄ και ΄΄εξατομικευμένη προσοχή και περιποίηση΄΄ απέναντι στους επισκέπτες.

Η διάσταση της πρόσθετης αξίας στη διαμονή δεν εξαρτάται μόνο από τον τρόπο και το σημείο της στέγασης του καταλύματος αλλά και από τη γνώση του πολιτισμού αυτού του τόπου από τη μεριά των φιλοξενούντων καθώς και της εκπροσώπησής τους με βάση την κουλτούρα και τις ιδιαιτερότητες της περιοχής, ώστε οι επισκέπτες να αποκτούν ωφέλιμες βιωματικές εμπειρίες και εξειδικευμένες γνώσεις για το ΄΄τοπικό γίγνεσθαι΄΄, όπου διαμένουν, καθώς και να νιώθουν και να συμπεριφέρονται όχι ως ΄΄ξένοι΄΄ αλλά ως ΄΄φιλοξενούμενοι΄΄.

Διαβάστε επίσης