Νέες τεχνολογίες και Τουρισμός

Της Μίλτας Μαρκοπούλου - Tourism Manager

Οι νέες τεχνολογίες  αποτελούν ΄΄γέφυρες΄΄ ανάμεσα στο ανθρώπινο δυναμικό και στις ανάγκες της ενημέρωσης, γνώσης και εκπαίδευσης, προσδιορίζοντας τους νέους ρόλους των σύγχρονων τουριστικών χώρων. Ο τουριστικός κλάδος στους κύριους άξονές του βασίζεται στην πληροφόρηση και τις τεχνικές επικοινωνίας για να προωθήσει τις κατάλληλες δραστηριότητες, χτίζοντας έτσι στενές και σταθερές σχέσεις μεταξύ των τουριστών και των τουριστικών επιχειρήσεων.

Ο ρόλος των νέων τεχνολογιών, είναι πλέον, εμφανής σε κάθε προώθηση, προβολή και υποστήριξη του τουριστικού προϊόντος, καθώς και στη λήψη των επιχειρηματικών αποφάσεων και της ανάδειξης των τουριστικών προορισμών [1]. Η τουριστική επικοινωνία έχει μεταβληθεί χάρη της ραγδαίας ανάπτυξης της τεχνολογίας. Τα παλιότερα χρόνια, οι ταξιδιώτες-τουρίστες επαφίονταν μόνο στη διαπροσωπική επικοινωνία ΄΄από στόμα σε στόμα΄΄, με τη ύπαρξη μεσαζόντων ή και από έντυπο υλικό. Μέχρι να κάνουν την εμφάνιση τους τα Μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης η επικοινωνία στηρίζονταν μόνο στα παραδοσιακά μέσα ενημέρωσης, καθώς και στη δική τους γνώση ή εμπειρία [2]. Το διαδίκτυο και τα νέα Μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης έχουν μετασχηματίσει τις κλασσικές στρατηγικές και των μέσων επικοινωνίας που εφαρμόζονται στον τουριστικό κλάδο, καθώς παρέχει στους χρήστες καινούργιες μορφές διαδραστικών μέσων [3].

Οι σημαντικότερες επιδράσεις των κοινωνικών μέσων εντοπίζονται στις αλλαγές που έχουν επιφέρει στη δομή, στον τρόπο λειτουργίας των επιχειρησιακών μοντέλων και της διαπραγματευτικής δύναμης αυτών σ’όλο το εύρος της τουριστικής αλυσίδας διανομής και αξίας. Για παράδειγμα, το διαδίκτυο έδωσε τη δυνατότητα να ανταγωνιστούν και οι οικονομικά μικρότερες επιχειρήσεις τις μεγαλύτερες μέσω διεθνούς διαφήμισης. Χαρακτηριστική ήταν η επισήμανση του κ. Φραγκάκη, γενικού γραμματέα του ΕΟΤ, όπου, στην ενότητα «καινοτομίας και τεχνολογίας», αναφέρθηκε στην έμφαση που θα δοθεί στην διαδικτυακή προβολή και τη διαφημιστική εκστρατεία της χώρας που ξεκίνησε από τις αρχές του Ιανουαρίου του 2020, και από την οποία το 75% της καμπάνιας είναι η προβολή της Ελλάδας σε Ευρώπη, ΗΠΑ, Καναδά. Θα απευθύνεται στα ψηφιακά μέσα και στην μετεξέλιξη των Περιπτέρων Εκθέσεων του ΕΟΤ με ψηφιακές παρουσιάσεις [4].

H χρήση γενικότερα των νέων τεχνολογιών βελτιστοποιεί την απόδοση της ποιότητας και της παραγωγικότητας των προσφερόμενων υπηρεσιών, δημιουργώντας στις τουριστικές επιχειρήσεις και οργανισμούς σημαντικές ευκαιρίες για την αναβάθμιση του συνολικού τουριστικού προϊόντος και συντελώντας στην ανάπτυξη νέων επιχειρηματικών στρατηγικών. Ο απώτερος σκοπός είναι να μειώνεται η αβεβαιότητα και να δημιουργείται μία προσδοκία επισκεψιμότητας για την επιχείρηση. Η στοχευμένη χρήση τους από τις τουριστικές επιχειρήσεις επιφέρει όχι μόνο αύξηση πελατών/τουριστών αλλά και αύξηση αξιοπιστίας και κύρους. Τα Μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης βοηθούν με τη σύνδεσή τους την ανάπτυξη των σχέσεων των επιχειρήσεων με τους πελάτες έγκαιρα και με χαμηλό κόστος. Μία από τις προκλήσεις που αναδύονται από τη συνεχώς αυξανόμενη τουριστική αγορά είναι η αξιοποίηση σύγχρονων τεχνολογιών και τάσεων για τη δημιουργία νέων και ελκυστικών τουριστικών προϊόντων. Έτσι, αποκτιέται ανταγωνιστικό πλεονέκτημα στον κλάδο καθώς και οφέλη όλων των τουριστικά εμπλεκόμενων (Τουρίστες, προμηθευτές, μεσάζοντες).

Στο τουριστικό συνέδριο ΄΄7thDigital EMEA conference & Expo 2019΄΄, κατά τη διάρκεια της ομιλίας του, ο υφυπουργός Τουρισμού κ. Κονσόλας, σχετικά με τις αλλαγές που επιφέρουν οι νέες τεχνολογίες και η ανάπτυξη της ψηφιακής οικονομίας στον τουρισμό ανέφερε τα εξής: «Πάνω από το 50% των κρατήσεων γίνεται μέσω διαδικτύου, ενώ η μεγάλη πλειοψηφία αντλεί πληροφορίες για τουριστικούς προορισμούς ή για ταξιδιωτικές εμπειρίες μέσα από αυτό», τονίζοντας ότι: «Η προσαρμογή του τουρισμού μας στην ψηφιακή εποχή είναι μονόδρομος». Ο πρόεδρος του Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου Ελλάδας κ. Βασιλικός τόνισε επίσης ότι: «Ο κλάδος του τουρισμού πρέπει να περάσει στην επίθεση, όσον αφορά την αξιοποίηση των ψηφιακών τεχνολογιών και να τις εκμεταλλευτεί». Επισημάνθηκε ακόμη, από τον λέκτορα του Πανεπιστημίου Νεάπολις Πάφου και υπεύθυνο Μεταπτυχιακού Προγράμματος MBA in Tourism κ. Βαρελά, ότι: «Η ΄΄Εικονική & Επαυξημένη Πραγματικότητα΄΄ (VR&ΑR), λειτουργούν ως μέσα προσαύξησης της αξίας των τουριστικών επιχειρήσεων-οργανισμών καθώς και των τουριστικών προορισμών» [5].

Άρα, καταλήγουμε στο συμπέρασμα ότι, οι νέες ψηφιακές τεχνολογίες είναι ουσιαστικά το ΄΄κλειδί΄΄ για να δοθεί στο συνολικό τουριστικό προϊόν η προστιθέμενη αξία, με απώτερο σκοπό να βελτιστοποιήσει την εμπειρία του τουρίστα σε κάθε τουριστικό προορισμό, αποκομίζοντας τις πιο σύγχρονες και τις πιο ποιοτικές τουριστικές υπηρεσίες. Δημιουργώντας ένα νέο τουριστικό μοντέλο, που χρειάζεται εξειδικευμένη γνώση και ως προς τις νέες τεχνολογίες και ως προς τις σύγχρονες ψηφιακές πρακτικές.

Τα Μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης αποτελούν ουσιαστικά το βαρόμετρο των εργαλείων για την ανάλυση της συμπεριφοράς των τουριστών και αυτό αποτελεί επιβεβαίωση ότι αυξάνονται οι αγορές που βασίζονται σε εμπειρίες άλλων καταναλωτών. Επηρεάζουν αναμφισβήτητα θετικά τον τρόπο διεξαγωγής των παρεχόμενων τουριστικών υπηρεσιών, δημιουργώντας όμως ταυτόχρονα μεγάλες ανάγκες εξειδικευμένου ανθρώπινου δυναμικού στη χρήση ειδικού λογισμικού αλλά και στην αξιοποίηση των νέων τεχνολογιών στο προσφερόμενο συνολικό προϊόν της κάθε τουριστικής επιχείρησης. Οι σύγχρονοι επαγγελματίες του τουρισμού, ανεξαρτήτως ιεραρχικού επιπέδου, οφείλουν να δουν τον εαυτό τους μέσα από τον χώρο που εργάζονται να εξελίσσεται, μαθαίνοντας διαρκώς, απαλλαγμένοι από την μίμηση και η παθητική αποδοχή παρωχημένων τουριστικών προτύπων και αντιλήψεων, που καθηλώνουν σε στερεότυπους τρόπους σκέψης και συντηρητικούς τρόπους έκφρασης και που δε καθιστούν σε καμία περίπτωση ικανούς τους εμπλεκόμενους του τουριστικού κλάδου, ώστε να μπορούν να αντιμετωπίσουν κρίσιμες και απρόβλεπτες καταστάσεις. Έτσι μόνο θα μπορέσουν να ξεπεράσουν τις παρωχημένες πρακτικές προβολής και προώθησης του τουριστικού προϊόντος. Να προσαρμόζονται στις ανάγκες της σύγχρονης τουριστικής αγοράς για να αποτελεί το ελληνικό τουριστικό προϊόν ένα ανταγωνιστικό πλεονέκτημα σε βάθος χρόνου, έτσι ώστε όχι μόνο απλά να παραμένουν βιώσιμοι αλλά και να εξελίσσονται διαρκώς, μέσα από την παροχή και ανάδειξη του αναβαθμισμένου πλέον ελληνικού  τουριστικού προϊόντος.

H ΄΄γνώση και η εξειδίκευση΄΄ μέσα από την αλληλένδετη σχέση της ΄΄εξ αποστάσεως΄΄ τουριστικής εκπαίδευσης με τις νέες τεχνολογίες, αποτελούν την κινητήρια δύναμη για την ανάκαμψη του τουριστικού τομέα-ως την μόνη λύση στις μέρες μας- λόγω των απρόβλεπτων και πολύ σοβαρών προβλημάτων που επέφερε στην τουριστική οικονομία και στη γενικότερη οικονομία της χώρας μας ο αόρατος εχθρός COVID-19.

 

Πηγές

[1] Σακελλαρίδης, Οδ.(1999). Πληροφορική στον Τουρισμό. Πάτρα. ΕΑΠ.

 

[2] Shan, S., Ren, J. & Li, C. (2017). The dynamic evolution of social ties and user generated content: a case study on a Dobuan group. Enterprise Information System, pp.1462-1480.

 

[3] Howison, S., Finger,G. &Hauschka. (2014). Insights into Web presence, online marketing and the use of social media by tourism operators in Dudedin, New Zealand. An International Journal of Tourism and Hospitality Research, pp.269-283.

 

[4] Πετρέας, Χ. (2019). Σε ψηφιακά Μέσα το 75% της καμπάνιας προβολής της Ελλάδας σε Ευρώπη, ΗΠΑ, Καναδά το α' τρίμηνο 2020. https://traveldailynews.gr/news/article/71156

 

[5] Μαρκοπούλου, Μ. (2019). 7th Digi.travel EMEA conference & Expo2019. Wyndham Grand, Athens. 

 

Διαβάστε επίσης

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ