Σε οικονομική ασφυξία τα νησιά ελέω ΣΥΡΙΖΑ και ΑΝΕΛ

του νοτη μηταρακη, βουλευτη της νδ

Τα νησιά μας, ειδικά τα νησιά του Βορείου Αιγαίου, βιώνουν με πολύ έντονο τρόπο την οικονομική και την προσφυγική κρίση. Η τουριστική κίνηση έχει καταρρεύσει και η κυβέρνηση σχεδιάζει και νέα φοροεπιδρομή σε βάρος των ναυτικών.

Ιδιαίτερα επιβλαβής είναι η επικείμενη από 1/1/17 κατάργηση του ειδικού ΦΠΑ στα νησιά, καθεστώτος το οποίο αποτελεί επιτυχία της Ελλάδος στο κοινοτικό κεκτημένο. Αποτελεί ίσως το μοναδικό ουσιαστικό μέτρο για την στήριξη της νησιωτικότητας, όπως απαιτεί και το Σύνταγμα μας. Καθεστώς που η Νέα Δημοκρατία, ως Κυβέρνηση, υπερασπίστηκε αποτελεσματικά στην πράξη.

Τονίζω, ότι την περίοδο 2012-2014 πάρα πολλές φορές η τρόικα επιχείρησε να βάλει στο τραπέζι της διαπραγμάτευσης την εξάλειψη των μειώσεων στον νησιωτικό ΦΠΑ. Όμως η τότε κυβέρνηση ουδέποτε το συζήτησε. Ποτέ δεν το διαπραγματεύτηκε προβάλλοντας τη νησιωτικότητα και την ανάγκη σεβασμού του Συντάγματος.

Πρέπει να ξέρουν όλοι οι νησιώτες, ότι το θέμα μπήκε στην ατζέντα με την επιστολή που απέστειλε ο κ. Τσίπρας στους θεσμούς τον Ιούνιο του 2015. Εκεί αναφέρεται ρητώς ότι σε ότι αφορά τον ΦΠΑ «θα προχωρήσει για λόγους δικαιοσύνης (!) στην εξάλειψη των εκπτώσεων συμπεριλαμβανομένων των νησιών, καθώς και στον εξορθολογισμό των εξαιρέσεων».

Όπως πρέπει να ξέρουν όλοι οι νησιώτες, ότι την επιβολή νέων φορολογικών μέτρων (έναντι της περικοπής των δαπανών) την αποφάσισε η ελληνική κυβέρνηση. Το δήλωσε ευθέως ο  αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Valdis Dombrovskis τον Μάιο του 2016.

Εμείς, ως η Νέα Δημοκρατία καταψηφίσαμε τον εφαρμοστικό νόμο 4389/2016 ο οποίος καθορίζει τη διαδικασία κατάργησης των μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ στα νησιά. Και το κάναμε αυτό καταθέτοντας με τον πιο έντονο τρόπο στην ολομέλεια τη διαφωνία μας και τη ριζική αντίθεση μας.

Όποιος λοιπόν θέλει να επιρρίψει ευθύνες για την κατάργηση των μειωμένων συντελεστών δεν έχει παρά να απευθυνθεί στον ΣΥΡΙΖΑ και στους ΑΝΕΛ που με τις επικίνδυνες ακροβασίες τους οδηγούν με μαθηματική ακρίβεια σε οικονομική ασφυξία τα νησιά του Β/Α Αιγαίου.

Διαβάστε επίσης

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ