Όλα όσα πρέπει να ξέρετε για τα self tests για τον καρκίνο του παχέος εντέρου

Tο self-test για τον προληπτικό έλεγχο του καρκίνου του παχέος εντέρου φαίνεται πως έχει προκαλέσει μεγάλη αναστάτωση σε πολίτες και φαρμακοποιούς, καθώς η θετικότητα έχει χτυπήσει «κόκκινο».

Ωστόσο, πολλοί φαρμακοποιοί αμφισβητούν την αποτελεσματικότητα του συγκεκριμένου σκευάσματος αναφορικά με την ανίχνευση του καρκίνου του παχέος εντέρου.

Πολλά βγαίνουν θετικά, σκορπώντας τον πανικό στους πολίτες που πιστεύουν ότι έχουν καρκίνο. Ωστόσο, το τεστ ανιχνεύει την αιμοσφαιρίνη.

«Το θετικό μπορεί να είναι 70%, αλλά το τεστ δεν ανιχνεύει τον καρκίνο. Κακώς ο κόσμος πιστεύει πως αν βρει θετικό το τεστ έχει καρκίνο. Πρέπει να γίνει καμπάνια στον κόσμο», λέει ο κ. Λουράντος.

Δεν είναι όμως κέρδος ότι με αυτήν τη μέθοδο ανιχνεύονται και οι καρκίνοι που δε θα βρίσκονταν αλλιώς;

«Το κέρδος από μία πρόληψη είναι αδιαμφησβήτητο, σκεφτείτε όμως αυτόν που θα δει ένα θετικό αποτέλεσμα στο τεστ και που δεν έχει καρκίνο, πώς θα περάσει τις επόμενες μέρες μέχρι να μάθει τελικά ότι δεν έχει καρκίνο;».

Μετά τον σάλο, το υπουργείο Υγείας ξεκαθάρισε πως το συγκεκριμένο τεστ δεν απαντάει αν ένας πολίτης έχει καρκίνο και αναφέρεται στα βήματα που πρέπει να γίνουν εφόσον κάποιος βγει θετικός.

«Τόσο το Υπουργείο Υγείας όσο και ο Πανελλήνιος Φαρμακευτικός Σύλλογος αλλά και οι ειδικοί γαστρεντερολόγοι, επισημαίνουν ότι τα self-tests ανιχνεύουν την παρουσία αιμορραγίας στα κόπρανα, που αποτελεί βασικό παράγοντα κινδύνου για την εμφάνιση του καρκίνου του παχέος εντέρου. Το self-test δεν ανιχνεύει το αν ένας πολίτης έχει καρκίνο ή όχι».

Στο πλαίσιο του Εθνικού Προγράμματος Πρόληψης «Προλαμβάνω», ο Κυριάκος Μητσοτάκης βρέθηκε τις προηγούμενες ημέρες σε φαρμακείο της Αθήνας, προκειμένου να προμηθευτεί το self-test.

megatv.com

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ