Πρωινό ξύπνημα: 7 τρόποι για να γίνει πιο εύκολο

Το πρωινό ξύπνημα μπορεί να αποτελεί άθλο για πολλούς, αλλά δεν είναι ακατόρθωτο. Με απλούς τρόπους μπορεί να μετατραπεί σε μια όμορφη συνήθεια.

Είστε από εκείνους που πατάτε το snooze στο ξυπνητήρι πολλές φορές μέχρι να σηκωθείτε και ονειρεύεστε να μπορούσατε να κοιμηθείτε ακόμα μια ωρίτσα; Το πρωινό ξύπνημα, πράγματι, δεν είναι πάντα ευχάριστο, ειδικά αν έχει συσσωρευτεί κούραση από τις προηγούμενες μέρες.

Υπάρχουν, όμως, τρόποι να συνηθίσει το σώμα σας και να ρυθμίσετε τον κιρκάδιο ρυθμό σας. Οι παρακάτω συνήθειες μπορούν να σας βοηθήσουν.

1 Αλλάξτε την ώρα αφύπνισης σταδιακά

Θα είναι δύσκολο να προσαρμοστείτε απευθείας να ξυπνάτε στις 7 π.μ. αν πριν κοιμόσασταν μέχρι τις 9.30 π.μ. Ενδεχομένως να νιώθετε ότι δεν ξεκουράζεστε αρκετά και μπορεί να μην είναι βιώσιμο μακροπρόθεσμα. Αυτό που θα είναι πιο ωφέλιμο είναι να ξυπνάτε νωρίτερα κατά 20 λεπτά μέχρι να φτάσετε την επιθυμητή ώρα. Με αυτό τον τρόπο θα δώσετε στον οργανισμό σας τη δυνατότητα να προσαρμοστεί.

2 Χαλαρώστε πριν κοιμηθείτε το βράδυ

Μια βραδινή χαλαρωτική ρουτίνα θα σας βοηθήσει να μπείτε στο mood του ύπνου. Προσπαθήστε για αρχή να έχετε ολοκληρώσει όλες τις δραστηριότητές σας τουλάχιστον δυο ώρες πριν κοιμηθείτε. Κλείστε τις ηλεκτρονικές σας συσκευές και γυμναστείτε πιο πριν. Πολλές μελέτες υποστηρίζουν ότι η παραμονή μπροστά από την οθόνη καθυστέρει την ώρα του ύπνου.

Από εκεί και έπειτα, θα πρέπει να προσαρμόσετε το περιβάλλον σας, ώστε να αποπνέει ηρεμία και χαλάρωση. Προτιμήστε να διαλογιστείτε, να διαβάσετε ένα βιβλίο, να ακούσετε χαλαρωτική μουσική.

3 Εκτεθείτε στο έντονο φως το πρωί

Το έντονο φως δυσκολεύει τον ύπνο, αλλά βοηθάει στην αφύπνιση. Επομένως, με το που ξυπνήσετε, φροντίστε να ανοίξετε τα παραθυρόφυλλα για λουστεί το δωμάτιο από το φως του ήλιου. Το πρωινό φως επαναφέρει το εσωτερικό σας ρολόι. Μπορείτε να συνδυάσετε το φως με ρυθμική μουσική, κρύο νερό στο πρόσωπο και ένα ντουζ.

4 Προετοιμασία από το προηγούμενο βράδυ

Εάν δυσκολεύεστε πολύ να ξυπνήσετε το πρωί, δοκιμάστε να είστε όσο πιο προετοιμασμένος γίνεται το βράδυ. Δημιουργήστε τις λίστες με τις υποχρεώσεις σας, ετοιμάστε το φαγητό που θα πάρετε μαζί σας, αποφασίστε τι θα φορέσετε. Αυτό σημαίνει ότι θα κερδίσετε λίγα λεπτά ύπνου ακόμα.

[πώς να ξυπνάτε νωρίς το πρωί]

5 Αποφύγετε την καφεΐνη από το απόγευμα και μετά

Όσο πιο αργά τροφοδοτείτε τον οργανισμό σας με καφεΐνη, τόσο περισσότερο καθυστερείτε και το πρωινό σας ξύπνημα. Θα μπορούσατε να διακόψετε την κατανάλωση καφεΐνης μετά το τέλος του μεσημεριανού γεύματος. Αν, όμως, αυτό μοιάζει ακατόρθωτο, αρχίστε να την μειώνετε από τις 4 μ.μ. Το Sleep Foundation, για παράδειγμα, προτείνει την αποφυγή της καφεΐνης περίπου οκτώ ώρες πριν τον ύπνο. Παρακολουθήστε τον οργανισμό σας και προσαρμόστε ανάλογα τις συνήθειές σας.

6 Μην καθυστερείτε να κοιμηθείτε το Σαββατοκύριακο

Μπορεί το Σαββατοκύριακο να θέλετε να ξεδώσετε χωρίς να σας απασχολεί καθόλου η ώρα του ύπνου. Αν αυτό, όμως, συμβαίνει συχνά, δεν θα καταφέρετε να επανέλθετε σε πιο ισορροπημένα ωράρια ύπνου μέσα στην εβδομάδα. Σύμφωνα με έρευνα που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Chronobiology International, μια σταθερή ώρα ύπνου τα Σαββατοκύριακα φαίνεται να οδηγεί σε καλύτερο ύπνο και ευκολότερο ξύπνημα κατά τη διάρκεια της εβδομάδας.

7 Αναζητήστε ιατρική βοήθεια

Αν περνάει ο καιρός και βλέπετε ότι ούτε να κοιμηθείτε καλά μπορείτε ούτε να ξυπνήσετε νωρίς, ίσως είναι καλύτερα να δείτε έναν ειδικό. Η έλλειψη ύπνου μπορεί να επηρεάσει όλη τη ζωή σας και να οδηγήσει σε κατάθλιψη ή άγχος.

Βρείτε τους τρόπους που σας ταιριάζουν, ώστε να κοιμάστε καλά και να ξυπνάτε μια φυσιολογική ώρα γεμάτοι ενέργεια και ξεκούραστοι. Θα αλλάξει όλη σας η ζωή.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ