Ημερίδα στην Πάτρα για τον καρκίνο του μαστού και την τρίτη ηλικία

To Σάββατο 2 Νοεμβρίου

Ο Σύλλογος Γυναικών με Καρκίνο Μαστού «ΑΛΜΑ ΖΩΗΣ» Ν. Αχαΐας, διοργανώνει κάθε Οκτώβρη μια μεγάλη εκστρατεία ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης για τον καρκίνο του μαστού και την πρόληψη/έγκαιρη διάγνωση του.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του Συλλόγου, φέτος η εκστρατεία αυτή είναι αφιερωμένη στην Τρίτη Ηλικία και σε όλα εκείνα τα στοιχεία που προσδιορίζουν και διαφοροποιούν την αντιμετώπιση του καρκίνου του μαστού σε αυτή την ηλικιακή ομάδα.

Στα πλαίσια αυτής της εκστρατείας προγραμματίζεται μια επιστημονική Ημερίδα σε συνδιοργάνωση με την Ελληνική Εταιρεία Γηριατρικής Ογκολογίας, με θέμα: «Καρκίνος Μαστού και Τρίτη Ηλικία».

Η Επιστημονική Ημερίδα θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο 2 Νοεμβρίου 2024, στην Αίθουσα του Εισαγωγικού και Εμπορικού Συλλόγου Πατρών (πλ. Γεωργίου Α΄25) και ώρες 10:00-13:30 και θα υπάρχει ταυτόχρονη μετάδοση live streaming στις σελίδες του Συλλόγου στο Facebook και στο YouTube.

Σκοπός της Ημερίδας, είναι η ευαισθητοποίηση και ενημέρωση των ηλικιωμένων συμπολιτών μας, του γενικότερου πληθυσμού αλλά και όλων των εμπλεκομένων με την διαχείριση της ασθένειας του καρκίνου του μαστού στην ιδιαίτερη αυτή ηλικία.

Η δεκαετία 2020-2030 έχει ανακηρυχθεί από τον ΟΗΕ ως η «Δεκαετία της Υγιούς Γήρανσης» (2020-2030: Decade of Healthy Aging), προσκαλώντας τα κράτη και την κοινωνία των πολιτών να αναλάβουν πρωτοβουλίες με στόχο την υγιή γήρανση του πληθυσμού και τη βελτίωση της ζωής όλων των ηλικιωμένων.

Ο καρκίνος του μαστού είναι παγκοσμίως ο συχνότερος κακοήθης όγκος που εμφανίζεται στις γυναίκες, με περισσότερες από το 30% των περιπτώσεων να είναι ασθενείς ηλικίας άνω των 70 ετών. Εξαιρουμένης της «κληρονομικότητας», η «ηλικία» είναι ο σημαντικότερος παράγοντας κινδύνου ανάπτυξης καρκίνου του μαστού και αν λάβουμε υπόψη τη συνεχιζόμενη αύξηση του προσδόκιμου ζωής, αναμένεται να αυξάνεται επίσης και ο απόλυτος αριθμός των ηλικιωμένων γυναικών που θα διαγιγνώσκονται με καρκίνο του μαστού.

Έχουν όμως όλες οι ηλικιωμένες ασθενείς με καρκίνο του μαστού σωστή αντιμετώπιση; Η απάντηση είναι μάλλον όχι. Τα στοιχεία μας δείχνουν ότι, παρά τις προόδους της ογκολογίας τα τελευταία χρόνια, η βελτίωση της πορείας των ηλικιωμένων ασθενών με καρκίνο του μαστού δεν έχει ακολουθήσει αναλογικά τη μεγάλη πρόοδο που έχει προκύψει στην αντιμετώπιση της νόσου σε νεότερες ηλικιακά ασθενείς. Αυτό οφείλεται κυρίως στο προχωρημένο στάδιο που συνήθως γίνεται η διάγνωση της νόσου στις ηλικιωμένες γυναίκες και στο γεγονός ότι η μεγαλύτερη ηλικία κατά τη διάγνωση οδηγεί, σε ανεπαρκή θεραπεία, αλλά και σε άλλες αιτίες, που σχετίζονται με κοινωνικά ζητήματα.

Η Επιστημονική Ημερίδα συνδιοργανώνεται με την Ελληνική Εταιρεία Γηριατρικής Ογκολογίας, τελεί υπό την Αιγίδα του Ιατρικού Συλλόγου Πατρών και της Ελληνικής Ομοσπονδίας Καρκίνου (ΕΛΛΟΚ), με τη στήριξη της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας και της 6ης ΥΠΕ και με την Υποστήριξη της Roche ΕΛΛΑΣ ΑΕ και της Akoustica Medica.

Στη διάρκεια της Ημερίδας θα υπάρχει η δυνατότητα και για δωρεάν αξιολογήσεις ακοής από την Akoustica Medica.

Στο τέλος της Ημερίδας θα δοθούν βεβαιώσεις παρακολούθησης.