Ενημέρωση του Αντιπεριφερειάρχη Φ. Ζαΐμη για την ανασκαφική έρευνα στο ναό του Ελικωνίου Ποσειδώνα στα Νικολέικα Αιγίου

Ευρήματα που χρονολογούνται από τον 9ο αιώνα π.Χ. έως τον 4ο αιώνα π.Χ.

Με πρωτοβουλία του Αντιπεριφερειάρχη Αχαΐας Φωκίωνα Ζαΐμη πραγματοποιήθηκε τηλεδιάσκεψη της Επιτροπής Παρακολούθησης για το έργο που αφορά στην ανασκαφική έρευνα και μελέτη του Ιερού του Ελικωνίου Ποσειδώνα στα Νικολεϊκα Δήμου Αιγιαλείας.

Κατά τη διάρκεια της διαδικτυακής συνάντησης, ο κ. Ζαΐμης ο οποίος είναι και πρόεδρος της Επιτροπής, ενημερώθηκε για τα ευρήματα, την πορεία και το μελλοντικό χρονοδιάγραμμα των ανασκαφικών εργασιών, καθώς και για τις δαπάνες που έχουν πραγματοποιηθεί μέχρι σήμερα, βάσει της προγραμματικής σύμβασης πολιτισμικής ανάπτυξης μεταξύ του Υπουργείου Πολιτισμού και της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας, η οποία χρηματοδοτείται από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων της ΠΔΕ του έτους 2021.

«Πρόκειται για έναν αρχαιολογικό χώρο με ευρήματα που χρονολογούνται από τον 9ο αιώνα π.Χ. εξέχουσας σημασίας όχι μόνο για την περιοχή της Αιγιάλειας αλλά για ολόκληρο τον Ελλαδικό χώρο, καθώς έρχονται στο φως σημαντικά αρχαιολογικά ευρήματα που κατά πλειοψηφία θα τοποθετηθούν σε πτέρυγα του νέου αρχαιολογικού μουσείου Αιγίου που σύντομα θα εγκαινιασθεί.  Στις μελλοντικές ενέργειες του έργου είναι και η προσπάθεια να γίνει ο συγκεκριμένος αρχαιολογικός τόπος επισκέψιμος. Η διάσωση και παράδοσή του στην κοινωνία κρίνεται ιδιαίτερα σημαντική για την προβολή της ιστορικής τοπογραφίας της περιοχής και την ανάδειξη της πολιτισμικής μας κληρονομιάς που τεκμηριώνει την συνέχεια της Ελληνικότητας στην Αχαΐα για περισσότερα από τρεις χιλιάδες χρόνια», δήλωσε χαρακτηριστικά ο κ. Ζαΐμης.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η ιδιαίτερη σημασία του συγκεκριμένου ιερού έγκειται στο γεγονός ότι διατηρούνται όλα τα στάδια εξέλιξης ενός πανάρχαιου τόπου λατρείας με ευρήματα που χρονολογούνται από τον 9ο αιώνα π.Χ. έως τον 4ο αιώνα π.Χ. Την ανασκαφική έρευνα διευθύνουν η Γενική Διευθύντρια του Αρχαιολογικού Μουσείου Θεσσαλονίκης, Αναστασία Γκαδόλου, και η Προϊσταμένη της Εφορείας Αρχαιοτήτων Ηλείας, Ερωφίλη Κόλλια.