Πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας ή Δημοκρατία Βόρειας Μακεδονίας

του Πάνου Μαντά, Αρχιτέκτονα

Για το ΚΙΝΑΛ αναλαμβάνει από το Μάρτη του 2018 την καθοδήγηση της πορείας του Κινήματος, το Πολιτικό Συμβούλιο που απαρτίζεται από την κ. Γεννηματά ως πρόεδρος, από τον κ. Σταύρο Θεοδωράκη, κ. Γιώργο Παπανδρέου, κ. Θανάση Θεοχάρη, κ. Γιώργο Καμίνη, κ. Νίκο Ανδρουλάκη.

Στις 15.02.2018 για τα εθνικά θέματα με το Μακεδονικό στην ημερήσια διάταξη κ.λπ. συνεδρίασε στα γραφεία της ΔΗΜΑΡ το Πολιτικό Συμβούλιο του ΚΙΝΑΛ. Παρόντες, Θεοδωράκης, Καμίνης, Γεννηματά, Παπανδρέου, Θεοχαρόπουλος και μεταξύ των άλλων, για τα εθνικά θέματα αποφάσισε ότι: «Το Κίνημα Αλλαγής, επιβεβαιώνει την απόφασή του για την ανάγκη επίλυσης του προβλήματος της ονομασίας της FUROM». Ποια ήταν η απόφαση αυτή, θα την αναφέρουμε παρακάτω.

Δεν μπόρεσε να εδραιωθεί αυτή η συσπείρωση, γιατί οι πολιτικές αντιθέσεις των στελεχών του, είναι τέτοιες ώστε να αναγκάσουν με πρώτο και καλύτερο τον κ. Σταύρο Θεοδωράκη να αποχωρήσει από αυτόν τον Συνασπισμό, να αποχωρήσουν παλιά και νέα στελέχη του, για τα Εθνικά θέματα και ιδιαίτερα για αυτό των Σκοπίων.

ΝΑΙ ΣΤΗ ΣΥΜΦΩΝΙΑ ΤΩΝ ΠΡΕΣΠΩΝ

Είναι γεγονός πως αποκαλύφθηκε και φανερά η ασυνέπεια, αυτών του πρώην ΠΑΣΟΚ, στην πολιτική του Ιδρυτή του Ανδρέα Παπανδρέου, που συνοψίζεται στο τρίπτυχο της Διακήρυξης της 3ης Σεπτεμβρίου ότι, η Εθνική Ανεξαρτησία, Λαϊκή κυριαρχία, Κοινωνική Απελευθέρωση, προϋποθέτει τη δημοκρατία σ’ όλες τις φάσεις της και επίπεδα της δημοσίας ζωής.  

Αυτά, τι θέλουν να πουν: ότι στην περίπτωση της ονομασίας του FYROM σε Δημοκρατία Βόρειας Μακεδονίας, εφόσον η Ελλάδα δεν έχει έστω και ένα λόγο να αντιταχθεί σ’ αυτή την ονομασία, έχει συμφέρον να υπάρχει αυτόνομο κράτος και να μην διαλυθεί, γιατί είναι προϋπόθεση εδραίωσης και της δικής μας Εθνικής Ανεξαρτησίας. Διαφορετικά δίνουμε την δυνατότητα να επωφεληθούν κράτη όπως η Αλβανία και ακόμα χειρότερα το Κόσσοβο, αν δεν αναγνωρίσουμε ως κρατική οντότητα την Δημοκρατία Βόρειας Μακεδονίας, που να εξαρτάται από τους Δυτικούς Οικονομικούς και Στρατιωτικούς Οργανισμούς, παρά να περιπέσει στην επιρροή της Τουρκίας ή ακόμα και της Ρωσίας.

Τότε να εγκρίνουμε την Συνθήκη των Πρεσπών που ήδη εγκρίθηκε με τη νέα ονομασία Δημοκρατία Βόρειας Μακεδονίας και για τους βασικούς όρους που έθετε η Ελλάδα.

Σύνθετη ονομασία με γεωγραφικό προσδιορισμό, έναντι άλλων και αλλαγές στο Σύνταγμα των Σκοπίων για την απάλειψη των αλυτρωτικών υπολειμμάτων. Η συμφωνία των Πρεσπών έτσι είναι Εθνικά επωφελής και αποδεκτή.

Και θα γίνει επωφελέστερη, αν σημάνει την ήττα των Εθνικιστικών και τυχοδιωκτικών στοιχείων, όπως στην περίπτωση του κ. Πάνου Καμένου Προέδρου των ΑΝΕΛ, ο οποίος, δεν είναι ούτε εθνικιστής μα ούτε τυχοδιώκτης, είναι λένε απλώς οπορτουνιστής.

ΑΠΟΦΑΣΕΙΣ ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗΣ ΓΙΑ ΣΚΟΠΙΑΝΟ

Δεν εξηγείται διαφορετικά, γιατί να συμφωνήσει το 2008, ως βουλευτής της Ν.Δ. με την πρόταση της Κυβέρνησης κ. Κ. Καραμανλή για σύνθετη ονομασία και τώρα όχι. Αυτόν τον οπορτουνισμό του βέβαια, τον χρησιμοποιεί ο ΣΥΡΙΖΑ για να υπάρχει Κυβέρνηση πολιτικώς σταθερή για την Ελλάδα, και την Ευρωπαϊκή Κοινότητα, μέχρι και τις επόμενες εκλογές όποτε αυτές γίνουν. Γι’ αυτό και μόνο το λόγο ο κ. Πάνος Καμένος δεν μπορεί να θεωρηθεί οπορτουνιστής, αλλά ένα είδος σπάνιου πατριώτη.

Η Νέα Δημοκρατία ως αξιωματική αντιπολίτευση και στο παρελθόν έχει πρωτοστατήσει στην επίτευξη συμφωνίας. Η σημερινή συμφωνία ανταποκρίνεται πλήρως στην πρόταση της Κυβέρνησης του 2008 (Καραμανλής-Μπακογιάννη). Επομένως η ΝΔ δεν δικαιούται να απορρίψει την συμφωνία με την ονομασία Δημοκρατία Βόρειας Μακεδονίας, και να το κάνουν για ψηφοθηρικούς λόγους και  μόνο.

Η στάση του Κινήματος της Αλλαγής προδιαγράφεται αρνητική. Γι’ αυτό, επειδή δεν εκφράζει την πολιτική του ΠΑΣΟΚ της Κεντροαριστεράς, είναι καταδικασμένο να αυτοκαταστραφεί.

Το κόμμα του Κ.Κ.Ε. με μια μονοκονδυλιά πολύ εύκολα απορρίπτει τη συμφωνία των Πρεσπών επειδή θα ενταχθεί αυτό το Κράτος στο ΝΑΤΟ και στην Ευρωπαϊκή Κοινότητα.

 

*Ο Πάνος Μαντάς είναι από αυτούς που σύνταξαν την Διακήρυξη της 3ης Σεπτεμβρίου το 1974.


 

Διαβάστε επίσης

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ