Το «Πλήρωμα 94» στη Μάλτα - ΦΩΤΟ

Στις εργασίες της Dies Νatalis

Τέσσερα μέλη από το «Πλήρωμα 94» ταξίδεψαν πρόσφατα στη Μάλτα και  συμμετείχαν στις εργασίες της Dies Νatalis, της τριήμερης συνάντησης της  Ομοσπονδίας Ευρωπαϊκών Καρναβαλικών Πόλεων (FECC), που φέτος  φιλοξενήθηκε στη Βαλέτα, από τις 18 έως και τις 20 Οκτωβρίου 2024.

Ήταν  η μόνη ελληνική αντιπροσωπεία σε ένα συνέδριο που συγκέντρωσε περίπου  100 καρναβαλιστές από όλη την Ευρώπη. Στόχος η ανταλλαγή απόψεων επί  καρναβαλικών θεμάτων και η ενδυνάμωση των σχέσεων μεταξύ πόλεων της  Ευρώπης που διοργανώνουν ιστορικά καρναβάλια. 

Η ελληνική αποστολή είχε την ευκαιρία να συναντήσει και να συζητήσει με  τις αποστολές από 14 διαφορετικές χώρες που ταξίδεψαν στη Μάλτα για τον  ίδιο σκοπό. Ιδιαίτερες σχέσεις δημιουργήθηκαν ή συντηρήθηκαν με  καρναβαλιστές από Κροατία, Σερβία, Ιταλία, Λουξεμβούργο, Γαλλία,  Γερμανία, Μαυροβούνιο, Βέλγιο, Ολλανδία, Βόρεια Μακεδονία αλλά και τις  ΗΠΑ (που συμμετείχε στη φετινή συνάντηση ως συνδεδεμένη χώρα). 

image0_11zon.jpg

Οι συμμετέχοντες (όλοι τους μέλη καρναβαλικών διοικητικών  συμβουλίων αλλά και εκπρόσωποι καρναβαλικών ομάδων) έζησαν μια  μοναδική εμπειρία ανταλλαγής καρναβαλικών γνώσεων και παραδόσεων.Το  πρόγραμμα του τριημέρου περιλάμβανε επίσης τουριστικές επισκέψεις και  ξεναγήσεις σε Valletta, Birgu, Sliema, καθώς και ολοήμερη γνωριμία με το  νησί Gozo -τόπο διεξαγωγής του περίφημου ομώνυμου Μεσογειακού  Καρναβαλιού με τα ευφάνταστα άρματα- όπου τα μέλη των αποστολών  επισκέφθηκαν τις πόλεις Xewkija, Nadur, Ghajnsielem και την επιβλητική  ακρόπολη Cittadella. 

image5_11zon.jpg

Η παρέλαση με τις σημαίες των χωρών στον κεντρικό δρόμο της Βαλέτα  γέμισε συγκίνηση τα παρελαύνοντα μέλη της ελληνικής αποστολής, καθώς η  υποδοχή από τους θεατές αλλά και τις υπόλοιπες αντιπροσωπείες  υπήρξε αξιοσημείωτα θερμή. Κατά την παραμονή τους στη Μάλτα, οι  εκπρόσωποι του Πληρώματος 94 (Ελένη Κίτσιου, Δέσποινα Κούνα, Ανθή  Κριλή και Γιώργος Μάκκας) επισκέφτηκαν επίσης τον Δήμαρχο της Βαλέτα  στο δημαρχείο της πόλης, ενώ φρόντισαν να συναντηθούν και με μέλη της  τοπικής ελληνικής κοινότητας. 

image10_11zon.jpg

Υπενθυμίζεται πως η FECC (Ομοσπονδία Ευρωπαϊκών Καρναβαλικών  Πόλεων) ιδρύθηκε στην Πάτρα το 1981 και λειτουργεί έκτοτε συστηματικά,  προωθώντας καρναβαλικές ανταλλαγές μεταξύ των πόλεων που  συμμετέχουν σε αυτή, διοργανώνοντας σε ετήσια βάση συνέδρια και  συναντήσεις. Το «Πλήρωμα 94» είναι μέλος της Ομοσπονδίας και  φέτος συμμετείχε για πρώτη φορά σε επίσημο συνέδριο της, στο πλαίσιο της  εξωστρέφειας που έχει επιδείξει και με τα «Καρναβαλοτάξιδα» που κατά  καιρούς διοργανώνει.

 

 

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ