Σε ποια μέρη της Ελλάδας οι αδέσποτες γάτες είναι καλότυχες;

Όπου κι αν στρέψεις το βλέμμα σου, θα αντικρίσεις αδέσποτες γάτες. Να αναζητούν τροφή, ένα χάδι. Βλέπεις αδέσποτες γάτες, άρρωστες, που οι μέρες τους λιγοστεύουν. Και άλλες, που φοβούνται την ανθρώπινη παρουσία και δεν εμφανίζονται ποτέ.

«Ο αριθμός των αδέσποτων γατών στην Ελλάδα υπολογίζεται ότι είναι, περίπου, 3 εκατομμύρια.

Ωστόσο, δεν υπάρχει καμία επίσημη καταγραφή που να επαληθεύει ή να διαψεύδει αυτή την εκτίμηση. Και αυτό γιατί κανένας δήμος, ή άλλος κρατικός φορέας, δεν έχει προχωρήσει μέχρι στιγμής στην καταγραφή των αδέσποτων ζώων (γατών ή σκύλων) που διαβιούν στη χώρα.

Οι αδέσποτες γάτες είναι, σε γενικές γραμμές, «αόρατες» για τους δήμους, οι οποίοι είναι υπεύθυνοι, σύμφωνα με τον νόμο, για την ευζωία τους. Ίσως, επειδή δεν τις φοβούνται κάποιοι δημότες τους. Όπως συμβαίνει πολλές φορές με τους ταλαίπωρους αδέσποτους σκύλους», αναφέρει η υπεύθυνη προγραμμάτων στην Animal Action Greece, Σεραφίνα Αβραμίδου.

Αδέσποτες γάτες υπάρχουν σε όλη τη χώρα, με τον αριθμό τους, σύμφωνα με την κα Αβραμίδου, να είναι μεγαλύτερος στα νησιά του Αιγαίου και, κυρίως, στις Κυκλάδες. Μάλιστα, οι νησιώτισσες γάτες του Αιγαίου έχουν αναγνωριστεί από τον Ελληνικό Όμιλο Γάτας με την ονομασία «Γάτα του Αιγαίου». Είναι η μοναδική αυτόχθων φυλή, και ο πληθυσμός της είναι ιδιαίτερα αυξημένος.

«Αυτά τα ευάλωτα πλάσματα (οι γάτες) μπορεί να περάσουν ολόκληρη τη ζωή τους χωρίς κτηνιατρική περίθαλψη. Ακόμη, χωρίς να έχουν φροντίδα και στοργή από κάποιον άνθρωπο, ή την προστασία και τη μέριμνα ενός καταφυγίου. Να αναζητούν συνεχώς το επόμενο γεύμα τους και να κινδυνεύουν από τραυματισμούς και ασθένειες», επισημαίνει η κα Αβραμίδου.

Ένα έργο άξιο μιμήσεως για την ευζωία των αδέσποτων γατών

Διαπιστώνοντας τις παραπάνω ελλείψεις σχετικά με τη διαχείριση και την ευζωία των αδέσποτων γατών, η «Animal Action Greece», όπως ενημερώνει η κα Αβραμίδου, υλοποιεί από τις αρχές του 2023 έργο για τη διαχείριση του πληθυσμού των γατών στα νησιά της Πάρου και της Αντιπάρου. Πρόκειται για το πιο φιλόδοξο και μεγαλύτερο έργο με την υποστήριξη ενός από τα παλαιότερα και γνωστότερα κέντρα διάσωσης ζώων της Μ. Βρετανίας, το Battersea Dogs & Cats Home.

Το έργο «Community Cat Care project» φροντίζει για την κτηνιατρική φροντίδα, τη σίτιση, αλλά και τη μείωση των αδέσποτων γατών.

Στο σημείο αυτό να αναφέρουμε ότι η Animal Action Greece είναι η παλαιότερη φιλοζωική οργάνωση στην Ελλάδα.

Το έργο, με την ονομασία «Community Cat Care project», φροντίζει για την κτηνιατρική φροντίδα, τη σίτιση, αλλά και τη μείωση των αδέσποτων γατών. Έτσι, ώστε να βελτιωθεί η υγεία τους και να έχουν ευζωία. Στόχος του είναι να καταστήσει κοινωνούς όλους τους εμπλεκόμενους φορείς των δύο Κυκλαδίτικων νησιών. Σε ένα έργο – πρότυπο για τη διαχείριση των αδέσποτων γατών.

Σε αυτά τα δύο νησιά δεν θα πάψουν να υπάρχουν γάτες, αλλά όσες ζουν στον δρόμο, θα είναι υγιείς και ευτυχισμένες.

Η ομάδα της Animal Action Greece απαρτίζεται από ανθρώπινο δυναμικό της Αγγλίας, της Αθήνας και των νησιών της Πάρου και της Αντιπάρου.

Οι δράσεις του έργου «Community Cat Care project»

Συγκεκριμένα, το έργο βασίζεται στους εξής πυλώνες:

1) Στείρωση και παροχή ιατρικής βοήθειας σε όλες τις αδέσποτες γάτες των δύο νησιών.

2) Επιστημονική καταγραφή των γατών και των γατοαποικιών.

3) Ενημέρωση και συμμετοχή της κοινότητας και όλων των φορέων, για τη φροντίδα των γατών, με επιμορφωτικές ημερίδες, αλλά και με επισκέψεις στα σχολεία. Και, παράλληλα, στη συνεχή συνεργασία με τους δήμους, κλπ.

Επιπροσθέτως, η Animal Action Greece στηρίζει τις τοπικές εθελοντικές φιλοζωικές οργανώσεις και τις προσπάθειές τους για σίτιση των αδέσποτων γατών, αλλά και τις διαδικασίες υιοθεσίας τους.

Στον πυρήνα του έργου βρίσκεται το CNVR: Περισυλλογή (Catching), στείρωση (Neutering), εμβολιασμός (Vaccination) και στη συνέχεια επιστροφή (Return) των γατών στις αποικίες όπου ζούσαν.

Σύμφωνα με την κα Αβραμίδου, στο βασικό «πακέτο» που προσφέρουν οι κτηνίατροι, πέραν των παραπάνω, περιλαμβάνεται και η ηλεκτρονική σήμανση (microchip). Όπως και η αποπαρασίτωση (εσωτερική και εξωτερική).

Με τη στείρωση τουλάχιστον του 80% γατών, υπολογίζεται, όπως λέει η κα Αβραμίδου, να μειωθεί ο αριθμός των άστεγων νεογέννητων και να σταθεροποιηθεί ο πληθυσμός τους.

Επισημαίνει ότι ο εμβολιασμός των γατών συμβάλλει στη μείωση των ασθενειών, και η θεραπεία τους από τραυματισμούς και ασθένειες βελτιώνει την υγεία τους.

Τα αποτελέσματα του προγράμματος σε αριθμούς

«Οι αριθμοί από την πρώτη χρονιά του project μιλούν από μόνοι τους για τη μέχρι τώρα επιτυχία της συνολικής αυτής προσπάθειας.

Μέσα στους πρώτους 12 μήνες στειρώθηκαν 2.114 γάτες, εμβολιάστηκαν 1.971, σημάνθηκαν ηλεκτρονικά 2.147, αποπαρασιτώθηκαν 2.156 ενώ δέχτηκαν θεραπεία 380.

Αυτοί οι αριθμοί δείχνουν, όχι μόνο ένα σημαντικό βήμα για τη διασφάλιση της ευημερίας αυτών των γατών, αλλά και τη δέσμευση της Animal Action Greece στη στήριξη της κοινότητας. Που παλεύει με τις «προκλήσεις» του συνεχούς αυξανόμενου πληθυσμού των αδέσποτων στα νησιά», αναφέρει η κα Αβραμίδου.

Μία ακόμη πρόκληση είναι ο εντοπισμός των γατών που χρειάζονται θεραπεία για παθήσεις, όπως η γρίπη των γατών, αλλά και για τα παράσιτα.

Τονίζει ότι κάθε χρόνο οι αποικίες των γατών επεκτείνονται, και οι αφοσιωμένοι εθελοντές βρίσκονται σε δύσκολη θέση καθώς προσπαθούν να ταΐσουν και να φροντίσουν τα αδέσποτα. Τώρα, πλέον, έχουν έναν σημαντικό σύμμαχο σε όλη αυτή την προσπάθεια τους, ώστε να μπορούν να συνεχίσουν το έργο τους με μεγαλύτερη ευκολία.

Σκοπός να εντοπιστούν όλες οι γάτες των δύο νησιών

«Επιθυμούμε, όλες οι γάτες στο νησί να ενταχθούν στην κοινότητα. Αυτό σημαίνει ότι στειρώνονται, εμβολιάζονται, έχουν μικροτσίπ, τρέφονται και παρακολουθούνται από κάποιο τοπικό μέλος της κοινότητας.

Κάνω αυτού του είδους τη δουλειά στην Αντίπαρο εδώ και πολλά χρόνια. Αλλά η τεχνογνωσία, ο εξοπλισμός και η οικονομική υποστήριξη που έφερε αυτό το πρόγραμμα στα νησιά, κάνει πραγματικά τη διαφορά.

Είμαι σίγουρη ότι η Πάρος και η Αντίπαρος θα είναι σύντομα το καλύτερο μέρος για να ζει μια γάτα ελεύθερη στην Ελλάδα, ίσως και στον Κόσμο», επισημαίνει η κα Φλώρα Τσίλαγα, συντονίστρια του προγράμματος στην Πάρο και στην Αντίπαρο.

«Απώτερος στόχος μας είναι να μεταμορφώσουμε τη ζωή κάθε ελεύθερης γάτας στην Ελλάδα, δίνοντας σε όλες την ευκαιρία να γίνουν ευτυχισμένες και υγιείς γάτες της κοινότητας», τονίζει ο διευθύνων σύμβουλος της Animal Action Greece, Joseph Nhan-O’Reilly.

Τέλος, η κα Αβραμίδου εκφράζει την ικανοποίησή της, λέγοντας ότι είναι πολύ περήφανοι γιατί έχουν καταφέρει να συνεργάζονται άψογα, τόσο με τους εκπροσώπους των δύο δήμων, όσο και με τα τρία κτηνιατρεία της Πάρου. Αλλά και με τις πέντε φιλοζωικές οργανώσεις που λειτουργούν εθελοντικά στα δύο νησιά.

Να αναφερθεί ότι η Αντίπαρος δεν έχει κτηνίατρο.

«Εργαζόμαστε όλοι σκληρά και επιδιώκουμε την αγαστή συνεργασία όλων των εμπλεκόμενων φορέων, το συγκεκριμένο project να στεφθεί με επιτυχία. Και να μπορέσει, έτσι, να λειτουργήσει ως πιλοτικό και για άλλες περιοχές στην Ελλάδα», επισημαίνει η κα Σεραφίνα Αβραμίδου.

in.gr

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ