Η ομιλία του δημάρχου Κώστα Πελετίδη στην ΕΑΠ

Αγαπητές φίλες και φίλοι,

Σας καλωσορίζουμε στην σημερινή μας συγκέντρωση απολογισμού, σας ευχαριστούμε για την ανταπόκρισή σας, μας δίνεται μεγάλη δύναμη, κουράγιο να συνεχίσουμε μέχρι τη νίκη στις εκλογές στις 19 Μαΐου . 

Η πόλη μας, ο πατραϊκός λαός καλείται σε λίγους μήνες να υπερασπιστεί  μια ασυμβίβαστη πορεία του Δήμου απέναντι στους εχθρούς των συμφερόντων του. Δεν ήμασταν τα ‘’καλά παιδιά’’ που θα υπηρετούσαν τα συμφέροντα των λίγων. Ήμασταν απέναντι σε κάθε αντιδραστική πολιτική, σε ΕΕ, σε κυβερνήσεις, σε Περιφερειακές Αρχές, ήμασταν σε ‘’άλλο μήκος κύματος’’, στην ‘’άλλη όχθη’’,  δεν διστάσαμε να απειθαρχήσουμε εν γνώσει των συνεπειών, όταν μας καλούσαν να συμβιβαστούμε «ως προς τας υποδείξεις». Δεν καθίσαμε με σταυρωμένα τα χέρια, δεν ήμασταν παρατηρητές, δεν λέγαμε ότι η υπεράσπιση των λαϊκών δικαιωμάτων δεν είναι στην αρμοδιότητά μας . Ότι εμείς είμαστε για τα τοπικά προβλήματα και η κυβέρνηση για τα γενικά. Μπήκαμε μπροστά για την δουλειά, για το μεροκάματο, για το σύνολο των αναγκών της πόλης μας, του πατραϊκού λαού. Τους χαλάσαμε την πιάτσα, εδώ και πανελλαδικά.

Αποκαλύψαμε τους γενικότερους επικίνδυνους σχεδιασμούς, μετατροπής  της ευρύτερης περιοχής (Άραξος) σε βάση πυρηνικών όπλων και ως εκ τούτου να γίνουμε στόχος στην πολύ πιθανή περίπτωση όξυνσης των ιμπεριαλιστικών διαφορών. Δεν τρέχαμε να υποκλιθούμε σ’ αυτούς που νομίζουν ότι είναι οι αφέντες του πλανήτη και εμείς οι υποτακτικοί τους. Αντιταχθήκαμε στο φασισμό και την ανοχή απέναντί του, που και η Πάτρα έχει πληρώσει ακριβά.

Αυτή η πορεία δεν ήταν μοναχική, δεν ήταν πορεία μόνο της Δημοτικής Αρχής. Ήταν πορεία του πατραϊκού λαού, των φορέων του, των εργαζομένων του Δήμου. Αυτή η συνάντηση έδωσε εκπληκτικά αποτελέσματα, έκανε περήφανη την πόλη μας, έλυσε ζητήματα, σημείωσε νίκες, υποχρέωσε τους κυβερνώντες, διάφορους τοπικούς υποτακτικούς  σε υποχώρηση από αρχικές επιλογές.     

         

Το γενικότερο πολιτικό περιβάλλον από τότε που αναλάβαμε δεν ήταν καθόλου ευνοϊκό για τα λαϊκά συμφέροντα. Πορευτήκαμε με πολύ λιγότερο προσωπικό και χρήματα.  Ο Δήμος είναι πλέον μια «κρατική υπηρεσία» που καλείται να υλοποιήσει τους γενικότερους αντιλαϊκούς σχεδιασμούς. Δεν είναι «Τοπική Αυτοδιοίκηση», όπως λέγεται. Ο Δήμαρχος, το Δημοτικό Συμβούλιο δεν μπορεί να πάρει αποφάσεις ουσιαστικές, όπως για παράδειγμα να κάνει προσλήψεις. Τα κρατικά χρήματα που δίνονται στο δήμο από το 2010 μέχρι σήμερα έχουν μειωθεί κατά 62%. Δηλαδή αν δίνονταν 1000 ευρώ τότε, τώρα παίρνουμε 380. Για έργα αν μέχρι το 2010 παίρναμε 1000 ευρώ τώρα παίρνουμε 200, μείωση  80%. Όταν αναλάβαμε το 2014, τα δάνεια του Δήμου ήταν 21,1 εκατομμύρια ευρώ και μέχρι σήμερα, παρά τα δυσμενή οικονομικά δεδομένα,  έχουμε ξοφλήσει 8,5 εκατομμύρια ευρώ. Να ξεκαθαρίσουμε εδώ ότι αυτά τα χρέη  δημιουργήθηκαν από  προηγούμενες Δημοτικές Αρχές, (πλην αυτή του κ. Δημαρά). Στο Καρναβάλι βρήκαμε χρέη 4 εκατομμυρίων ευρώ. Η κυβέρνηση προχωρά παραπέρα, μας υποχρεώνει, μας εξαναγκάζει με νόμο να καταθέσουμε στην Τράπεζα της Ελλάδας, τα διαθέσιμά μας, με τα οποία έχουμε προγραμματίσει να υλοποιήσουμε αναγκαία έργα για την πόλη μας. Μ΄ αυτά θα αγοράσουν ομόλογα και repos  που στο μέλλον θα έχουν την τύχη που είχαν και παλαιότερα τα ομόλογα, να κουρευτούν και να χαθούν. 

Το προσωπικό του Δήμου από την 1/1/2010 έως σήμερα έχει μειωθεί κατά 30% περίπου. Έχει να προσληφθεί μόνιμο προσωπικό δεκαετίες και αντί αυτού έχουμε οχτάμηνα προγράμματα ανακύκλωσης της ανεργίας μέσω του ΟΑΕΔ. Επομένως όταν κρίνουμε αυτή τη Δημοτική Αρχή θα πρέπει να έχουμε υπόψη μας αυτά τα δεδομένα

Στην Πάτρα σήμερα, παρά την απογείωση της επιστήμης και της τεχνικής, εμείς μοιράζουμε συσσίτια, τρόφιμα. Βλέπουμε παιδιά να λιποθυμούν στα σχολεία, έχουν ενταχθεί 15.000 στο ΚΕΑ, ο ΟΑΕΔ καταγράφει 35.000 ανέργους. Γεμίσαμε την ξενιτιά με τα παιδιά μας, όσοι δουλεύουν παίρνουν άθλιους μισθούς. Οι φόροι, τα χαράτσια που έχουν φορτωθεί στις πλάτες του λαού είναι ασήκωτα. Χιλιάδες οικογένειες ζουν τον εκβιασμό να δώσουν ότι έχουν και δεν έχουν για να σώσουν το σπίτι τους, ενώ υπάρχει απόφαση της κυβέρνησης για επιτάχυνση των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών. Εκατοντάδες σπίτια βρίσκονται στο σκοτάδι, χιλιάδες άλλα  απειλούνται να πάθουν τα ίδια. Χιλιάδες νοικοκυριά αδυνατούν ή δυσκολεύονται να προμηθευτούν πετρέλαιο θέρμανσης, που έχει γίνει είδος πολυτελείας.

Είναι χρήσιμο να αναζητήσουμε την αιτία, γιατί μόνο έτσι θα μπορέσουμε να αλλάξουμε αυτή την πραγματικότητα.

Αγαπητές φίλες και φίλοι,

Το κοινωνικοοικονομικό σύστημα που κυριαρχεί σήμερα βρίσκεται σε παρακμή, στην χώρα μας και παγκοσμίως. Γίνεται απίστευτη συγκέντρωση πλούτου σε λίγα χέρια με αποτέλεσμα φτώχεια σε δισεκατομμύρια ανθρώπους. Έχουμε δυνάμωμα της κυριαρχίας των μονοπωλιακών ομίλων, των πολυεθνικών. Για τα συμφέροντά τους η ανεργία έχει φωλιάσει για τα καλά σε χιλιάδες οικογένειες, διαλύθηκαν οι εργασιακές σχέσεις. Κυριαρχεί πλέον η 4ωρη εργασία με 4ωρη αμοιβή, δηλαδή αμοιβή ελάχιστη. Οι αυτοαπασχολούμενοι, οι επαγγελματίες καταστρέφονται ο ένας μετά τον άλλο, σε λίγα χρόνια στην πόλη μας, αν επιτρέψουμε να συνεχιστεί αυτή η πορεία θα έχουν απόλυτη κυριαρχία τα μονοπώλια, τα πολυκαταστήματα, οι αλυσίδες επιχειρηματικών ομίλων.

 

Ο κάθε επιχειρηματικός όμιλος αξιοποιεί το εργατικό του δυναμικό για όσο χρόνο το χρειάζεται, προκειμένου να μεγιστοποιηθούν τα κέρδη του. Στους τομείς που θα μπορούσαν και πρέπει να αναπτυχθούν , εάν δεν παράγουν μεγάλα κέρδη, δεν γίνονται επενδύσεις. Εάν κερδίζουν περισσότερα σε άλλες χώρες, πηγαίνουν εκεί. Αυτό το έχουμε ζήσει στην πόλη μας τις προηγούμενες δεκαετίες, όταν έκλεισαν μια σειρά εργοστάσια εξαιτίας του ενδοκλαδικού και παγκόσμιου ανταγωνισμού, που τις κατέστησε ασύμφορες για τους ιδιοκτήτες τους, που τις εγκατέλειψαν, μετέφεραν τα κεφάλαιά τους αλλού, έκαναν σε άλλες χώρες τα εργοστάσιά τους. Αυτό φταίει και όχι, όπως λένε ορισμένοι, οι αγώνες και οι διεκδικήσεις των εργαζομένων της Πάτρας.   

 

Αγαπητές φίλες και φίλοι,

Μέσα σε αυτά τα ασφυκτικά  πλαίσια η πόλη μας έκανε ένα σημαντικό βήμα μπροστά. Είμαστε θετικό  παράδειγμα για όλη την Ελλάδα. Πορευτήκαμε, πορευόμαστε και θα πορευτούμε μαζί. Γνωρίζουμε ότι δεν συμφωνούμε όλοι σε όλα, όμως έχουμε τα ίδια συμφέροντα. Μαζί προβληματιζόμαστε για τις αιτίες που δεν επιτρέπουν να είναι λυμένα βασικά προβλήματα του πατραϊκού λαού. Θα βρούμε τι φταίει, θα βρούμε και το φάρμακο που θα γιατρέψει τις πληγές που δημιουργεί η κυριαρχία των λίγων. Γνωρίζετε ότι η πολιτική μου τοποθέτηση, όπως και πολλών άλλων αγωνιστών της Δημοτικής Αρχής, ενίσχυσε τον κοινό μας αγώνα, δεν τον αδυνάτισε. Πρέπει να γνωρίζετε ότι το Κόμμα στο οποίο ανήκω,  αυτό που  μας ζήτησε όταν αναλάβαμε ήταν να είμαστε ‘’κερί αναμμένο’’ δίπλα σε αυτούς που οικοδομούν την πόλη μας, τους εργαζόμενους τους μικρομεσαίους που καταστρέφονται από τα μονοπώλια και τις πολυεθνικές. Να μην βάλουμε το δάχτυλο στο μέλι της εξουσίας, των οικονομικών συμφερόντων, να μην καβαλήσουμε το καλάμι.  

 

Αυτά τα χρόνια σαν Δημοτική Αρχή δεν ξεχωρίσαμε τους εργαζόμενους του Δήμου σε «δικούς μας» και «δικούς τους». Δεν ρωτήσαμε κανένα  που ανήκει. Προσπαθήσαμε να ενώσουμε τις καρδιές μας, το μυαλό μας, την ψυχή μας, για να αναδειχθούν οι απίστευτες ικανότητες εκατοντάδων εργαζομένων του Δήμου και να έχει έτσι ο πατραϊκός λαός ένα ισχυρό αποκούμπι.

Δεν ρωτήσαμε κανέναν πρόεδρο, συμβούλιο κοινότητας, διοικητικά συμβούλια φορέων, απλούς συμπολίτες που ανήκουν και  τι πιστεύουν. Συνεργαστήκαμε, ανταλλάξαμε απόψεις, καταλήξαμε στο τι ωφελεί, παλέψαμε μαζί για να έχουμε αυτό το σπουδαίο έργο στην πόλη μας.

 

Φίλες και φίλοι, 

Είμαστε ‘’ανοιχτό βιβλίο’’, δεν λέμε άλλα εδώ, άλλα εκεί, πορευτήκαμε και θα πορευτούμε με την αλήθεια, τον διάλογο, τη συνεργασία. Και έτσι θα συνεχίσουμε ενωμένοι. Έτσι δίνουμε απάντηση στους εκπροσώπους του συστήματος, αυτούς που ‘’βγάζουν σπυράκια’’ όταν βλέπουν έναν περήφανο λαό, μια νεολαία να σηκώνει το ανάστημά της και να απειθαρχεί στα κελεύσματά τους. Που αγωνίζεται, πορεύεται με τα πόδια στην Αθήνα, στο Ρίο, στις γειτονιές, που γίνεται παράδειγμα προς μίμηση. Την ζωή δεν την κέρδισαν ποτέ οι προσκυνημένοι.

Εμείς όταν μιλάμε για πόλη, μιλάμε για τους ανθρώπους της, αυτούς που την κτίζουν, βλέπουμε τις ανάγκες τους στην ζωή, την κατοικία, την εργασία, την κοινωνία.

Σαν Δημοτική Αρχή ξεκαθαρίσαμε εξ αρχής τις προτεραιότητές μας. Θεωρούμε όμορφη πόλη την πόλη που δεν έχει ανέργους, φτώχεια, νεολαία με αδιέξοδα, παιδιά στην εξάρτηση.

Διαλέξαμε μετερίζι, είμαστε μαζί με τους εργαζόμενους τους επαγγελματίες, τους αυτοαπασχολούμενους που καταστρέφονται, από τους μεγάλους καρχαρίες του κεφαλαίου, τους αγρότες που ξεκληρίζονται. Στηρίζουμε ποικιλότροπα και καθημερινά τον αγώνα τους για επιβίωση για μια ζωή αντίστοιχη της εποχής μας.

Δεν πιστεύουμε ότι η Πάτρα θα γίνει η όαση μέσα στην έρημο του αστικού συστήματος, αλλά δώσαμε και δίνουμε ανάσες, αυτοπεποίθηση, θάρρος, ελπίδα. Δεν υποτιμάμε το παραμικρό που αφορά την καθημερινή ζωή και τα δικαιώματα του κάθε συμπολίτη μας. Βοηθούμε να σταθούν όρθιοι οι πιο αδύναμοι και να ανατρέψουμε έτσι τις αιτίες που τους οδήγησαν στο περιθώριο.   Δυναμώσαμε  τον αγώνα ενάντια στις πολυεθνικές, τα μονοπώλια, τις επιχειρηματικές 

Διαβάστε επίσης