Τα κατάλληλα κατοικίδια για άτομα με αλλεργίες

Πολλοί είναι αυτοί που υποφέρουν από κάποια μορφή άσθματος ή αλλεργίας στα ζώα, ωστόσο αυτό δεν σημαίνει ότι δεν μπορούν να αποκτήσουν ένα κατοικίδιο μιας και υπάρχουν πολλά που αποτελούν μια ασφαλή επιλογή, χωρίς να προκύπτει κάποιος κίνδυνος. 

Βέβαια, είναι σημαντικό να θυμάστε πως τα κατοικίδια αποτελούν μια μακροχρόνια δέσμευση. Γι’ αυτό, είναι εύλογο να επισκεφθείτε έναν αλλεργιολόγο προκειμένου να μάθετε περισσότερα για τις αλλεργίες σας, ώστε να ξέρετε τι πρέπει να αποφύγετε και ποια είναι η ασφαλέστερη επιλογή.   

Ποια είναι λοιπόν τα ζώα που αποτελούν μια ιδανική λύση για άτομα που υποφέρουν από αλλεργίες;  

«Υποαλλεργικά» κατοικίδια 

Αρχικά, η λέξη υποαλλεργικό χρησιμοποιείται για να περιγράψει τα ζώα που είναι ασφαλή για τα άτομα με αλλεργίες. Συγκεκριμένα, είναι αυτά που δεν πέφτει το τρίχωμά τους ή πέφτει ελάχιστα. 

Είναι οι γάτες και οι σκύλοι κατάλληλοι για άτομα με αλλεργίες; 

Η αλήθεια είναι πως δεν υπάρχει πραγματικά υποαλλεργικός σκύλος ή γάτα, όμως υπάρχουν φυλές που παράγουν λιγότερα αλλεργιογόνα και επομένως αποτελούν ασφαλέστερη επιλογή για όσους έχουν αλλεργίες.  

Ποιες ράτσες σκύλου είναι υποαλλεργικές 

-Τα Σνάουτσερ παράγουν λιγότερο τρίχωμα από άλλες φυλές, σύμφωνα με την AZ Animals, γεγονός που θα διευκολύνει επίσης τον καθημερινό καθαρισμό, κάτι που ισχύει και για τα Μαλτέζ.   

-Επίσης, τόσο το Λαμπραντούντλ όσο και το Μπισόν Φριζέ συνιστώνται συχνά για άτομα με αλλεργίες λόγω του εύκολα συντηρήσιμου τριχώματός τους, σύμφωνα με την Cleveland Clinic.  

-Από την άλλη, αν οι αλλεργίες σας είναι τόσο σοβαρές που δεν αντέχετε να μείνετε στο ίδιο δωμάτιο με κάποιον σκύλο, τότε σκεφτείτε τις ράτσες που μπορούν να ζουν έξω, όπως για παράδειγμα ο Πορτογαλικός σκύλος νερού, ο οποίος είναι κατάλληλος για διαβίωση σε εξωτερικούς χώρους, σύμφωνα με το PetMD.  

-Μια ακόμη ιδανική ράτσα είναι το Xoloitzcuintli (Χόλο). Ορισμένα είναι άτριχα, ενώ άλλα έχουν πολύ κοντό τρίχωμα. Όπως και να έχει, δεν χρειάζονται πολύ καλλωπισμό.

Εκτός από τις παραπάνω, οι ράτσες σκύλου που προτείνει η AKC (American Kennel Club) για άτομα με αλλεργίες είναι: 

-Σκύλος του Αφγανιστάν 

-Αμερικανικό άτριχο τεριέ 

–Μπέντλινγκτον Τεριέ

-Κοτόν ντε Τουλεάρ 

-Ιρλανδικό σπανιέλ νερού 

-Κέρι Μπλου Τεριέ

-Λαγκότο Ρομανιόλο

-Πούντλ

-Τεριέ με μαλακό τρίχωμα γουίτεν

-Ισπανικός σκύλος νερού 

Ποιες ράτσες σκύλων μαδάνε λιγότερο και ποιες περισσότερο

Το τρίχωμα δεν είναι εύκολη υπόθεση σε έναν σκύλο, μιας κι υπάρχουν ράτσες που μαδάνε πολύ κι άλλες που είναι υποαλλεργικές.

Ποιες ράτσες γάτας είναι υποαλλεργικές 

Στην πραγματικότητα, δεν υπάρχει κάποια εντελώς υποαλλεργική γάτα επειδή όλες οι γάτες έχουν κάποια ποσότητα τριχώματος, ωστόσο υπάρχουν μερικές φυλές που μαδάνε λιγότερο, γεγονός που τις καθιστά εξαιρετικές γάτες για άτομα με αλλεργίες.   

-Γάτες Σιβηρίας 

Οι γάτες Σιβηρίας είναι υποαλλεργικές λόγω των κάτω του μέσου όρου επιπέδων ενζύμων στο σάλιο τους. Παρόλο που έχουν μέτρια μακρύ τρίχωμα, πολλοί άνθρωποι που υποφέρουν από αλλεργίες στις γάτες δεν αντιδρούν καθόλου, ή δεν αντιδρούν τόσο έντονα στις συγκεκριμένες γάτες.   

-Μπαλί 

Αυτές οι γάτες αναφέρονται συχνά ως «μακρύτριχες σιαμέζες» και είναι από τις λίγες φυλές που παράγουν λιγότερη πρωτεΐνη Fel D1 από άλλες γάτες.

-Γάτες Βεγγάλης 

Οι γάτες Βεγγάλης μοιάζουν με αγριόγατες, με το ασυνήθιστο κοντό τους τρίχωμα. Δεν μαδάνε τόσο πολύ όσο άλλες φυλές, γεγονός που τις καθιστά ιδανικές για όσους υποφέρουν από αλλεργίες.  

-Ρεξ της Κορνουάλης

Η Ρεξ της Κορνουάλης είναι άλλη μία από τις καλύτερες γάτες για αλλεργίες, ωστόσο απαιτούν συχνά μπάνια για να διαχειρίζονται τη συσσώρευση λίπους στο δέρμα τους. 

-Ντέβον Ρεξ

Οι συγκεκριμένες γάτες έχουν κοντό τρίχωμα, δεν χρειάζονται μπάνιο τόσο συχνά και μπορείτε να τις αγκαλιάζετε άφοβα.   

Κάποιες άλλες ράτσες γάτας ιδανικές για άτομα με αλλεργίες είναι: 

-Βιρμανίας 

-Όσικατ 

-Βομβάης 

-Σαβάνας

-Κόρατ 

-Ιαπωνική Μπομπτέιλ 

Τι ισχύει για ινδικά χοιρίδια, κουνέλια, χάμστερ, πτηνά και ψάρια  

Τα μικρότερα θηλαστικά και τρωκτικά, όπως τα ινδικά χοιρίδια, τα κουνέλια και τα χάμστερ παράγουν τρίχωμα όπως οι γάτες και οι σκύλοι, ωστόσο αυτά τα ζώα είναι συνήθως σε κλουβί και έτσι το μεγαλύτερο μέρος του τρίχωματός τους μπορεί να απομονωθεί στον χώρο στον οποίο ζουν. Συνεπώς, τα άτομα με αλλεργίες μπορεί να μην μπορούν να τα φροντίζουν (να τα καθαρίζουν, να τα ταΐζουν κτλ), ωστόσο μπορούν να ζουν μαζί τους στο σπίτι.   

Όσον αφορά τα πτηνά, αυτά είναι θερμόαιμα, πράγμα που σημαίνει ότι μπορεί να παράγουν τρίχωμα που μπορεί να προκαλέσει αντίδραση σε άτομα με άσθμα ή αλλεργίες για αυτό και το κλουβί τους θα πρέπει να καθαρίζεται καθημερινά από κάποιον που δεν έχει αλλεργίες. Ωστόσο, είναι εφικτό για τα άτομα με αλλεργίες να ζουν ως επί το πλείστον χωρίς συμπτώματα με ένα πτηνό στο σπίτι. 

Τα ερπετά και τα αμφίβια συνήθως δεν προκαλούν αλλεργικές αντιδράσεις επειδή δεν παράγουν τις πρωτεΐνες που βρίσκονται στο τρίχωμα και το σάλιο των θερμόαιμων ζώων για αυτό και μπορούν να αποτελέσουν μια εξαιρετική επιλογή για άτομα με άσθμα ή αλλεργίες. 

Σχετικά με τα φίδια, τους βάτραχους, τις σαύρες και τις χελώνες, έχουν πολύ συγκεκριμένες θερμικές, υδρολογικές, συμπεριφορικές και διατροφικές απαιτήσεις που θα πρέπει να διερευνηθούν πριν τα βάλετε στο σπίτι σας. Επιπλέον, πρέπει να γνωρίζετε ότι οι χελώνες έχουν τη δυνατότητα να εξαπλώσουν τη σαλμονέλα, μια μεταδοτική βακτηριακή ασθένεια. 

Τέλος, τα ενυδρεία μπορούν να αποτελέσουν μια όμορφη προσθήκη σε κάθε σπίτι και μάλιστα τα ψάρια δεν παράγουν αλλεργιογόνα. Επίσης, πολλά είδη μπορούν να είναι σχετικά χαμηλής συντήρησης σε σύγκριση με τα θηλαστικά, τα ερπετά και τα πτηνά. Ωστόσο, τα μεγάλα ενυδρεία μπορεί να αυξήσουν τη σχετική υγρασία στο δωμάτιο γύρω τους, γεγονός που μπορεί να προκαλέσει άλλα προβλήματα ποιότητας του αέρα, όπως η ανάπτυξη μούχλας. 

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ