Ισραήλ: Η Χεζμπολάχ ήθελε νέα «7η Οκτωβρίου» στη Γαλιλαία

Ο εκπρόσωπος των ισραηλινών Ενόπλων Δυνάμεων ανακοίνωσε σήμερα (01.10.2024) ότι οι στρατιωτικές δυνάμεις που πραγματοποίησαν επιδρομές στο νότιο Λίβανο ανακάλυψαν λεπτομερή σχέδια της Χεζμπολάχ που αφορούσαν εισβολή στο Ισραήλ και επιθέσεις ακριβώς όπως έκανε η Χαμάς στις 7 Οκτωβρίου 2023.

Ο Υποναύαρχος Ντανιέλ Χαγκάρι αποκάλυψε ότι οι δυνάμεις των IDF εντόπισε τούνελ και αποθήκες πυρομαχικών της Χεζμπολάχ, όπου βρέθηκαν σημαντικές πληροφορίες για το σχέδιο «Κατάκτηση της Γαλιλαίας» τις σιιτικής οργάνωσης του Λιβάνου, που προέβλεπαν επιθετικές επιχειρήσεις κατά του Ισραήλ.

Ειδικότερα, δεκάδες παρόμοιες επιδρομές είχαν ανακαλύψει λεπτομερή σχέδια εισβολής στο Ισραήλ από τη Χεζμπολάχ και επίθεσης παρόμοιας με εκείνη της Χαμάς στο νότιο Ισραήλ στις 7 Οκτωβρίου πέρυσι, σύμφωνα με τον ισραηλινό στρατό.

Τα ευρήματα και τα αποδεικτικά στοιχεία που ανακαλύφθηκαν κάτω από σπίτια σε χωριά στο νότιο Λίβανο κατά τη διάρκεια των επιδρομών θα παρουσιαστούν στη διεθνή κοινότητα, τόνισε ο Χαγκάρι, δείχνοντας βίντεο από κάμερες σώματος που φέρουν Ισραηλινοί στρατιώτες και χάρτες της περιοχής.

Προειδοποίηση ΟΗΕ για τις επιπτώσεις της ισραηλινής χερσαίας εισβολής στο Λίβανο

Από την πλευρά του, ο ΟΗΕ προειδοποίησε σήμερα για τις επιπτώσεις μιας «χερσαίας εισβολής μεγάλης κλίμακας» του Ισραήλ στον Λίβανο, όπου ο ισραηλινός στρατός ανακοίνωσε ότι έχει εξαπολύσει στο νότιο τμήμα της χώρας χερσαία επίθεση κατά της Χεζμπολάχ.

«Με την ένοπλη βία μεταξύ του Ισραήλ και της Χεζμπολάχ να έχει κλιμακωθεί, οι επιπτώσεις για τους αμάχους είναι ήδη τρομακτικές και φοβόμαστε ότι μια χερσαία εισβολή μεγάλης κλίμακας του Ισραήλ στον Λίβανο θα επιδεινώσει τα δεινά», δήλωσε η εκπρόσωπος της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα Λιζ Θρόσελ σε συνέντευξη Τύπου.

Η Υπάτη Αρμοστεία, δήλωσε η ίδια, «ανησυχεί σοβαρά από την επέκταση των εχθροπραξιών στη Μέση Ανατολή και το γεγονός ότι δημιουργούν τον κίνδυνο να οδηγήσουν ολόκληρη την περιοχή σε μια ανθρωπιστική καταστροφή και μια καταστροφή ανθρωπίνων δικαιωμάτων». «Οι κίνδυνοι να δούμε την κατάσταση να επιδεινώνεται περαιτέρω, με τρομακτικές επιπτώσεις για τους αμάχους, και να δούμε την κατάσταση να εξαπλώνεται γρήγορα σε άλλα κράτη της περιοχής είναι πραγματικοί», προειδοποίησε η Θρόσελ.

Έπειτα, η ίδια πρόσθεσε ότι «ο αντίκτυπος της κλιμάκωσης ως αποτέλεσμα των πυραυλικών επιθέσεων των Χούθι από την Υεμένη προς το Ισραήλ και των ισραηλινών επιθέσεων ως αντίποινα είναι εξίσου πολύ ανησυχητικός» και υπογράμμισε ότι «πάρα πολλά αθώα παιδιά, γυναίκες και άνδρες σκοτώθηκαν και έγιναν πάρα πολλές καταστροφές», καλώντας όλα τα εμπόλεμα μέρη «να κάνουν ξεκάθαρα τον διαχωρισμό μεταξύ στρατιωτικών στόχων και αμάχων και στόχων μη στρατιωτικού χαρακτήρα».