Αλβανία: Στρατηγικές Σχέσεις και Ανάπτυξη με την ΕΕ επισήμανε η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν

Τα Τίρανα επισκέφτηκε η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, προκειμένου να εγκαινιάσει τη λειτουργία παραρτήματος του Κολλεγίου της Ευρώπης. 

Η κ. Φον Ντερ Λάιεν επισήμανε πως η Αλβανία βρίσκεται σε πορεία προόδου προς την ένταξή της στην Ευρωπαϊκή Ένωση, με σημαντικά βήματα να έχουν γίνει στην κατεύθυνση αυτή. Πρόσφατα, άνοιξαν διαπραγματεύσεις για βασικούς τομείς, γεγονός που αναγνωρίζεται ως αποτέλεσμα πολλών ετών σκληρής δουλειάς και αφοσίωσης στην κοινή στόχευση.

Σχέδιο Ανάπτυξης για τα Δυτικά Βαλκάνια

Το Σχέδιο Ανάπτυξης για τα Δυτικά Βαλκάνια έχει ως στόχο να ανοίξει τις πόρτες συγκεκριμένων τομέων της Ενιαίας Αγοράς της ΕΕ στις επιχειρήσεις των Δυτικών Βαλκανίων. 

Οι αλβανικές αρχές, έχουν προχωρήσει σε κρίσιμες μεταρρυθμίσεις για τη διασφάλιση μιας δίκαιης και ίσης ανταγωνιστικής θέσης, τόνισε η πρόεδρος της Κομισιόν, και πρόσθεσε οτι στο πλαίσιο αυτού του σχεδίου, η Αλβανία αναμένεται να λάβει πάνω από 920 εκατομμύρια ευρώ, με στόχο την ενίσχυση των οικονομικών σχέσεων με την Ευρωπαϊκή Ένωση και τη βελτίωση της ταχύτητας και της ασφάλειας των χρηματικών μεταφορών. 

Σχέδιο Επενδύσεων για Καθαρή Ενέργεια

Το Σχέδιο Επενδύσεων για τα Δυτικά Βαλκάνια, που ξεκίνησε πριν από τέσσερα χρόνια, ήδη κινητοποίησε 1,4 δισεκατομμύρια ευρώ στην Αλβανία, με επίκεντρο τη μετάβαση σε καθαρές πηγές ενέργειας. Η Αλβανία κατατάσσεται στην κορυφή της προσπάθειας για την επίτευξη κλιματικής ουδετερότητας μέχρι το 2050 και η ΕΕ τη στηρίζει σε αυτό το εγχείρημα με πρωτοποριακά έργα όπως ο πλωτός ηλιακός σταθμός στο Βαόι Δέγιες και προγράμματα ενεργειακής αποδοτικότητας.

Πανεπιστημιακό Campus του Κολεγίου της Ευρώπης

Ένα από τα πιο φιλόδοξα έργα που «τρέχει» η ΕΕ στην Αλβανία είναι το campus του Κολεγίου της Ευρώπης στην Τίρανα, το οποίο εγκαινιάστηκε πρόσφατα. 

Όπως είπε η κ. Φον Ντερ Λάιεν ο στόχος είναι η εκπαίδευση των μελλοντικών ηγετών της Ευρώπης στην Ευρωπαϊκή Ολοκλήρωση και το Δίκαιο, υπογραμμίζοντας τη σημασία της γνώσης και της ακαδημαϊκής συνεργασίας για την ανάπτυξη της περιοχής.

Ευρωπαϊκή Αλληλεγγύη και Αντιμετώπιση Φυσικών Καταστροφών

Τέλος η πρόεδρος της κομισιόν αναφέρθηκε και στις καταστροφικές πυρκαγιές που έπληξαν την Αλβανία το καλοκαίρι, για να υπογραμμίσει την εναρμόνιση της αλληλεγγύης της ΕΕ που εκφράστηκε μέσω της ενεργοποίησης του Μηχανισμού Πολιτικής Προστασίας της ΕΕ, αποδεικνύοντας ότι η συνεργασία σε αυτές τις δύσκολες καταστάσεις είναι απαραίτητη για την ασφάλεια και την ευημερία της περιοχής.

ertnews.gr