Η Κοινο_Τοπία παρουσιάζει την εθελοντική δράση μιας παρέας από την Πάτρα σε σχολείο της Κένυας

Η Εταιρεία Κοινωνικής Δράσης και Πολιτισμού Κοινο_Τοπία www.koinotopia.gr παρουσιάζει την κοινωνική – ανθρωπιστική δράση της ομάδας των 4 εθελοντών που το καλοκαίρι του 2024 στήριξαν τη λειτουργία του σχολείου Nissii Christian Academy - Integrated community project της περιοχής Mbita της κομητείας Homa Bay County της Κένυας. Μια παρέα με ιδεαλιστικές αφετηρίες βιώνει μια πρωτόγνωρη συνθήκη έξω από τον κομφορμισμό της ατομικής καλοπέρασης αφήνοντας και ένα κοινωνικό αποτύπωμα.

             Η παρουσίαση θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο 2 Νοεμβρίου στις 6.30μμ στον πολυχώρο της Κοινο_Τοπίας Καραϊσκάκη 153, ισόγειο, μεταξύ Πατρέως και Γεροκωστο- πούλου. Η είσοδος είναι ελεύθερη αλλά θα πρέπει να κρατηθεί θέση λόγω περιορισμένου αριθμού ατόμων που φιλοξενεί ο χώρος.

             Η κράτηση μπορεί να γίνει στο 2610.622250 κατά το ωράριο λειτουργίας της γραμματείας Δευτέρα, Τρίτη, Τετάρτη 11-2μμ και Πέμπτη, Παρασκευή 7-9μμ, στο 2610.277171 τις υπόλοιπες ώρες και στο [email protected]

             Η βιωματική αφήγηση με εποπτικό υλικό θα γίνει από τις εθελόντριες που έλαβαν μέρος στη δράση Ηρώ Γκούντα (Χημικό), Σάντυ Μαντζάκου (Κοινωνιολόγο), Νεφέλη Φραγκάκη (Χημικό) και Αγγελική Δούκα (Μουσικό).

             Ξεκινώντας την περιγραφή από τις σκέψεις, τα κίνητρα ή τις αφορμές που λειτούργησαν ως έναυσμα στην καθεμιά για το τόσο διαφορετικό ταξίδι – εμπειρία ζωής και συνεχίζοντας στη δημιουργία ομάδας, στις δυσκολίες, στις αντοχές, στο πείσμα, στο αποτέλεσμα και τέλος στον αναστοχασμό, στη συνέχεια και στην προοπτική.

             Θα συναντήσουμε εικόνες, ήχους και συνθήκες που συνάντησε η παρέα των εθελοντριών, θα ακούσουμε για την καθημερινότητα ενός άλλου κόσμου, τις αντιξοότητες, τα πιστεύω, την κοινωνική θέση ανδρών, γυναικών, παιδιών, τη ζωή σε μια γωνιά του πλανήτη που όλο και περισσότερο αλληλεπιδρούμε και αλληλεξαρτόμαστε.

             Το εγχείρημα της παρέας δεν έχει μόνο ως στόχο την ενημέρωση και ευαισθητοποίηση των συμπολιτών αλλά και τον προβληματισμό και την ενεργοποίηση για το πως μπορούμε να βάλουμε ένα λιθαράκι ώστε ο κόσμος μας να γίνει καλύτερος, δικαιότερος, ασφαλέστερος. Προς τούτο η παρέα πιστεύει ότι με την υποστήριξη συμπολιτών μπορεί να συγκεντρώσει βοήθεια για τη διατροφή των μαθητών και την αγορά εκπαιδευτικού υλικού.      Η συμπαράσταση του καθενός μας ακόμα και με το μικρότερο ποσό δίνει ελπίδα σε όσους το έχουν τόσο μεγάλη ανάγκη και προλαμβάνει ακόμα μεγαλύτερα προβλήματα.

             Η Κοινο_Τοπία από τη μεριά της δεσμεύεται να συνδράμει στη συγκέντρωση και προώθηση της βοήθειας.

Συμπληρωματικές πληροφορίες

Η Κένυα είναι χώρα της ανατολικής Αφρικής με έκταση 580.367τ.χλμ. και πληθυσμό 52.428.290 κατοίκους, σύμφωνα με επίσημη εκτίμηση για το 2024. Συνορεύει με την Τανζανία, την Ουγκάντα, το Νότιο Σουδάν, την Αιθιοπία, τη Σομαλία και βρέχεται από τον Ινδικό ωκεανό. Πρωτεύουσα είναι το Ναϊρόμπι. Η Κένυα ανεξαρτητοποιήθηκε από το Ηνωμένο Βασίλειο στις 12 Δεκεμβρίου 1963.

Δημογραφία

Εθνοφυλετικά το 67% των κατοίκων είναι Μπαντού. Το υπόλοιπο 33% που είναι μεν η μειονότητα σε σχέση με τους Μπαντού, αλλά καταλαμβάνει τη μεγαλύτερη έκταση της χώρας, αποτελείται κυρίως από Σομαλούς, Νειλοτικές φυλές του Σουδάν, Νειλοχαμητικές φυλές του Σουδάν και τέλος Άραβες στα παράλια και λίγους Ευρωπαίοι. Το προσδόκιμο ζωής στο σύνολο του πληθυσμού, σύμφωνα με εκτιμήσεις του 2019 του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας ήταν 66,1 χρόνια (63,7 χρόνια οι άνδρες και 68,4 οι γυναίκες).

Θρησκείες

Στο θρήσκευμα αποτελούν οι Χριστιανοί το 85% (Προτεστάντες 48%, Καθολικοί 33%, Ορθόδοξοι 4%), οι Μουσουλμάνοι το 10%, οι παραδοσιακές αφρικανικές θρησκείες και οι ασιατικές θρησκείες το 5%. Επίσης, υπάρχουν 26.060 Μάρτυρες του Ιεχωβά και 12.184 Μορμόνοι της Εκκλησίας του Ιησού Χριστού των Αγίων των Τελευταίων Ημερών.

Γλώσσες

Επίσημες γλώσσες της Κένυας, είναι η Αγγλική και η Σουαχίλι, μία Μπαντού γλώσσα με μερικές λέξεις αραβικής προέλευσης. Μιλιέται αρκετά και η Μπαντού γλώσσα Κικουγιού και άλλες γλώσσες του κλάδου στα κεντρικά της χώρας. Επίσης στα δυτικά μιλιούνται οι νειλοτικές, στα βόρεια και νότια οι νειλο-χαμητικές και στα βορειοανατολικά οι σομαλικές διάλεκτοι.