Αμυντική συμφωνία ορόσημο μεταξύ Ηνωμένου Βασιλείου και Γερμανίας

Αμυντική συμφωνία ορόσημο υπέγραψαν το Ηνωμένο Βασίλειο και η Γερμανία για την ενίσχυση της ασφάλειας. Την «ιστορική» συμφωνία υπέγραψαν στο Λονδίνο ο υπουργός Άμυνας Τζον Χίλι και ο Γερμανός ομόλογος του Μπόρις Πιστόριους.

Η στιγμή θεωρείται σημαντική για τη Δυτική Συμμαχία, και την ευρωπαϊκή ασφάλεια και ευημερία. Πρόκειται για την πρώτη στο είδος της συμφωνία μεταξύ του Ηνωμένου Βασιλείου και της Γερμανίας στον τομέα της άμυνας.

Στο επίκεντρο της συμφωνίας βρίσκεται η δημιουργία ενός νέου εργοστασίου κατασκευής σωλήνων πυροβολικού στο Ηνωμένο Βασίλειο, το οποίο θα κατασκευαστεί με τη χρήση βρετανικού χάλυβα από τη Sheffield Forgemasters.

Αυτό σηματοδοτεί την πρώτη φορά μετά από μια δεκαετία που το Ηνωμένο Βασίλειο θα κατασκευάζει εγχώρια κάννες πυροβολικού, ενώ περιλαμβάνει την ανάπτυξη συστημάτων κρούσης ακριβείας με μεγαλύτερη εμβέλεια και ακρίβεια από τα υπάρχοντα όπλα, όπως ο πύραυλος Storm Shadow.

Επιπλέον, θα υπάρξει αυξημένη συνεργασία στην ανάπτυξη θαλάσσιων μη επανδρωμένων αεροπορικών συστημάτων, καθώς και στην προστασία κρίσιμων υποθαλάσσιων υποδομών στη Βόρεια Θάλασσα, όπως υποθαλάσσια καλώδια ζωτικής σημασίας για τις επικοινωνίες.

Στο πλαίσιο της συμφωνίας, γερμανικά αεροσκάφη που ερευνούν για υποβρύχια θα επιχειρούν από τη βάση της Βασιλικής Αεροπορίας (RAF) Lossiemouth στη Σκωτία.

Ωστόσο, ο πρώην υπουργός Άμυνας Μπεν Ουάλας αμφισβήτησε την αξία της, δεδομένης της συνεχιζόμενης άρνησης του Βερολίνου να στείλει πυραύλους Taurus μεγάλου βεληνεκούς στην Ουκρανία.

Η συμφωνία είναι η ποιο πρόσφατη προσπάθεια της κυβέρνησης του Κιρ Στάρμερ να «αποκαταστήσει» τις σχέσεις της χώρας με τους βασικούς παίκτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Η συμφωνία «εξασφαλίζει πρωτοφανή επίπεδα νέας συνεργασίας με τις γερμανικές ένοπλες δυνάμεις και τη βιομηχανία, αποφέροντας οφέλη για την κοινή μας ασφάλεια και ευημερία, προστατεύοντας τις κοινές μας αξίες και ενισχύοντας τις αμυντικές βιομηχανικές βάσεις μας», δήλωσε ο Βρετανός υπουργός Άμυνας.

H συμφωνία σημαίνει ότι οι βρετανικές και γερμανικές δυνάμεις που έχουν δεσμευτεί στην Εσθονία και τη Λιθουανία στα πλαίσια του ΝΑΤΟ, θα ασκούνται και θα επιχειρούν πιο στενά μαζί, διασφαλίζοντας ότι «οι χερσαίες δυνάμεις στην ανατολική πλευρά του ΝΑΤΟ παραμένουν μια ισχυρή αποτρεπτική δύναμη και είναι έτοιμες να πολεμήσουν και να νικήσουν, αν χρειαστεί».

Η Βρετανία και η Γερμανία αναμένεται επίσης να συνεργαστούν για την ανάπτυξη νέων χερσαίων και εναέριων μη επανδρωμένων αεροσκαφών.

«Δεν πρέπει να θεωρούμε την ασφάλεια στην Ευρώπη δεδομένη», δήλωσε ο Γερμανός υπουργός Άμυνας. «Η Ρωσία διεξάγει πόλεμο κατά της Ουκρανίας, αυξάνει πάρα πολύ την παραγωγή όπλων και έχει εξαπολύσει επανειλημμένα υβριδικές επιθέσεις κατά των εταίρων μας στην ανατολική Ευρώπη.

«Με τη συμφωνία του Trinity House, δείχνουμε ότι οι σύμμαχοι του ΝΑΤΟ έχουν αναγνωρίσει τι απαιτούν οι καιροί αυτοί και είναι αποφασισμένοι να βελτιώσουν τις αποτρεπτικές και αμυντικές τους ικανότητες», πρόσθεσε ο Μπόρις Πιστόριους.

ertnews.gr