Συνάντηση της ομάδας έργου DowntoEarth, με τη Διεύθυνση Αγροτικής Οικονομίας της Περιφέρειας και τον Ανδρέα Φίλια

Με θέμα την αναζωογόνηση της υπαίθρου

Η τοπική ομάδα έργου του Ευρωπαϊκού Προγράμματος INTERREGEUROPE “Tacklingdepopulationchallengestoimproveenvironmentalresilienceinruralareas – Down-to-Earth”(www.interregeurope.eu/down-to-earth) συμμετείχε σε συνάντηση εργασίας στην Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας (6η συνάντηση ενδιαφερόμενων μερών).

Στη συνάντηση συζητήθηκαν τα μέχρι τώρα ευρήματα από τον πρώτο χρόνο υλοποίησης του έργου, ενώ η ομάδα έργου ενημερώθηκε για τον τρέχοντα σχεδιασμό πολιτικής της Περιφέρειας στον τομέα της αναζωογόνησης της υπαίθρου και της υποστήριξης των παραγωγών τοπικών αγροτικών προϊόντων. Ο κ. Αντιπεριφερειάρχης εξέφρασε ενδιαφέρον να παρουσιαστεί αναλυτικά σε επόμενη συνάντηση η μεθοδολογία παρέμβασης για τα έξυπνα χωριά που αναπτύχθηκε στην Ισπανία, ενώ ο καθηγητής κ. Ευάγγελος Παπαδάκης αναφέρθηκε στις προτάσεις για ενίσχυση των συστάδων παραγωγών και μικρομεσαίων επιχειρήσεων τοπικών προϊόντων για την ενίσχυση της τοπικής οικονομίας.

Στη συνάντηση συμμετείχαν ο Αντιπεριφερειάρχης Αγροτικής Ανάπτυξης κ. Ανδρέας Φίλιας, ο Καθηγητής του Πανεπιστημίου Πατρών, Τμήμα Πολιτικών Μηχανικών, κ. Ευάγγελος Παπαδάκης, ο Προϊστάμενος της Διεύθυνσης Αγροτικής Οικονομίας κ. Σπύρος Παπασπύρου, ο Δρ. Φάνης Ζαχαράτος, επιστημονικός συνεργάτης της Περιφέρειας και ο Δρ. Κωνσταντίνος Αντωνόπουλος, διδάσκων μεταδιδάκτορας ερευνητής, Πανεπιστημίου Πατρών.

Στο Εταιρικό Σχήμα του Έργου συμμετέχουν οι εξής φορείς:

1. AxenciaGalega de Desenvolvemento Rural ωςεπικεφαλήςεταίρος (Ισπανία)

2. Fundación Juana de Vega (Ισπανία)

3. Municipality of Campobasso (Ιταλία)

4. National Meteorological Administration (Ρουμανία)

5. RegionalverbandNeckar-Alb (Γερμανία)

6. ΠανεπιστήμιοΠατρών (Τμήμα Πολιτικών Μηχανικών και Τμήμα Αειφορικής Γεωργίας)

7. ISOCARP Institute (Ολλανδία) ωςΣύμβουλος (advisory partner)

9. BSC, Business support centreL.t.d., Kranj (Σλοβενία)

Ως συνδεδεμένοι εταίροι πολιτικής συμμετέχουν: η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας και το ΥπουργείοΠεριβάλλοντος, Υδάτων και Δασών της Ρουμανίας.

Ο κύριος στόχος του έργου Down-to-Earth είναι να οδηγήσει τις συμμετέχουσες Περιφέρειες σε καλύτερηχρήση των διαθέσιμων εργαλείων και πόρων, συμπεριλαμβανομένων των κονδυλίων της ΠολιτικήςΣυνοχής, σε σχέση με την πρόκληση της μείωσης του πληθυσμού και την ενίσχυση της περιβαλλοντικήςανθεκτικότητας των αγροτικών περιοχών.

Πιο συγκεκριμένα, το έργο Down-to-Earth θα συμβάλλει στον εντοπισμό και την προώθηση λύσεων που θαείναι επωφελείς για όλους στους τομείς της διαχείρισης, τη διατήρησης και της ενίσχυσης του φυσικούκεφαλαίου, ώστε να μειωθεί ο κίνδυνος και ο αντίκτυπος των περιβαλλοντικών καταστροφών και ναενισχυθούν οι οικονομικές και κοινωνικές δυνατότητες για την διατήρηση και προσέλκυση κατοίκων στις αγροτικές περιοχές.

Καθ’ όλη τη διάρκεια του έργου θα αναπτυχθούν στη Δυτική Ελλάδα δράσεις όπως εργαστήρια μάθησης,επιτόπου επισκέψεις μελέτης και ημερίδες, ενώ θα συνταχθούν εκθέσεις αξιολόγησης και θα προταθούνπαρεμβάσεις στα αναγκαία μέτρα πολιτικής για την αντιμετώπιση των προκλήσεων της ερήμωσης και της κλιματικής αλλαγής. Οι εμπειρίες, γνώσεις και καινοτόμες προτάσεις, οι οποίες θα προκύψουν, θα αποτυπωθούν σε Σχέδια Δράσης (ActionPlans), ένα για κάθε συμμετέχουσα Περιφέρεια.

To Σχέδιο Δράσης που θα δημιουργηθεί για την περιφέρεια, θα εμπεριέχει προτάσεις και ιδέες, οι οποίεςθα απευθύνονται στην Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας (ΠΔΕ), τον υπεύθυνο φορέα για την υλοποίηση τουΠεριφερειακού Επιχειρησιακού Προγράμματος βάσει του Στόχου «Επενδύσεις για την ανάπτυξη και τηναπασχόληση». Το έργο εστιάζει στον Στόχο Πολιτικής 2 «Πιο Πράσινη Ευρώπη», σε επιμέρους προκλήσειςόπως η προστασία του φυσικού και πολιτιστικού περιβάλλοντος, οι παρεμβάσεις για την πρόληψη καιείωση κινδύνων από φυσικές καταστροφές, η παρακολούθηση και αντιμετώπιση των επιπτώσεων απότην Κλιματική Αλλαγή, ενώ θα συμβάλει στον Στόχο Πολιτικής 5 «Μια Ευρώπη πιο κοντά στους Πολίτες»μέσω της συμμετοχής στην Ομάδα Εργασίας εκπροσώπων πρωτοβάθμιων Ο.Τ.Α. οι οποίοι θαυλοποιήσουν Στρατηγικές Ολοκληρωμένων Χωρικών Επενδύσεων σε αγροτικές (μη αστικές) περιοχές.

Έργο Χρηματοδοτούμενο από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Οι απόψεις και οι γνώμες που εκφράζονται είναι μόνο του συγγραφέα ή των συγγραφέων και δεν αντικατοπτρίζουν απαραίτητα αυτές της Ευρωπαϊκής Ένωσης ή Γραμματείας InterregEurope. Ούτε η Ευρωπαϊκή Ένωση ούτε η χορηγούσα αρχή μπορούν να θεωρηθούν υπεύθυνες γι΄αυτές τις απόψεις