Γιατί το κουτάβι τρέχει σαν τρελό μέσα στο σπίτι;

Και εκεί που το κουτάβι κάθεται ήρεμα και ωραία, ξαφνικά αρχίζει να τρέχει… βολίδα μέσα στο δωμάτιο. Ή εξαφανίζεται τρέχοντας, και επιστρέφει δριμύτερο.

«Οι περισσότεροι κηδεμόνες έχουν την εντύπωση ότι με αυτή τη συμπεριφορά του, το κουτάβι τους εκφράζει την αγάπη του. Αλλά αυτό απέχει από την πραγματικότητα», επισημαίνει ο εκπαιδευτής σκύλων, Πάνος Κυριακόπουλος.

Προτού μας εξηγήσει για αυτή την απρόβλεπτη συμπεριφορά του κουταβιού, ο κ. Κυριακόπουλος αποσαφηνίζει ότι οι συνήθειες και η συμπεριφορά του κουταβιού διαμορφώνεται από εμάς. Από την πρώτη, κιόλας, μέρα που έρχεται στο σπίτι μας.

Χαρούμενο και ευτυχισμένο είναι ένα κουτάβι, όταν μπορεί να διαχειριστεί τα συναισθήματα του

«Σίγουρα, όλοι έχουμε παρατηρήσει ότι το νέο μέλος της οικογένειας μας εκφράζει τα συναισθήματα του με ορισμένες περίεργες συμπεριφορές. Μία από αυτές είναι η ξαφνική «φρενίτιδα» χαράς, που εκδηλώνεται με γρήγορο τρέξιμο γύρω από τα έπιπλα ή από δωμάτιο σε δωμάτιο», αναφέρει ο κ. Κυριακόπουλος.

Τι ωθεί το κουτάβι …πρωταθλητή στο τρέξιμο

Αυτή η συμπεριφορά, συνήθως, εξηγεί ο κ. Κυριακόπουλος, συνδέεται με έλλειψη εκτόνωσης, υπερβολικό ενθουσιασμό, ή ακόμη και με στρες. Όσο περίεργο κι αν μας φαίνεται, το κουτάβι εκφράζεται με αυτή την ξαφνική «φρενίτιδα» χαράς, επειδή δεν γνωρίζει πώς να απαλλαγεί από το άγχος και το στρες. Αλλά και πώς να απελευθερώσει την ενέργεια που έχει, λόγω έλλειψης εκτόνωσης.

«Στην πραγματικότητα, εκείνη τη στιγμή βρίσκεται σε μια δυσάρεστη κατάσταση, την οποία οι περισσότεροι κηδεμόνες δεν μπορούν να αντιληφθούν.

Πότε ένα κουτάβι είναι χαρούμενο και ευτυχισμένο

Χαρούμενο και ευτυχισμένο είναι ένα κουτάβι, σύμφωνα με τον εκπαιδευτή, όταν μπορεί να διαχειριστεί τα συναισθήματα του. Ο καλύτερος τρόπος για να μας δείχνει την ευτυχία του, είναι η ηρεμία.

«Με τη σωστή μέθοδο, τις συμβουλές και την καθοδήγηση ενός επαγγελματία εκπαιδευτή, θα αποφύγουμε πολλές ανεπιθύμητες συμπεριφορές. Όπως είναι το γρήγορο τρέξιμο, που έχει ως επακόλουθα, το συνεχές γαύγισμα, τις καταστροφές στο σπίτι και τα έντονα χοροπηδητά πάνω μας», επισημαίνει ο εκπαιδευτής.

Εξηγεί ότι, βλέποντας ένα κουτάβι ήρεμο, αμέσως καταλαβαίνουμε πως ικανοποιούνται πλήρως οι ανάγκες του. Η ηρεμία, διευκρινίζει, δεν σημαίνει ότι μας αγνοεί ή αδιαφορεί για εμάς.

«Οι απαιτήσεις εκτόνωσης διαφέρουν σε κάθε φυλή. Δεν υπάρχει σκύλος που δεν έχει ανάγκη από καθημερινή άσκηση και κοινωνικοποίηση εκτός σπιτιού», αναφέρει ο κ. Κυριακόπουλος.

Καταλήγοντας, ο εκπαιδευτής σκύλων, λέει: «Ένας επαγγελματίας εκπαιδευτής θα σάς συμβουλέψει για το πώς θα καλύπτετε πλήρως τις ανάγκες του νέου σας φίλου. Έτσι, ώστε να έχετε μια άριστη επικοινωνία μεταξύ σας και μια αρμονική συμβίωση».

https://www.in.gr/