Η Jazz σταμάτησε στο νέο Δημαρχείο της Πάτρας

Συνέχεια το Σαββατοκύριακο

Η jazz το βράδυ της Παρασκευής 14 Ιουνίου «σταμάτησε» στο προαύλιο του νέου δημαρχείου της Πάτρας όπου με φόντο την πολύχρωμη πρόσοψη ενός εκ των πιο εμβληματικών κτιρίων της πόλης κυριάρχησαν ήχοι που εξερεύνησαν μουσικές από την  μουσική της Αρμενίας, τις folk παραδόσεις της Ηπείρου και της Θράκης σε σχέση με τα abstract electronics και την free jazz.

Οι φίλοι της μουσικής την πρώτη ημέρα της ενότητας Jazz & more του Διεθνούς Φεστιβάλ της Πάτρας απόλαυσαν τους Σωκράτη Βότσκο  και Χάρης Π. σε μοναδικές ερμηνείες και αυτοσχεδιασμούς.

Με οδηγό τους τη δημιουργικότητα και τη συλλογική έκφραση μέσα από τα πνευστά τους κατέθεσαν τη δική τους έκφραση καταθέτοντας την πρόταση τους μέσω ενός πρωτοποριακού ήχου του ηπειρώτικου spiritual jazz.

Στην εκδήλωση παραβρέθηκε και απηύθυνε  καλωσόρισμα ο Δήμαρχος της Πάτρας Κώστας Πελετίδης ο οποίος αναφέρθηκε στις προσπάθειες που καταβάλει η δημοτική Αρχή για να δοθεί η δυνατότητα σε όλους τους πολίτες και ιδιαίτερα στις λαϊκές οικογένειες να έχουν πρόσβαση στον πολιτισμό.

Ο αντιδήμαρχος Πολιτισμού Αποστόλης Αγγελής στο σύντομο χαιρετισμό τους ανέφερε τους βασικούς άξονες και τις ενότητες του θεσμού για φέτος και τη φιλοσοφία που κυριάρχησε στη διαμόρφωση του προγράμματος το οποίο περιλαμβάνει σχεδόν το σύνολο των μορφών της τέχνης.

Στην εκδήλωση παραβρέθηκε η αντιδήμαρχος Υγείας - Πρόνοιας Βίβιαν Σαμούρη, δημοτικοί και διαμερισματικοί σύμβουλοι.

 

ΣΥΝΕΧΕΙΑ ΣΗΜΕΡΑ ΣΑΒΒΑΤΟ 15 ΙΟΥΝΙΟΥ ΚΑΙ ΑΥΡΙΟ ΚΥΡΙΑΚΗ 16 ΙΟΥΝΙΟΥ ΜΕ “THE HARPER TRIO” ΚΑΙ ΑLEKOS VRETOS QUARTET “MEDITERRANEAN ECHOES”

 

“THE HARPER TRIO”

Στις 9.30 το βράδυ το Σαββάτου  το “the harper trio” θα ξεναγήσει το κοινό στον κόσμο της jazz μέσα από τον ήχο της άρπας.

H Maria-Christina αρπίστα και συνθέτρια, γεννημένη στην Ελλάδα, με το άναρχο πνεύμα της και το ενδιαφέρον της να ξεπεράσει τα παραδοσιακά όρια της άρπας, παρουσιάζει το όργανοo με νέους και συναρπαστικούς τρόπους.

Συνδυάζοντας τις παραδοσιακές της μουσικές ρίζες με τη free jazz δημιουργεί έναν ακαταμάχητο, συναρπαστικό ηχητικό σύμπαν, όπου η Ανατολή συναντά τη Δύση.

Μαζί της δύο εξαιρετικοί μουσικοί με τους οποίους δημιούργησε το μουσικό σχήμα Harper Trio. Ο ντράμερ Evan Jenkins και η δυναμική σαξοφωνίστα Josephine Davies.

Οι συνθέσεις φλερτάρουν με τους avant-garde και ψυχεδελικούς ήχους, δημιουργώντας ένα εξαιρετικά ενδιαφέρον spiritual jazz ηχητικό τοπίο.

Τόσο ο Evan Jenkins όσο και η Josephine Davies είναι γνωστοί στη βρετανική jazz σκηνή. Η Maria-Christina υποστηρίζει ότι ο ελεύθερος ήχος που δημιουργούν οφείλεται, εν μέρει, σε μια φιλία που χτίζεται πάνω από το μαγείρεμα, το φαγητό, τον διάλογο και το μακροχρόνιο, αβίαστο παίξιμο μουσικής μαζί. «Ξέραμε ότι είχαμε κάτι ιδιαίτερο από την πρώτη μας πρόβα», λέει. «Ήταν μια συναρπαστική και ιδιαίτερη στιγμή».

Συντελεστές: Maria-Christina (άρπα), Evan Jenkins (ντραμς), Josephine Davies  (σαξόφωνο).

 

ΑLEKOS VRETOS QUARTET “MEDITERRANEAN ECHOES”

Η νέα πρόταση του Αλέκου Βρέτου, Mediterranean Echoes, δεν περιλαμβάνει κρουστά ή ντραμς. Ο ρυθμός απλά υπονοείται, αφήνοντας χώρο στους μουσικούς να χρησιμοποιήσουν τις μελωδίες για να πουν αυτό που θέλουν. 

Το ούτι με το παραδοσιακό κλαρίνο του Γιάννη Δίσκου, και το μπάσο του Ντίνου Μάνου με το πιάνο του Δημήτρη Βερδίνογλου συνομιλούν αβίαστα. Κορυφαίοι δεξιοτέχνες –ο καθένας στο όργανό του– πλέκουν τα δικά τους στοιχεία επάνω στις μελωδίες που καλούνται να ερμηνεύσουν και να τις κάνουν δικές τους, χωρίς να στερούν το αυθεντικό χρώμα και το νόημα. 

Οι συνθέσεις που θα ακουστούν είναι και των τεσσάρων, καθώς το πρότζεκτ έχει συλλογικό μουσικό χαρακτήρα. Ανάμεσά τους παρεμβάλλονται, βεβαίως, και αγαπημένες συνθέσεις των Ara Dinkjian, Simon Shaheen, Anouar Brahem κ.α.

Το τελικό αποτέλεσμα διαμορφώνει ένας ακόμη παράγοντας, ιδιαίτερα σημαντικός: το κοινό. Για τους επί σκηνής μουσικούς, η εμψύχωση και η αλληλεπίδραση με το κοινό είναι το τελικό ζητούμενο, για μια τζαζ διαφορετική, μεσογειακή. 

ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ Γιάννης Δίσκος(κλαρίνο), Δημήτρης Βερδίνογλου (πιάνο), Κίμωνας Καρούτζος (μπάσο), Αλέκος Βρέτος (ούτι).

 

Τιμές εισιτηρίων: Γενική είσοδος 10,00€, φοιτητικό – άνεργοι και άτομα άνω των 65 ετών 7,00€ - Συνολικό «πακέτο» και για τις τρεις ημέρες 20,00€ (ΓΙΑ ΤΟ ΤΡΙΗΜΕΡΟ).

Έκδοση εισιτηρίων στο ticketservices.gr και πριν την έναρξη των συναυλιών στην είσοδο του νέου Δημαρχείου.