Τέιλορ Σουίφτ: Πώς μπορεί να φρενάρει μια μείωση στα επιτόκια στη Βρετανία

Η περιοδεία Eras Tour της Τέιλορ Σουίφτ, η οποία καταρρίπτει ρεκόρ, συνεχίζει να ενισχύει τις καταναλωτικές δαπάνες, καθώς εισέρχεται στο βρετανικό της σκέλος, γεγονός που υποδηλώνει ότι η Τράπεζα της Αγγλίας (BoE) μπορεί να μην έχει ξεπεράσει ακόμη το πρόβλημα στον αγώνα της κατά του πληθωρισμού.

Καθώς εκατοντάδες χιλιάδες αφοσιωμένοι Swifties συρρέουν στο Λονδίνο τον Αύγουστο για να δουν την διάσημη ποπ τραγουδίστρια στο Ηνωμένο Βασίλειο, η οικονομική ώθηση θα μπορούσε να είναι αρκετή για να αναβάλει μια πιθανή μείωση των επιτοκίων τον Σεπτέμβριο, σύμφωνα με την επενδυτική τράπεζα TD Securities.

«Εξακολουθούμε να αναμένουμε μια μείωση της BoE τον Αύγουστο, αλλά τα στοιχεία για τον πληθωρισμό εκείνου του μήνα θα μπορούσαν να κρατήσουν την MPC (Επιτροπή Νομισματικής Πολιτικής) σε αναμονή τον Σεπτέμβριο», έγραψαν σε σημείωμά τους την Παρασκευή ο, Lucas Krishan, και ο επικεφαλής της παγκόσμιας μακροοικονομικής στρατηγικής, James Rossiter.

Η Τράπεζα της Αγγλίας αναμένεται να αρχίσει σύντομα να μειώνει το τραπεζικό της επιτόκιο από το υψηλό 16 ετών του 5,25%, με όλους πλην δύο από τους 65 οικονομολόγους που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του Reuters να αναμένουν μείωση τον Αύγουστο, ενώ οι χρηματοπιστωτικές αγορές τιμολογούν τον Σεπτέμβριο.

Ωστόσο, μια πιθανή σύγκρουση μεταξύ μιας από τις ημερομηνίες της περιοδείας της Σουίφτ τον Αύγουστο και μιας ημέρας κλειδί για τον δείκτη πληθωρισμού θα μπορούσε να αλλάξει τα δεδομένα αρκετά ώστε να κάνει την τράπεζα να επανεξετάσει την πορεία της, ανέφεραν οι αναλυτές, μεταδίδει το CNBC.

«Μια άνοδος στις τιμές των ξενοδοχείων τότε θα μπορούσε να είναι ουσιαστική, προσθέτοντας προσωρινά έως και 30 μονάδες βάσης στον πληθωρισμό υπηρεσιών (+15 μονάδες βάσης επί του γενικού πληθωρισμού)», έγραψαν οι Krishan και Rossiter.

Η BOE δεν απάντησε συγκεκριμένα στα σχόλια όταν επικοινώνησε με το CNBC, αλλά δήλωσε ότι «η MPC εξετάζει ένα ευρύ φάσμα οικονομικών δεικτών όταν λαμβάνει τις αποφάσεις της για τα επιτόκια».

Ο οικονομικός αντίκτυπος της sold-out περιοδείας της Σουίφτ έχει τεκμηριωθεί επαρκώς, με όρους όπως “Swiftflation” και “Swiftonomics” που αναφέρθηκαν στην αύξηση των δαπανών για υπηρεσίες όπως ξενοδοχεία, πτήσεις και εστιατόρια γύρω από τις εμφανίσεις της.

Το Εδιμβούργο της Σκωτίας, όπου η νικήτρια του Grammy ξεκίνησε την περιοδεία της νωρίτερα αυτό το μήνα, δήλωσε ότι οι συναυλίες και οι σχετικές δαπάνες έχουν προσθέσει περίπου 77 εκατομμύρια λίρες (98 εκατομμύρια δολάρια) στην τοπική οικονομία. Σε ξεχωριστό σημείωμα, η τράπεζα Barclays δήλωσε ότι η πλήρης περιοδεία στο Ηνωμένο Βασίλειο θα μπορούσε να προσθέσει περίπου 1 δισεκατομμύριο λίρες στη βρετανική οικονομία.

Η TD Securities δήλωσε ότι τα τελευταία στοιχεία έδειξαν μια «μεγαλύτερη από το συνηθισμένο» άνοδο των τιμών των ξενοδοχείων στην πρωτεύουσα της Σκωτίας κατά τη διάρκεια της επίσκεψης της Swift το περασμένο Σαββατοκύριακο, ενώ η ανοδική πίεση ήταν λιγότερο έντονη στο Λίβερπουλ, όπου κορυφώθηκε το σκέλος της βορειοδυτικής Αγγλίας την Πέμπτη.

Η Σουίφτ πρόκειται επίσης να εμφανιστεί στο Κάρντιφ της Ουαλίας και στο Λονδίνο αργότερα αυτόν τον μήνα. Ενώ η ημερομηνία της Σουίφτ στο Κάρντιφ μπορεί να συμπέσει με μια ημέρα του δείκτη πληθωρισμού του Ιουνίου, οι αναλυτές δήλωσαν ότι ο αντίκτυπος είναι πιθανό να είναι ελάχιστος, δεδομένου του σχετικά μικρού μεγέθους της πόλης.

Η Τράπεζα της Αγγλίας θα συνεδριάσει την ερχόμενη Πέμπτη για να δώσει την τελευταία της απόφαση για τα επιτόκια και να παράσχει τις προοπτικές της για τη μελλοντική πορεία του πληθωρισμού.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ