Ένορκη Διοικητική Εξέταση διατάχθηκε από το υπουργείο Πολιτισμού για τους ελέγχους που έγιναν σε κινηματογραφικές αίθουσες, όπου προβαλλόταν η ταινία “Τζόκερ”, προκαλώντας σάλο και θύελλα αντιδράσεων.
Αντικείμενο της ΕΔΕ θα είναι να διαπιστωθεί εάν οι δύο υπάλληλοι του υπουργείου Πολιτισμού, που είναι μέλη γνωμοδοτικών επιτροπών για την κατάταξη των κινηματογραφικών ταινιών ως κατάλληλες ή ακατάλληλες, έδρασαν αυτοβούλως, χωρίς δηλαδή να ενημερώσουν την υπηρεσιακή τους ιεραρχία.
Σε συνέντευξη Τύπου που έδωσε η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Πολιτισμού, ο γενικός γραμματέας ερωτήθηκε για το εάν η γενική διευθύντρια της αρμόδιας υπηρεσίας ήταν ενήμερη. Ο ίδιος απάντησε ότι έπειτα από επικοινωνία που είχε μαζί της, εκείνη αρνήθηκε ότι είχε ενημερωθεί από τις δύο υπαλλήλους για τον έλεγχο της παρουσίας ανηλίκων στις κινηματογραφικές αίθουσες.
Από την πλευρά της, η υπουργός Πολιτισμού, Λίνα Μενδώνη καταδίκασε απερίφραστα τον χειρισμό της υπόθεσης. "Έλεγχος δεν σημαίνει ότι αυτομάτως φωνάζεις δυνάμεις καταστολής. Έχουν δικαίωμα να ελέγξουν, ο έλεγχος μπορεί να είναι σε πάρα πολλά επίπεδα. Μπορούν να ελέγξουν, για παράδειγμα, τον αιθουσάρχη, αν πραγματικά ζητάει ταυτότητες για την είσοδο ανηλίκων μέσα στην αίθουσα. Από τη διαδικασία αυτή, μέχρι τη διαδικασία του καλώ δυνάμεις καταστολής, αυτό απέχει πάρα πολύ", είπε η υπουργός και υπογράμμισε, επίσης, ότι οι δύο υπάλληλοι υπερέβησαν το όριο των αρμοδιοτήτων τους.
Επιπλέον, εξαπέλυσε πυρά κατά του ΣΥΡΙΖΑ, κατηγορώντας το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης ότι επιχειρεί "να πολιτικοποιήσει το θέμα και να αναφερθεί σε σκοτεινές εποχές, θεωρώ ότι είναι τουλάχιστον ατυχής. Η αξιωματική αντιπολίτευση επί 4,5 χρόνια στην κυβέρνηση είχε όλο το χρονικό περιθώριο να διορθώσει το θεσμικό πλαίσιο. Υπουργική απόφαση ήταν άλλωστε. Δεν μπορεί να ισχυριστεί κανείς ότι η προηγούμενη κυβέρνηση δεν γνώριζε ότι υπήρχε αυτή η διαδικασία, διότι τα ειδικά δελτία εισόδου των υπαλλήλων των συγκεκριμένων, υπογράφονται από τη Γενική Γραμματέα του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού το 2016, την κ. Βλαζάκη, δηλαδή", πρόσθεσε η κ. Μενδώνη.
Ιδιαίτερο ενδιαφέρον έχει εξάλλου, η πληροφορία ότι την υπάλληλο του υπουργείου Πολιτισμού προσέγγισαν προσωπικά από εταιρεία διανομής κινηματογραφικών ταινιών, λέγοντας ότι υπάρχει έλλειψη ελέγχου στις κινηματογραφικές αίθουσες που προβάλλουν την εν λόγω ταινία. Έπειτα από αυτή την καταγγελία, η υπάλληλος έκανε τον έλεγχο στο Mall, όπως μετέδωσε η ΕΡΤ.
Ιδιοκτήτης ΑΕΛΛΩ στον Realfm 97,8: Θέλουν να μας πάνε 50 χρόνια πίσω - Τρομοκρατήθηκε ο κόσμος
«Θέλουν να μας πάνε καμία πενηνταριά χρόνια προς τα πίσω απ' ότι φαίνεται. Στις περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες έχει κριθεί κατάλληλο από τις ηλικίες 12, 14 και 15 χρονών. Στην Ελλάδα κρίθηκε από 18. Εμείς στο ταμπλό μας και στο ταμείο μας γράφουμε ότι είναι από 18, το λέμε και στους πελάτες μας. Ο νόμος μας υποχρεώνει να έχουμε τη σήμανση. Το 12χρονο δεν μπαίνει μέσα, μιλάμε για παιδιά 17 και 16 ετών που δεν φαίνονται, τους ζητάς ταυτότητα και σου λένε δεν την έχω μαζί μου. Τι να κάνουμε εμείς; Τη στιγμή που είναι μαζί με τους γονείς τους, τι πρέπει να κάνουμε, να μαλώσουμε με τους γονείς;», δήλωσε στον Realfm 97,8 και στην εκπομπή «τεντιμπόηδες» με τον Μάνο Νιφλή και τον Άκη Παυλόπουλο ο ιδιοκτήτης του κινηματογράφου ΑΕΛΛΩ Παναγιώτης Τσακαλάκης, με αφορμή την χθεσινή επέμβαση της αστυνομίας στον κινηματογράφο για την ταινία "Τζόκερ".
Επίσης, τόνισε ότι «έφεραν 50 αστυνομικούς για να ελέγξουν ένα ανήλικο; Στο ΑΕΛΛΩ ήρθαν μία μηχανή της αστυνομίας με δύο άτομα, μετά άλλες 15 μηχανές με δύο άτομα και ένα περιπολικό. Μπήκαν μέσα, τρομοκρατήθηκε ο κόσμος. Υπήρχαν και μικρά παιδιά που έβλεπαν άλλα έργα και έβλεπαν τα πιστόλια και τα κουμπούρια να μπαινοβγαίνουν στους κινηματογράφους».
Ερωτηθείς αν οι αστυνομικοί του είπαν σταμάτησε την προβολή και άναψε τα φώτα, ο κ. Τσακαλάκης απάντησε καταφατικά. «Φυσικά, εκτός διαλείμματος».