Καθυστερήσεις στις ΕΔΕ για 955 αστυνομικούς

 

Μεγάλες καθυστερήσεις καταγράφονται στην απονομή του πειθαρχικού δικαίου στις τάξεις της Ελληνικής Αστυνομίας με εκατοντάδες Ενορκες Διοικητικές Εξετάσεις(ΕΔΕ) κατά αστυνομικών και χιλιάδες διοικητικές εξετάσεις να εκκρεμούν. Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία, που έκανε γνωστά στη Βουλή στο πλαίσιο του κοινοβουλευτικού ελέγχου, ο υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη Λευτέρης Οικονόμου, την τριετία 2017-2019 διατάχτηκαν συνολικά 13.786 διοικητικές εξετάσεις, με την πειθαρχική διαδικασία να καθυστερεί στη συντριπτική πλειοψηφία των 955 ΕΔΕ κατά αστυνομικών.

Από τον ετήσιο -για θέματα πειθαρχίας-απολογισμό δράσεων της ΕΛ.ΑΣ προκύπτει ότι το 2017 διατάχθηκαν 326 ΕΔΕ., εκ των οποίων την 31-12-2017: α) 274 εκκρεμούσαν στο στάδιο της διενέργειας ή του ελέγχου κατά τη διατύπωση γνώμης ή της εκδίκασης, β) 21 τέθηκαν στο αρχείο, γ) 11 εκδικάστηκαν και στους υπαίτια εμπλεκόμενους αστυνομικούς επιβλήθηκε κατώτερη πειθαρχική ποινή, δ) 14 εκδικάστηκαν και οι υπαίτια εμπλεκόμενοι αστυνομικοί παραπέμφθηκαν στο αρμόδιο Πειθαρχικό Συμβούλιο, με το ερώτημα επιβολής σ’ αυτούς ανώτερης πειθαρχικής ποινής, ενώ η εκδίκασή τους εκκρεμεί, ε) 1 εκδικάστηκε και στον υπαίτια εμπλεκόμενο αστυνομικό, αν και παραπέμφθηκε στο αρμόδιο Πειθαρχικό Συμβούλιο με το ερώτημα επιβολής σ’ αυτόν ανώτερης πειθαρχικής ποινής, επιβλήθηκε τελεσίδικα κατώτερη πειθαρχική ποινή, στ) 3 περαιώθηκαν και υποβλήθηκαν για εκδίκαση, πλην όμως ανεστάλη η λήψη απόφασης, κατ’ άρθρο 48 παρ. 3(ποινική δίκη), ζ) 1 εκδικάστηκε και στους δύο εμπλεκομένους αστυνομικούς επιβλήθηκε, στον έναν εξ αυτών κατώτερη πειθαρχική ποινή, ενώ ο έτερος παραπέμφθηκε στο αρμόδιο Πειθαρχικό Συμβούλιο με το ερώτημα επιβολής ανώτερης πειθαρχικής ποινής και η εκδίκασή της εκκρεμεί, η) 1 όπου παραπέμφθηκε ο υπαίτια εμπλεκόμενος αστυνομικός στο Εκπαιδευτικό Συμβούλιο της Σχολής Αξιωματικών Ελληνικής Αστυνομίας με το ερώτημα της αποβολής και εκκρεμεί.

Όπως ανέφερε ο υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη, το 2018 διατάχθηκαν 331 ΕΔΕ, εκ των οποίων την 31-12-2018: «α) 286 εκκρεμούσαν στο στάδιο της διενέργειας ή του ελέγχου προς εκδίκαση, β) 19 τέθηκαν στο αρχείο, γ) σε 10 επιβλήθηκε κατώτερη πειθαρχική ποινή στους υπαίτια εμπλεκόμενους αστυνομικούς, δ) σε 9 οι υπαίτια εμπλεκόμενοι αστυνομικοί παραπέμφθηκαν στο αρμόδιο Πειθαρχικό Συμβούλιο, με το ερώτημα επιβολής σ’ αυτούς ανώτερης πειθαρχικής ποινής και η εκδίκασή τους εκκρεμεί, ε) σε 1 ο υπαίτια εμπλεκόμενος αστυνομικός παραπέμφθηκε στο αρμόδιο Πειθαρχικό Συμβούλιο, με το ερώτημα επιβολής σ’ αυτόν ανώτερης πειθαρχικής ποινής και του επιβλήθηκε ανώτερη πειθαρχική ποινή, κατά δε της απόφασης άσκησε προσφυγή και εκκρεμεί η εκδίκασή της, στ. σε 4 ανεστάλη η λήψη απόφασης, κατ’ άρθρο 48 παρ. 3, όχι όμως πέραν του έτους, ζ) σε 2 στις οποίες εμπλέκονταν περισσότεροι του ενός αστυνομικοί, επιβλήθηκε σε κάποιους εξ αυτών κατώτερη πειθαρχική ποινή, ενώ για τους λοιπούς οι υποθέσεις τέθηκαν στο αρχείο».

Αντίστοιχα το 2019 διατάχθηκαν 298 ΕΔΕ, εκ των οποίων την 31-12-2019: α) 252 εκκρεμούσαν στο στάδιο της διενέργειας ή του ελέγχου προς εκδίκαση, β) 11 τέθηκαν στο αρχείο, γ) σε 13 επιβλήθηκε κατώτερη πειθαρχική ποινή στους υπαίτια εμπλεκόμενους αστυνομικούς, δ) σε 15 οι υπαίτια εμπλεκόμενοι αστυνομικοί παραπέμφθηκαν στο αρμόδιο Πειθαρχικό Συμβούλιο με το ερώτημα επιβολής σ’ αυτούς ανώτερης πειθαρχικής ποινής και η εκδίκασή τους εκκρεμεί, ε) σε 7 ανεστάλη η λήψη απόφασης, κατ’ άρθρο 48 παρ. 3, όχι όμως πέραν του έτους.

Όπως επισήμανε ο κ. Οικονόμου, «η ταχύτητα στην απόδοση της πειθαρχικής δικαιοσύνης δεν πρέπει να αντιβαίνει στις αρχές της δίκαιης δίκης, όπως ισχύουν -κατ’ ανάλογη εφαρμογή των κανόνων του ποινικού δικαίου- στο πειθαρχικό δίκαιο του αστυνομικού προσωπικού, ενώ οιαδήποτε ουσιώδης παράβαση των δικαιωμάτων των αστυνομικών κατηγορουμένων επιφέρει ακυρότητα των σχετικών διαδικασιών».

Διαβάστε επίσης