Κολιός στη λαδόκολλα με φέτες πατάτας και δυόσμο

συνταγή

Ο κολιός είναι πολύ νόστιμο αλλά και αρκετά λιπαρό ψάρι. Τον βάλαμε πάνω σε αρωματικό στρώμα που τύλιξαμε σε λαδόκολλα. Κανείς δεν θα πάρει… μυρωδιά ότι ψήθηκε.

Υλικά

Για το μαρινάρισμα:

1 κιλό (ή 2 κολιούς ανά άτομο) καθαρισμένους από εντόσθια και κεφάλια, πλυμένους καλά
2 πατάτες μέτριες, όμοιου σχήματος, καθαρισμένες
4-5 κλωναράκια δυόσμο χωρισμένο σε φύλλα
1-2 λεμόνια, σε πολύ λεπτές φέτες
½ φλιτζάνι ελαιόλαδο
αλάτι θαλασσινό (αφρίνα) ή λίγο αλάτι χοντρό, πιπέρι
⅓ φλιτζανιού χυμό λεμονιού
⅓ φλιτζανιού λευκό κρασί
2 μικρές σκελίδες σκόρδο, σε λεπτές φέτες
λίγα φύλλα δυόσμου

Διαδικασία

Πασπαλίζετε τους κολιούς με το χοντρό αλάτι και πιπέρι και τα τοποθετείτε σε δοχείο που επιτρέπει να χωρέσει μία στρώση. Ανακατεύετε τα υλικά για το μαρινάρισμα και τα ρίχνετε πάνω στους κολιούς. Σκεπάζετε και αφήνετε στο ψυγείο για 1 ώρα.

Ετοιμάζετε τις πατάτες: τις κόβετε σε πολύ λεπτές στρογγυλές φέτες όπως τα τσιπς. Τις βράζετε σε αλατισμένο νερό για 3 λεπτά και τις στραγγίζετε προσεκτικά για να μη σπάσουν. 

Παίρνετε μια φέτα πατάτας και τοποθετείτε στη μέση ένα φύλλο δυόσμου. Σκεπάζετε το φύλλο με άλλη μια φέτα (δημιουργώντας ουσιαστικά ένα τοστ). Συνεχίζετε τη διαδικασία με τα υπόλοιπα υλικά. Υπολογίζετε περίπου τρεις διπλές φέτες για κάθε ψάρι. Τις πασπαλίζετε με λίγο αλάτι και πιπέρι. 

Προθερμαίνετε το φούρνο στους 180οC. Στραγγίζετε τους κολιούς από τη μαρινάδα και χωρίζετε σε τέσσερις πέντε μερίδες. Στρώνετε στον πάγκο μια λαδόκολλα και τοποθετείτε τους κολιούς στο κέντρο. Σκεπάζετε το κάθε ψάρι με τρεις διπλές φέτες πατάτας και μία φέτα λεμονιού.

Ραντίζετε τα ψάρια με λίγο λάδι και τα τυλίγετε με τη λαδόκολλα έτσι ώστε να μην τρέξουν τα υγρά κατά τη διάρκεια του ψησίματος. Συνεχίζετε με τα υπόλοιπα υλικά.

Τοποθετείτε τα πακέτα σε ταψί και ψήνετε στο φούρνο για 20-25 λεπτά.

Φωτογραφίες: Βαγγέλης Πατεράκης, Food styling: Αντωνία Κάτη

Διαβάστε επίσης

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ