Παρουσιάζεται σήμερα ο συγγραφέας Χρήστος Οικονόμου στο Πολύεδρο

“Η μικρή φόρμα στον πεζό λόγο”

Τo Σάββατο 17 Δεκεμβρίου, στη 01:00μ.μ., συνεχίζεται ο νέος θεματικός κύκλος εκδηλώσεων στο Πολύεδρο, “Η μικρή φόρμα στον πεζό λόγο”.   

Θα παρουσιαστεί ο συγγραφέας Χρήστος Οικονόμου και τα βιβλία του «Κάτι θα γίνει θα δεις» και «Το καλό θα ’ρθει από τη θάλασσα», που κυκλοφόρησαν στις εκδόσεις Πόλις.

Θα μιλήσουν: Ανδρέας Λάζαρης,  διδ. νεοελληνικής φιλολογίας

Δημήτρης Μακρίδης, ιστορικός

Θόδωρος Ντρίνιας, δημοτικός σύμβουλος

Λίγα λόγια για το βιβλίο «Κάτι θα γίνει θα δεις»:

Στο χείλος του (ψυχολογικού, κοινωνικού, οικονομικού) γκρεμού βρίσκονται οι ήρωες των δεκαέξι διηγημάτων του Χρήστου Οικονόμου: κάποιοι ήδη έχουν πέσει και παρακολουθούμε την πτώση τους, κάποιοι αιωρούνται με το ένα πόδι στο κενό, άλλοι ακόμα αντέχουν σφίγγοντας τα δόντια: ‘’κάτι θα γίνει, θα δεις’’, μονολογούν για να πάρουν κουράγιο. Οι γειτονιές όπου ‘’ζουν’’ είναι οι λαϊκές συνοικίες του Πειραιά: Καμίνια, Δραπετσώνα, Νίκαια.... Είναι εργαζόμενοι που παλεύουν με στοίβες απλήρωτων λογαριασμών και τράπεζες που παίρνουν σπίτια, άνεργοι που γυρνάνε σαν την άδικη κατάρα και χτυπάνε πόρτες (που δεν ανοίγουν), συνταξιούχοι στις ουρές της ξεφτίλας, έφηβοι που περιφέρονται όπως τ’ αδέσποτα σκυλιά.... Κι όλοι τους, Χριστοί της διπλανής πόρτας, σταυρώνονται - αλλά δεν ανασταίνονται. Όλα τα διηγήματα, ανεξαιρέτως, είναι αιμάσσοντα κομμάτια αληθινής ζωής. Ο Οικονόμου, με τη δύναμη της γραφής του, τα μετατρέπει σε λογοτεχνία, κατορθώνοντας κάτι εξαιρετικά δύσκολο: να αναδείξει τη σκληρή ομορφιά του ρεαλισμού και τις λυρικές εικόνες που προκύπτουν, κάποτε, από τις οριακές καταστάσεις.

Αγγέλα Γαβρίλη, www.diavasame.gr, Αύγουστος 2010

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ