Θεοδωράκης: Εισπρακτικό ντου της κυβέρνησης στο ασφαλιστικό

«ΠΕΙΤΕ ΣΥΓΓΝΩΜΗ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΑΓΡΟΤΕΣ»

«Η κυβέρνηση με σοφιστείες και τεχνάσματα κάνει ένα εισπρακτικό ντου στο ασφαλιστικό μεταθέτοντας στο μέλλον τις ριζικές αλλαγές που έχουμε ανάγκη», υποστήριξε ο επικεφαλής του Ποταμιού Σταύρος Θεοδωράκης μιλώντας στην Βουλή. Υποστήριξε ότι «οι υπουργοί πάνε να τρελάνουν τη χώρα» και «πρέπει να ζητήσουν συγγνώμη από τους αγρότες».

Αναλυτικά όσα είπε:

«Την Κυριακή συναντήθηκα με αγρότες στην Ηλεία. Μιλάω για αγρότες που δεν ζουν από τις επιδοτήσεις, αλλά παράγουν όλα αυτά που έχουμε στο τραπέζι μας.

Πήγα εκεί που μαζεύονται – εκεί που συζητούν – εκεί που αποφασίζουν για τις κινητοποιήσεις τους. Και σας φέρνω ένα μήνυμα κύριοι της κυβέρνησης.

Σταματήστε να τους κοροϊδεύετε και πείτε τους την αλήθεια. Οι αγρότες δεν είναι στην εποχή της ασπρόμαυρης τηλεόρασης όπως ίσως νομίζετε.

Γιατί είδα μερικούς βουλευτές σας που προσπάθησαν να τους προσεγγίσουν σε ένα στιλ «δεν τρέχει και τίποτα – εμείς θα αποφασίζουμε – εσείς θα πληρώνετε – και πάλι φίλοι είμαστε». Και βέβαια έφυγαν κακήν κακώς από τα μπλόκα. Ζητήστε λοιπόν συγνώμη από τους αγρότες. Τους υποσχεθήκατε τα πάντα χωρίς να έχετε σχέδιο για τίποτα.

Δεν θα τους ξεγελάσετε με χάντρες. Κατάλαβαν ότι τους εξαπατήσατε για να πάρετε την εξουσία. Βλέπουν τον τρόπο που πολιτεύεστε. Ξέρουν για τις σπατάλες σας

Για το κομματικό σας κράτος. Για τις χιλιάδες των μετακλητών σας υπαλλήλων. Και παρεμπιπτόντως σας έχουμε μια πρόταση για να εξοικονομήσετε περισσότερα από 100 εκατομμύρια μέχρι το τέλος της χρονιάς

Επειδή είπε ο κ.Τσίπρας ότι ψάχνει ισοδύναμα και θέλει προτάσεις. Καταργήστε τώρα με έναν νόμο και ένα άρθρο τον νόμο Τσοχατζόπουλου που το 1985 μετέτρεψε τα πολιτικά γραφεία των υπουργών σε δημόσιες υπηρεσίες.

Αυτή είναι η δική μας συγκεκριμένη και άμεσα εφαρμόσιμη πρόταση. Μια πρόταση προς όλα τα κόμματα εξουσίας – που εξέθρεψαν το κομματικό κράτος – αλλά βεβαίως κυρίως προς την κυβέρνηση. Με μια τροπολογία διπλασιάσατε τις διοικήσεις δημόσιων οργανισμών φέρτε λοιπόν τροπολογία που θα καταργεί τις στρατιές των συμβούλων και εμείς θα την ψηφίσουμε. Θα είναι και ένα μήνυμα προς την κοινωνία Περιορίζουμε το κομματικό μας κράτος για το ασφαλιστικό

Αντέχετε; Ή θα επιμείνετε στο αντίστροφο μήνυμα Όλα θυσία στο κομματικό κράτος; Τα ξέρουν λοιπόν όλα αυτά οι αγρότες. Και δεν θα υποχωρήσουν με καλοπιάσματα και χτυπηματάκια στην πλάτη.

Μόνο εμείς – η Ελλάδα – 1.5 χρόνο μετά την έναρξη εφαρμογής της νέας ΚΑΠ δεν έχουμε ακόμη ορίσει ποιοι είναι οι ενεργοί αγρότες – οι κατ επάγγελμα αγρότες-. Ποιοι είναι δηλαδή οι δικαιούχοι των επιδοτήσεων, των ενισχύσεων, οι δικαιούχοι κοινοτικών προγραμμάτων και φορολογικών προνομίων. Απαντήσεις θέλουν οι αγρότες

Πράξεις. Και όχι νέες υποσχέσεις.

Κυρίες και κύριοι. Η πολιτική τάξη της χώρας δεν στάθηκε στο ύψος των περιστάσεων – είναι το σεμνότερο που μπορώ να πω. Τα κόμματα εξουσίας και τα κόμματα της άρνησης υπερασπίστηκαν μαζί ένα αδιάφανο πελατειακό σύστημα και μαζί, ενωμένα, πολέμησαν τις λίγες δειλές προσπάθειες μεταρρύθμισης του ασφαλιστικού. Ήσασταν μαζί κύριοι της κυβέρνησης και της αξιωματικής αντιπολίτευσης στις διαδηλώσεις εναντίον της πρότασης Γιαννίτση. Στις αντιδράσεις πρωτοστατούσαν πάντα και οι συντεχνίες, οι κομματικοί σας πελάτες Κοινός στόχος; Ότι φάμε ότι πιούμε και ότι αρπάξουμε σήμερα και άσε τις επόμενες γενεές στην τύχη τους. Δεκαετίες τώρα έχουμε. Εισφοροδιαφυγή Μεγάλο λειτουργικό κόστος των ασφαλιστικών μηχανισμών

Καθυστέρηση στη μηχανοργάνωσή τους και

Έλλειψη διαφάνειας που καθιστά αδύνατη την αξιολόγηση της προσφοράς του κάθε ταμείου

Αλλά για όλα αυτά

καμία συζήτηση,

καμία πρόταση, καμιά αγωνία.

Τα δάνεια να είναι καλά.

Έτσι διαπαιδαγωγήσατε τον λαό :

«το κράτος καλύπτει τα ελλείμματα -

δημιουργήστε λοιπόν τρύπες και πάρτε δάνεια».

Το ασφαλιστικό πρόβλημα υπήρχε στη χώρα μας

πολύ πριν την οικονομική κρίση

και διογκωνόταν χρόνο με το χρόνο.

Κάποιοι προσπαθούν να το εμφανίσουν ως νομοτελειακό γεγονός.

Η γήρανση του πληθυσμού όμως ήταν γνωστή και προβλέψιμη εδώ και δεκαετίες

και αφορούσε όλες τις δυτικές χώρες.

Ενώ όμως οι άλλοι μερίμνησαν στη δεκαετία του 1990 και του 2000 και μεταρρύθμισαν το ασφαλιστικό τους σύστημα,

εμείς περιγελούσαμε τις ανησυχίες των επόμενων γενεών.

Κάθε κοινωνική ομάδα που είχε επιρροή στα κόμματα αλλά και τα ΜΜΕ πετύχαινε ένα ιδιαίτερο ασφαλιστικό καθεστώς με τεράστια δυσαναλογία εισφορών και συντάξεων. Οι κρατικές επιχορηγήσεις καθορίζονταν από την πρόσβαση της κάθε πελατειακής ομάδας στον εκάστοτε υπουργό. Το τίμημα υπήρξε βαρύ. Η κρατική επιχορήγηση των συντάξεων το 2000-2014 έφτασε το εξωφρενικό ποσό των 200 δισ. ευρώ

(πάνω από 2/3 του συνολικού δημόσιου χρέους). Κυρίες και κύριοι Η κυβέρνηση με σοφιστείες και τεχνάσματα. Κάνει ένα εισπρακτικό ντου στο ασφαλιστικό. Μεταθέτοντας στο μέλλον τις ριζικές αλλαγές που έχουμε ανάγκη Μία πραγματική μεταρρύθμιση του ασφαλιστικού συστήματος πρέπει να σκέφτεται πρωτίστως τους σημερινούς εργαζόμενους και μελλοντικούς συνταξιούχους. Η κυβέρνηση με την πρόταση της τιμωρεί αυτόν που είναι ειλικρινής στη φορολογική του δήλωση και ωθεί στη φοροδιαφυγή τους ελεύθερους επαγγελματίες που έχουν εισόδημα από 15.000 ως 70.000 ευρώ.

Ας μιλήσουμε συγκεκριμένα. Γιατί οι υπουργοί της κυβέρνησης προσπαθούν να τρελάνουνε όλη τη χώρα. Ας υποθέσουμε ότι ένας ελεύθερος επαγγελματίας μηχανικός, γιατρός ή δικηγόρος, ή ένας αυτοαπασχολούμενος έχει καθαρό εισόδημα 25.000 ευρώ το χρόνο. Με βάση το ασφαλιστικό της Κυβέρνησης, θα πρέπει να δώσει: 20% για κύρια σύνταξη 7,5% για επικουρική σύνταξη 6,95% για τον κλάδο υγείας 4% για ΕΦΑΠΑΞ Θα πρέπει να δώσει δηλαδή το 38,5% του εισοδήματος του σε εισφορές. Άρα ο ελεύθερος επαγγελματίας και ο αυτοαπασχολούμενος από τα 25.000 ευρώ θα δώσει τα 9.500 ευρώ σε εισφορές. Από όσα του μείνουν, θα πρέπει να δώσει για φόρο εισοδήματος το 26%, δηλαδή 4.000 ευρώ. Αλλά δεν τελειώσαμε ακόμα. Έχει να δώσει επιπλέον: το τέλος επιτηδεύματος των 650 ευρώ και 100% προκαταβολή φόρου, δηλαδή άλλα 4.000 ευρώ.

Επομένως από τα 25.000 ευρώ θα του μείνουν τελικά 6.300 ευρώ

– αν δεν υπάρξει κάποια έκτακτη εισφορά ή κάποια εισφορά αλληλεγγύης.

Επαναλαμβάνω:

Από τα 25.000 εισόδημα, θα μπουν στο σπίτι 6.300 ευρώ! Έτσι κατάφερε η κυβέρνηση να τους βγάλει όλους στους δρόμους. Και τους επιστήμονες και τους αγρότες και τους μικρομεσαίους αυτοαπασχολούμενους. Είναι προφανές ότι με όλα αυτά ωθούνται οι ελεύθεροι επαγγελματίες στη φοροδιαφυγή και στην εισφοροδιαφυγή.

Η φοροδιαφυγή στη χώρα μας είναι συχνά αποτέλεσμα των παράλογων πολιτικών αποφάσεων.

Ένας φαύλος κύκλος όπου μονίμως οι πολιτικές αποφάσεις τιμωρούν τον νόμιμο.

Και με την πρότασή σας όποιος ήδη φοροδιαφεύγει προφανώς θα εξακολουθεί να φοροδιαφεύγει, και όποιος δε φοροδιαφεύγει θα εξωθηθεί στη φοροδιαφυγή. Πάμε όμως και στους μισθωτούς. Αύξηση της εισφοράς 1,5%! Και άκουσα κάποιον να λέει «τι είναι 1,5%»; Το κόστος της μισθωτής εργασίας όχι μόνο δεν πρέπει να αυξηθεί αλλά πρέπει να μειωθεί. Σήμερα το 37,10% του κόστους της μισθωτής εργασίας είναι εισφορές. Και με την αύξηση του 1,5% πηγαίνουμε στο 38,6%. Ο ΣΥΡΙΖΑ βλέπει την κοινωνική δικαιοσύνη ως εξής: Δεν έχει καμία σημασία πόσο χαμηλά θα πέσει το βιοτικό επίπεδο κάποιου, αρκεί να πέσει όλων! Να πάει όλη η κοινωνία προς τα κάτω! Θυσιάζετε τους ελεύθερους επαγγελματίες για να μην θυσιάσετε το πελατειακό σας κράτος.

Ένα άλλο παράδειγμα:

Μισθωτός με μισθό 700 ευρώ θα καταβάλει σε 35 χρόνια εισφορές 58.800 ευρώ και θα πάρει κύρια σύνταξη 650 ευρώ. Μισθωτός με μισθό 2.100 ευρώ θα καταβάλει εισφορές 176.400 ευρώ και θα πάρει σύνταξη 1.180 ευρώ. Τον καλείτε δηλαδή να πληρώσει τα τριπλάσια για να εισπράξει λιγότερα από τα διπλάσια. Τον καλείτε δηλαδή να εισφοροδιαφύγει. Ακούμε συνέχεια τους υπουργούς να λένε «αν δεν θέλουμε να κόψουμε συντάξεις, πρέπει να αυξήσουμε τις εισφορές».

Εμείς λέμε:

Αν δεν θέλουμε να κοπούν οι συντάξεις να κοπούν οι σπατάλες από τον κρατικό προϋπολογισμό. Να μειώσετε τις δαπάνες του Κράτους, που αρνείσθε πεισματικά να το κάνετε! 380 εκατομμύρια μπορείτε να εξοικονομήσετε από την κατάργηση άχρηστων οργανισμών. 50 εκατομμύρια από τα ενοίκια των υπουργείων Και τα έσοδα του κράτους θα αυξηθούν κατά 720 εκατομμύρια αν μειώσετε την γραφειοκρατία κατά 25%.

Το ασφαλιστικό χρειάζεται γενναίες αλλαγές και όχι εισπρακτικές τσαπατσουλιές. Μεταρρύθμιση για τις νεότερες γενιές. Το σχέδιο Κατρούγκαλου φορτώνει εξ ολοκλήρου τα βάρη της κρίσης στις επόμενες γενιές. Οι νέοι εργαζόμενοι υφίστανται μια τριπλή ..κακοποίηση. Αυξάνονται οι ασφαλιστικές εισφορές, μειώνονται οι συντάξεις που θα λάβουν στο μέλλον και εξισώνονται προς τα κάτω με αυτούς που έχουν πληρώσει λιγότερα.

Το σύστημα παραμένει δραματικά προσηλωμένο στο χθες. Δεν εισάγει ιδέες και σκέψεις για το 2ο και τον 3ο πυλώνα που θα μπορούσε να δώσει μια ανάσα ασφαλείας και διεξόδου για τους ασφαλισμένους και που αποτελεί κοινό τόπο σε όλη την ευρωπαϊκή ένωση. Είναι άλλωστε και μια από τις επισημάνσεις του γραφείου προϋπολογισμού της Βουλής. Το ασφαλιστικό είναι στην Ελλάδα ένα φαγοπότι που ο καθένας παραγγέλνει για τον εαυτό του τα πιο ακριβά και στο τέλος όλοι δείχνουν προς την πόρτα λέγοντας «τον λογαριασμό θα τον πληρώσει η κοπέλα που μόλις μπαίνει». Και εμείς αυτό το ασφαλιστικό δε θα το στηρίξουμε. Ο τόπος θέλει δυναμική οικονομία, κοινωνική συνοχή και ένα ασφαλιστικό που δε θα γεννά νέες ανισότητες αλλά θα απελευθερώνει τις δυνάμεις της εργασίας.