Σε ακύρωση της εμπορικής Συμφωνίας Ισραήλ – ΕΕ μπορεί να οδηγήσει η απαγόρευση στην UNRWA, προειδοποιεί ο Σ. Μισέλ

31/10/2024 | 22:35

Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ προειδοποίησε σήμερα το Ισραήλ ότι η απόφαση να απαγορεύσει τη δραστηριότητα της UNRWA, της βασικής υπηρεσίας βοήθειας του ΟΗΕ για τη Γάζα, θα μπορούσε να οδηγήσει στην ακύρωση μιας βασικής συμφωνίας εγκαθίδρυσης εμπορικών σχέσεων του Ισραήλ με την ΕΕ.

Ο Σαρλ Μισέλ προειδοποιεί το Ισραήλ ότι η απαγόρευση που επέβαλε στην UNRWA μπορεί να οδηγήσει στην ακύρωση της εμπορικής Συμφωνίας Σύνδεσης ΕΕ- Ισραήλ

Το Ισραήλ ψήφισε νόμο τη Δευτέρα που απαγορεύει στην υπηρεσία του ΟΗΕ για τους Παλαιστίνιους πρόσφυγες (UNRWA) να δραστηριοποιείται στη χώρα, εγείροντας ανησυχίες για την ικανότητα της υπηρεσίας να παρέχει ανθρωπιστική βοήθεια στη Γάζα μετά από πάνω από έναν χρόνο πολέμου μεταξύ Ισραήλ και Χαμάς.

«Η απόφαση που ελήφθη από το κοινοβούλιο του Ισραήλ, αν εφαρμοστεί, για την απαγόρευση της UNRWA στο Ισραήλ, θα είναι απολύτως απαράδεκτη και δεν μπορώ να φανταστώ ότι δεν θα υπάρξουν συνέπειες από την πλευρά της ΕΕ», δήλωσε ο Μισέλ σε δημοσιογράφους στη Γενεύη.

«Ακούω όλο και περισσότερες φωνές, και σε πολιτικό επίπεδο και σε ανώτατο πολιτικό επίπεδο της ΕΕ, που θεωρούν ότι θα έρθει η ώρα να βάλουν ξανά προς συζήτηση τη Συμφωνία Σύνδεσης ΕΕ- Ισραήλ», είπε.

Η Ιρλανδία έχει ζητήσει στο παρελθόν να επανεξεταστεί η Συμφωνία για λόγους ανθρωπίνων δικαιωμάτων, οι οποίοι αναφέρονται στους όρους των διατάξεών της.

Η Συμφωνία, η οποία τέθηκε σε ισχύ το 2000, παρέχει τη νομική βάση για εμπορική δραστηριότητα μεταξύ των δύο μερών.

Ένας ιστότοπος της ΕΕ αναφέρει ότι η ΕΕ ήταν ο μεγαλύτερος εμπορικός εταίρος του Ισραήλ, αντιπροσωπεύοντας το 28,8% του εμπορίου του σε αγαθά το 2022, ενώ το Ισραήλ είναι ο 25ος μεγαλύτερος εμπορικός εταίρος της ΕΕ.

ertnews.gr

Πάτρα: Η φωνή αγωνίας της μάνας “Σώστε το γιό μου” – Ο Μάριος είναι διασωληνωμένος στη ΜΕΘ του Ρίου και ο ΕΟΜ απορρίπτει το αίτημα της μεταμόσχευσης!

Πάτρα: Μεγάλη φωτιά σε γνωστή επιχείρηση στην περιοχή του Γλαύκου (ΦΩΤΟ – ΒΙΝΤΕΟ)

Πάτρα: Ποιος είναι ο 48χρονος που βρέθηκε κρεμασμένος στις φυλακές Αγίου Στεφάνου

Πάτρα: 23χρονος διέφυγε από την Ψυχιατρική του Ρίου και ταμπουρώθηκε σε μπαλκόνι – Μεγάλη αστυνομική επιχείρηση (ΦΩΤΟ)

Απέραντη θλίψη στην Αχαΐα που παραμένει σοκαρισμένη από την τραγωδία – Πώς έχασε την ζωή του ο μικρός Ανδρέας – Ανείπωτος πόνος για τους γονείς και τις αδελφούλες του – Αύριο η κηδεία του

Πάτρα: Σφοδρή σύγκρουση “ντελιβεράδων” – Δύο τραυματίες (ΦΩΤΟ)

“Βόμβα” Σπύρου Μαρτίκα για τον επιχειρηματία και τη σπείρα με τις απάτες που δρούσε και στην Πάτρα: «Έφαγε 250 χιλιάρικα από τον Παντελίδη το βράδυ που σκοτώθηκε»

Πάτρα: Περιπετειώδης σύλληψη 35χρονου για ενδοοικογενειακό επεισόδιο – Επιχείρησε να αρπάξει το όπλο αστυνομικού