Με τις αντιδράσεις της στο αποκαλυπτικό ρεπορτάζ του Βασίλη Λαμπροπούλου στο «Βήμα», η κυβέρνηση πέτυχε να προσθέσει τρία ακόμη ερωτήματα στη μακρά λίστα των αποριών που συσσωρεύονται για την υπόθεση του δυστυχήματος των Τεμπών και τη διαχείριση του.
1) Ποιος είναι ο υπεύθυνος του μοντάζ και της διαρροής των ηχητικών του ΟΣΕ;
Το πρώτο ερώτημα είναι το προφανές: Ποιος είναι υπεύθυνος για τη διαρροή των μονταρισμένων διαλόγων από το σύστημα καταγραφών του ΟΣΕ.
Το θετικό (εδώ που φτάσαμε) είναι ότι η διαρροή και το μοντάζ που ανέδειξε το δημοσίευμα του «Βήματος» δεν αμφισβητούνται από την κυβέρνηση. Αντιθέτως, υποβαθμίζονται ως κάτι που ήταν «ήδη γνωστό». Η πικρή αλήθεια είναι ότι η κυβέρνηση μας έχει αποδείξει ότι δεν διακατέχεται από ιδιαίτερη ευαισθησία για προσωπικά δεδομένα και προστατευόμενες συνομιλίες. Όμως ακόμη κι ένας πρωτοετής φοιτητής της Νομικής όμως μπορεί να εντοπίσει το πρόβλημα σε αυτή την υπερασπιστική γραμμή. Το συγκεκριμένο υλικό ήταν αποδεικτικό υλικό για τις συνθήκες του δυστυχήματος. Και δυο μέρες πριν φτάσει στην προανάκριση, κάποιος το πήρε, το μόνταρε και το διοχέτευσε. Το σκοπό της διαρροής μπορούμε μόνο να τον υποθέσουμε. Πάντως το μονταρισμένο υλικό χρησιμοποιήθηκε για να γίνουν δημόσιες δηλώσεις περί τραγωδίας που οφείλεται αποκλειστικά σε «ανθρώπινο λάθος».
Σημειώνεται δε ότι το σύστημα καταγραφών του ΟΣΕ είναι κλειστό και φυλασσόμενο.
Ακόμη κι ο ίδιος ο διευθύνων σύμβουλος του ΟΣΕ, ο Παναγιώτης Τερεζάκης, στην κατάθεση που είχε δωσει στην εξεταστική επιτροπή της Βουλής, είχε φροντίσει να επισημάνει ότι «τις καταγραφές δεν μπορεί να τις πάρει όποιος να ‘ναι», ούτε καν ο ίδιος μόνος του, παρά μόνο οι εξουσιοδοτημένοι υπάλληλοι.
Ο κ. Τερεζάκης κατέθεσε στην εξεταστική ότι την 1η Μαρτίου του 2023, λίγες ώρες μετά το δυστύχημα, φώναξε την ΕΛ.ΑΣ. στον ΟΣΕ και πήγε με ανακριτικό υπάλληλο και «εξουσιοδοτημένο άτομο» στον χώρο όπου φυλάσσονται οι μαγνητοφωνήσεις του συστήματος καταγραφών και παρέδωσε στον αστυνομικό, σε στικάκι, τους διαλόγους σταθμάρχη και μηχανοδηγού.
Αυτά όμως αμφισβητούνται. Όχι από οποιονδήποτε αλλά από την ίδια την Ελληνική Αστυνομία, τόσο στο δημοσίευμα του «Βήματος» όσο και στη δημοσια ανακοίνωση της που ακολούθησε. Η Αστυνομία λέει ότι δεν πήγε να πάρει τις συνομιλίες, αλλα ότι αυτές της παραδόθηκαν στην έδρα της στις 3 Μαρτίου. Το επιβεβαίωσε και δημόσια στην ανακοίνωση του για το ρεπορτάζ του Βήματος. Έγγραφο επιβεβαιώνει ότι η παράδοση στην ΕΛ.ΑΣ. έγινε στις 2 το μεσημέρι της 3ης Μαρτίου από τον υπάλληλο Ν.Κ. που εργάζεται στη Διεύθυνση Συντήρησης Ηλεκτρομηχανολογικών Συστημάτων και Ηλεκτροκίνησης του ΟΣΕ.
Κι όμως αντί η κυβέρνηση ή/και ο ΟΣΕ να δώσουν μια κάποια εξήγηση και να μας πουν σε ποιες ενέργειες θα προχωρήσουν για τη διαλεύκανση της παράνομης διαρροής, το γύρισαν σε επιθέσεις στα ΜΜΕ και σε σκιώδη «συμφέροντα» που δεν ποτέ δεν κατονομάζονται αλλά είναι διαχρονικά και πάνε μ’ όλα σαν την κοακόλα. Και οι υπουργοί της ανεβάζουν banner που προαναγγέλλουν πράγματα που είναι υπό έρευνα από τη δικαιοσύνη. Μεταξύ αυτών και ο υπουργός Δικαιοσύνης.
2) Τι συνέβη με το διαγωνισμό για το διορισμό νέας διοίκησης του ΟΣΕ;
Το δεύτερο ερώτημα αφορά τον Κυριάκο Μητσοτάκη και τον σιωπηλό δευτεραγωνιστή της ιστορίας της διαρροής, τον κ. Παναγιώτη Τερεζάκη. Όχι ως πρόσωπο – προφανώς – αλλά ως διευθύνοντα σύμβουλο του ΟΣΕ. Γιατί παραμένει ενώ είχε προαναγγελθεί η αντικατάσταση του;
Λίγες μέρες μετά το δυστύχημα, ο πρωθυπουργός είχε δηλώσει, με πολύ αυστηρό ύφος κιόλας, ότι έχει προκηρυχθεί διαγωνισμός για τη νέα διοίκηση του ΟΣΕ.
Είχε πει συγκεκριμένα: «Πιστεύετε ότι υπάρχουν πολλοί οι οποίοι είναι διατεθειμένοι -σοβαροί επαγγελματίες managers του ιδιωτικού τομέα-, οι οποίοι είναι διατεθειμένοι να αναλάβουν έναν τέτοιο οργανισμό, ο οποίος μπορεί να πληρώνει λιγότερο από ό,τι εισπράττει ένας Γενικός Διευθυντής στο Ελληνικό Δημόσιο; Αν θέλουμε, λοιπόν, να είμαστε απολύτως ειλικρινείς και θέλουμε να διεκδικήσουμε καλά στελέχη και θέλουμε να πάμε στη λογική της ανοιχτής προκήρυξης -πράγμα το οποίο κάναμε τώρα για τις θέσεις του ΟΣΕ και του ΕΡΓΟΣΕ- θα είμαστε όμως αποφασισμένοι ότι στο Ελληνικό Δημόσιο θα πρέπει να πληρώσουμε περισσότερα, χωρίς να κινδυνεύουμε να κατηγορηθούμε ανά πάσα στιγμή από την αντιπολίτευση ότι διορίζουμε golden boys».
Εδώ και 13 μήνες, όμως, παραμένει επικεφαλής της διοίκησης του ΟΣΕ ο «μεταβατικός» διορισμένος της κυβέρνησης, ο κ. Τερεζάκης. Που βρίσκεται, πλέον, εκτεθειμένος από τη διάψευση που δημοσίευσε η ΕΛ.ΑΣ. της κατάθεσης του στη Βουλή (και δεν μιλάμε για μια απλή δήλωση, αλλά κατάθεση).
3) Γιατί έχασε την ψυχραιμία της η κυβέρνηση;
Το τρίτο ερώτημα προκύπτει ευθέως από την αντίδραση της κυβέρνησης στις αποκαλύψεις: Γιατί τόση έλλειψη ψυχραιμίας;
Η κυβέρνηση, παρά τη σοβαρή φθορά της που καταγράφεται δημοσκοπικά, ελλείψει ανάδειξης εναλλακτικού πόλου (προς ώρας, τουλάχιστον) διατηρεί ένα σαφέστατο πολιτικό προβάδισμα.
Επιπλέον, οι επικοινωνιακές δυνατότητες της αναγνωρίζονται ακόμη από και από τους ορκισμένους εχθρούς της.
Γιατί, αντί να υποδεχθεί με ψυχραιμία την αποκάλυψη του «Βήματος» και να δεσμευτεί, όπως κάνει πάντα, ότι «θα χυθεί άπλετο φως» κλπ κλπ, προέβη σε τέτοια λυσσώδη επίθεση στην εφημερίδα και στη δεοντολογία των δημοσιογράφων της; Τι άλλαξε αυτή τη φορά;
Σε αυτό το τελευταίο δεν περιμένει κανείς απάντηση. Αλλά αφήνεται στη φαντασία όλων μας.