Ο σίδηρος είναι ένα απαραίτητο μικροθρεπτικό συστατικό (ιχνοστοιχείο, δηλαδή το σώμα το χρειάζεται καθημερινά σε μικρές ποσότητες) ζωτικής σημασίας για τον οργανισμό μας.
Σήμερα, η έλλειψη σιδήρου είναι η πιο συχνή διατροφική ανεπάρκεια. Στησιδηροπενική αναιμία, εκτός από χαμηλή αιμοσφαιρίνη και χαμηλό MCV (Μέσος όγκος ερυθρών αιμοσφαιρίων), υπάρχει ελαττωμένος σίδηρος και φερριτίνη ορού.
Συμπτώματα όπως εύκολη κόπωση και αδυναμία, τάσεις λιποθυμίας, δύσπνοια, ευαισθησία στις λοιμώξεις, ωχρό δέρμα, κακή διάθεση, αδυναμία συγκέντρωσης, μειωμένη ανοχή στο κρύο, υπνηλία και απώλεια μαλλιών είναι ενδεικτικά της σιδηροπενικής αναιμίας, αλλά όχι ειδικά για αυτή.
Η μέτρηση του σιδήρου στον ορό έχει περιορισμένη διαγνωστική αξία, καθώς παρουσιάζει μεγάλο εύρος φυσιολογικών τιμών τόσο κατά τη διάρκεια του 24ώρου, όσο σε λοιμώξεις κτλ. Αντίθετα, η φερριτίνη, αντικατοπτρίζει τις αποθήκες σιδήρου στον οργανισμό και είναι πιο αξιόπιστη.
Ο σίδηρος αποτελεί σημαντικό συστατικό της χρωστικής του αίματος, τηςαιμοσφαιρίνης, η οποία μέσω των ερυθρών αιμοσφαιρίων μεταφέρει το οξυγόνο στο σώμα και της μυοσφαιρίνης (αντίστοιχη της αιμοσφαιρίνης στους μύες) για την απελευθέρωση ενέργειας.
Το ανθρώπινο σώμα περιέχει περίπου 2 με 4 γραμμάρια σιδήρου. Η συνιστώμενη ημερήσια ποσότητα του σιδήρου RDA είναι 8mg την ημέρα για ενήλικες άνδρες και 18mg/ημέρα για ενήλικες γυναίκες.
Ωστόσο, επικίνδυνη είναι και η τοξικότητα από υπερπρόσληψη σιδήρου (κυρίως μέσω συμπληρωμάτων), ιδιαίτερα σε παιδιά. Επίπεδα πρόσληψης της τάξης των 20mg σιδήρου/kg προκαλούν οξεία τοξικά συμπτώματα σε παιδιά και ο σίδηρος σε δεκαπλάσιες ποσότητες, μπορεί να έχει μοιραία αποτελέσματα. Στους ενήλικες, μια δόση 100g σιδήρου είναι θανατηφόρα, εκτός αν χορηγηθεί το κατάλληλο αντίδοτο.
Συνεπώς, η λήψη συμπληρωμάτων σιδήρου πρέπει να γίνεται μόνο υπό την καθοδήγηση του θεράποντος ιατρού σας, ενημερώνοντάς τον για την παράλληλη πρόσληψη σιδήρου από άλλα σκευάσματα (πολυβιταμίνη, συμπλήρωμα κατά της τριχόπτωσης κτλ). Καλό θα είναι να παίρνετε το συμπλήρωμα μαζί με πηγή βιταμίνης C, μία ώρα πριν ή δύο ώρες μετά από ένα γεύμα.
Σε περίπτωση ύπαρξης αναιμίας η διατροφή από μόνη της πιθανόν να μην μπορέσει να εξασφαλίσει την πλήρη αποκατάσταση των τιμών, αλλά μπορεί να ενισχύσει την θεραπεία και κυρίως να προσφέρει πρόσληψη από υποτροπή.
Η βιοδιαθεσιμότητα σιδήρου στον οργανισμό εξαρτάται από πολλούς διαφορετικούς παράγοντες.
Πηγή: boro.gr