Καραθανασόπουλος: "Μόνη φιλολαϊκή διέξοδος, η εργατική λαϊκή αντιπολίτευση, σε συμπόρευση με το ΚΚΕ"

Παρέμβαση στο Κανάλι της Βουλής

"Οι όποιες παρεμβάσεις με κάποιες εκπτώσεις σε περιορισμένο αριθμό προϊόντων, όπως αυτές που ανακοινώθηκαν χθες, δεν πρόκειται να ανατρέψουν τη συνολική μεγάλη εικόνα που δείχνει ότι η ακρίβεια κατατρώει το λαϊκό εισόδημα εξαιτίας συγκεκριμένων πολιτικών επιλογών της κυβέρνησης, επισήμανε μεταξύ άλλων ο Νίκος Καραθανασόπουλος μέλος της ΚΕ και βουλευτής του ΚΚΕ μιλώντας στο κανάλι της Βουλής, το πρωί της Δευτέρας 21 Οκτωβρίου.

Οπως διευκρίνισε, εκτός της ακρίβειας, το λαϊκό εισόδημα επιβαρύνουν ακόμα η φορολογία, η περαιτέρω εμπορευματοποίηση παιδείας και υγείας, οι υψηλές δαπάνες για το φάρμακο που πρόσφατα ανατιμήθηκαν, με αποτέλεσμα ο μισθός ή η σύνταξη να φθάνει μόλις για το πρώτο 15ήμερο ενώ έρευνες αναδεικνύουν ότι το ελάχιστο κόστος διαβίωσης είναι 1,500 ευρώ. Την ίδια ώρα οι μισθοί από την εποχή των μνημονίων μέχρι σήμερα έχουν μειωθεί κατά 25%, με αποτέλεσμα να στενάζουν εργαζόμενοι και λαϊκά στρώματα. 

Η κατάσταση αυτή οφείλεται σε συγκεκριμένες πολιτικές επιλογές της σημερινής και των προηγούμενων κυβερνήσεων, εξήγησε, που μείωσαν τους μισθούς και ανέτρεψαν τις εργασιακές σχέσεις για να γίνουν πιο ανταγωνιστικοί οι επιχειρηματικοί όμιλοι, αύξησαν τη φορολογική επίθεση για τα δημοσιονομικά ματωμένα πλεονάσματα, απελευθέρωσαν την αγορά Ενέργειας, κατ' επιταγήν της ΕΕ, την οποία «πάντρεψαν» με την πράσινη μετάβαση, εγκαταλείποντας τον λιγνίτη. Αποτέλεσμα όλων αυτών, η χώρα μας να εξαρτιέται ενεργειακά από τις εισαγωγές του φυσικού αερίου, να σταπαταλάται η Ενέργεια και να χάνεται από τις ΑΠΕ και ο λαός να πληρώνει ακριβά το ρεύμα και να υφίσταται την ενεργειακή φτώχεια. 

 

 

Ερωτηθείς για το ενδεχόμενο συνεργασίας του ΚΚΕ με ΠΑΣΟΚ ή ΣΥΡΙΖΑ μετά και τις τελευταίες εξελίξεις σε αυτά τα κόμμτα, σημείωσε ότι δεν υπάρχουν περιθώρια συνεργασίας γιατί και τα δύο κόμματα της αμαρτωλής σοσιαλδημοκρατίας, και ως κυβερνήσεις και ως αξιωματική αντιπολίτευση, έχουν εφαρμόσει πολιτικές εξωραϊσμού της αντιλαϊκής πολιτικής, ισχυριζόμενα ότι μπορεί να υπάρξει φιλολαϊκή λύση εντός των τειχών του καπιταλισμού, κάτι που δεν ισχύει. Οι θέσεις τους για το ΝΑΤΟ, ΕΕ, ΗΠΑ και τους ιμπεριαλιστικούς πολέμους, οι θέσεις τους για τους πλειστηριασμούς και μια σειρά άλλα θέματα, δεν αμφισβητούν ούτε στο ελάχιστο την πολιτική που εξυπηρετεί τα συμφέροντα του μεγάλου κεφαλαίου και των ιμπεριαλιστικών δυνάμεων, σημείωσε. Οι εξελίξεις σε αυτά τα κόμματα, αφορούν την αναπαλαίωση του δεύτερου πόλου για τον εγκλωβισμό του λαού και των εργαζομένων στην αντιλαϊκή πολιτική. 

Μόνη φιλολαϊκή διέξοδος, τόνισε είναι η εργατική λαϊκή αντιπολίτευση, στοχεύοντας στον πραγματικό αντίπαλο, σε συμπόρευση με το ΚΚΕ για τη συνολική αμφισβήτηση της κυρίαρχης αντίληψης. 

Ερωτηθείς για τις εξελίξεις στη Μ. Ανατολή, υπογράμμισε ότι είναι ορατός ο κίνδυνος γενίκευσης του πολέμου με το κράτος δολοφόνος Ισραήλ να χτυπά εκτός του Παλαιστινιακού λαού, άλλες τρεις χώρες, τη Συρία, τον Λίβανο και την Υεμένη έχοντας τις πλάτες των ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ΕΕ που προωθούν τα δικά τους σχέδια στην ευρύτερη περιοχή στο πλαίσιο των οξυμένων ανταγωνισμών, για τον έλεγχο και το μοίρασμα των αγορών και των δρόμων μεταφοράς της Ενέργειας.

Πρέπει να σταματήσει η εμπλοκή της χώρας μας στους δύο ιμπεριαλιστικούς πολέμους, να δυναμώσει η αλληλεγγύη του ελληνικού λαού στον Παλαιστινιακό και να κλείσουν οι αμερικανονατοϊκές βάσεις στη χώρα μας που είναι υποστηρικτικές στους δύο πολέμους σημείωσε χαρακτηριστικά.

Οσον αφορά τα Ελληνοτουρκικά, υπογράμμισε ότι αυτά διευθετούνται με βάση τους δύο άξονες που καθορίστηκαν στην τελευταία σύνοδο του ΝΑΤΟ για ισχυροποίηση του ΝΑ σκέλους του και τη διευθέτηση των ελληνοτουρκικών διαφορών, στη βάση της συνδιαχείρισης του Αιγαίου σε βάρος των λαών και των κυριαρχικών δικαιωμάτων της χώρας μας. "