Εκεχειρία συζητά το Ισραήλ με αντάλλαγμα πέντε ομήρους την ώρα που προαναγγέλλει νέα χτυπήματα στον Λίβανο

Σε νέα φάση εισέρχεται πλέον ο πόλεμος στη Μέση Ανατολή, με το Ισραήλ να θέτει ως προτεραιότητα την καταστροφή του οικονομικού βραχίονα της Χεζμπολάχ. Με ένα μπαράζ βομβαρδισμών στα νότια προάστια της Βηρυτού, έπληξε καταστήματα τραπεζικού ομίλου, που φέρεται να συνδέεται με τη χρηματοδότηση της σιιτικής οργάνωσης. Την ίδια ώρα, έντονες είναι οι ζυμώσεις στο Τελ Αβίβ για τα επόμενα βήματα σε Γάζα και Λίβανο, αλλά και για τα αντίποινα κατά του Ιράν. Ο Άντονι Μπλίνκεν σπεύδει εκ νέου στην περιοχή, ενώ αίσθηση προκαλεί η νέα Ισραηλινή πρόταση προσωρινής εκεχειρίας με αντάλλαγμα την απελευθέρωση πέντε ομήρων. Την ίδια ώρα το Ισραήλ λέει ότι θα πραγματοποιήσει περισσότερες επιδρομές στη Βηρυτό και σε ολόκληρο τον Λίβανο τις «επόμενες ώρες».

Όπως ανέφερε εκπρόσωπος του ισραηλινού στρατού, το ισραηλινό χτύπημα στη Συρία σκότωσε τον επικεφαλής της μονάδας μεταφοράς χρημάτων της Χεζμπολάχ ενώ πριν από λίγο το γαλλικό πρακτορείο μετέδωσε ότι η Χεζμπολάχ λέει ότι στόχευσε βάση πληροφοριών του ισραηλινού στρατού κοντά στο Τελ Αβίβ. Επίσης, το νοσοκομείο Σαχέλ στα νότια προάστια της Βηρυτού, σύμφωνα με δηλώσεις του διευθυντή του, εκκενώνεται καθώς το Ισραήλ ισχυρίζεται ότι κάτω από αυτό βρίσκεται αποθήκη μετρητών της Χεζμπολάχ.

Ο εκπρόσωπος του ισραηλινού στρατού είπε επίσης ότι στη διάρκεια των πληγμάτων εναντίον του οικονομικού βραχίονα της Χεζμπολάχ χτυπήθηκε αποθήκη στην οποία υπήρχαν εκατομμύρια δολάρια σε μετρητά και χρυσό, κεφάλαια της Χεζμπολάχ με τα οποία χρηματοδοτούσε τις επιθέσεις εναντίον του Ισραήλ.

Στο μεταξύ το Ισραήλ επεξεργάζεται πρόταση με βάση την οποία η Χαμάς θα λάβει εκεχειρία δύο εβδομάδων με αντάλλαγμα την απελευθέρωση πέντε ομήρων, αναφέρουν πληροφορίες τις οποίες δημοσιεύει ο ιστότοπος της Γεντιότ Αχρονότ. Επικαλούμενη Ισραηλινό αξιωματούχο η εφημερίδα αναφέρει ότι το σχέδιο αυτό ήταν το κύριο αντικείμενο του ταξιδιού του επικεφαλής της εσωτερικής υπηρεσίας πληροφοριών Shin Bet στο Κάιρο χθες βράδυ και της συζήτησης που είχε με τον επικεφαλής των μυστικών υπηρεσιών της Αιγύπτου.

Σύμφωνα με το ραδιόφωνο του Ισραηλινού Στρατού πάντως, ακόμα και μετά τη εξόντωση του Σίνουαρ ο οποίος χαρακτηριζόταν από όλους ως το κύριο εμπόδιο για την όποια πρόοδο στις συνομιλίες, η Χαμάς δεν δείχνει να μετέβαλε κατ’ ελάχιστον τη στάση της και αυτό ετέθη και χθες βράδυ στις συσκέψεις του Μπενιαμίν Νετανιάχου με ολόκληρο το σύστημα ασφάλειας του Ισραήλ. Ωστόσο, εκφράζεται συγκρατημένη αισιοδοξία ότι η οργάνωση θα λειτουργήσει με περισσότερο πραγματισμό μετά την εκλογή νέου αρχηγού.

Την ίδια ώρα, το πρωθυπουργικό γραφείο ανακοίνωσε ότι ο Μπενιαμίν Νετανιάχου θα δεχθεί αύριο το μεσημέρι τον υπουργό Εξωτερικών των Ηνωμένων Πολιτειών Άντονι Μπλίνκεν ο οποίος φτάνει εκ νέου στην περιοχή για συνομιλίες. Ο Άντονι Μπλίνκεν αναμένεται να πιέσει για βήματα προς κατάπαυση του πυρός τόσο στο Βόρειο Μέτωπο όσο και στη Γάζα.

Κάτοικοι στο Τελ Αβίβ και στην περιοχή Ραμάτ Χασαρόν δήλωσαν ότι άκουσαν μια ισχυρή έκρηξη το απόγευμα, μετέδωσαν ισραηλινά μέσα ενημέρωσης, με τον ισραηλινό στρατό να ανακοινώνει ότι η έκρηξη προκλήθηκε από ένα βλήμα που εκτοξεύτηκε από τον Λίβανο, αλλά έπεσε σε μη κατοικημένη περιοχή. Ο στρατός διευκρίνισε ότι δεν ήχησαν οι σειρήνες καθώς βάσει πρωτοκόλλου δεν ενεργοποιείται το σύστημα προειδοποίησης αν διαπιστωθεί ότι ένας εισερχόμενος πύραυλος δεν αποτελεί απειλή.

Σημειώνεται ότι από εχθές το βράδυ που εκδόθηκε η ανακοίνωση των ισραηλινών ενόπλων δυνάμεων μέχρι και το απόγευμα σήμερα καταγράφηκαν χτυπήματα σε όλη την επικράτεια του Λιβάνου και συνολικά επλήγησαν πάνω από 22 εγκαταστάσεις της ιδιότυπης τράπεζας, του οικονομικού βραχίονα της Χεζμπολάχ, στον οποίο το Ισραήλ αποδίδει την χρηματοδότηση των επιχειρήσεών εναντίον του, μετέδωσε η απεσταλμένη του ΕΡΤΝews στη Βηρυτό, Ελβίρα Κρίθαρη.

Με μια λιτή ανακοίνωση ο ίδιος οργανισμός αναφέρει πως: «το (τραπεζικό) ίδρυμα “Αλ Καρντ Αλ Χασάν” έχει πάρει όλα τα απαραίτητα μέτρα για να διασφαλίσει τα χρήματα των πελατών του ήδη από την αρχή του πολέμου και οι εχθροπραξίες δεν θα επηρεάσουν τα αποθέματα και τη δουλειά του».

Μέσα ενημέρωσης της Συρίας κάνουν λόγο για ισραηλινή επίθεση στη Δαμασκό. Όπως μετέδωσε από το Ισραήλ ο δημοσιογράφος της ΕΡΤ, Γιώργος Σιδέρης, στο δελτίο των 9 «η επίθεση είναι κάτι που ούτε έχει ανακοινωθεί ούτε έχει σχολιαστεί από το Τελ Αβίβ, αλλά χρεώνεται από αραβόφωνα μέσα στις αεροπορικές δυνάμεις του Ισραήλ. Ο λόγος για μια επίθεση με κατευθυνόμενους πυραύλους κατά αυτοκινήτου στην περιοχή της Χασέμ της Δαμασκού, όπως μετέδωσε και η συριακή τηλεόραση. Η επίθεση σημειώθηκε κοντά στο ανατολικό τμήμα της πόλης, εκεί όπου φιλοξενούνται και αρκετές πρεσβείες. Υπάρχουν αναφορές για δύο νεκρούς και ότι πιθανός στόχος να είναι ο γενικός γραμματέας της Ισλαμικής Τζιχάντ των Παλαιστινίων, μια οργάνωση η οποία είναι πολύ κοντά με την Χαμάς. Προς το παρόν, η Ισλαμική Τζιχάντ διαψεύδει την είδηση αυτή».

Η Χεζμπολάχ όλη τη μέρα έχει επιλέξει να εξαπολύει επιθέσεις με ρουκέτες σε όλους σε όλο το βόρειο τομέα του Ισραήλ, σε πολλές πόλεις, μικρές ή μεγάλες. Τα χτυπήματα από την πλευρά κατά χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων, όπως λένε από το Ισραήλ, θα συνεχιστούν και έχουν υποσχεθεί μάλιστα αξιωματούχοι ότι μόλις ολοκληρωθούν θα υπάρξει και μια ανάλυση για το πώς κινείται το μαύρο χρήμα από το Ιράν προς την προς την σιιτική οργάνωση του Λιβάνου.

Τέλος, έχει ιδιαίτερη σημασία η σύλληψη 7 Ισραηλινών πολιτών, 7 Ισραηλινών από την Χάιφα, οι οποίοι φαίνεται ότι κατηγορούνται για κατασκοπεία υπέρ του Ιράν. Φωτογραφίες και πληροφορίες πιθανότατα υπάρχουν στην κατοχή τους και γι’ αυτό τους κατηγορούν οι αρχές ασφαλείας. Ανάμεσα σε αυτές έχει ιδιαίτερη σημασία μία: ότι είχαν πληροφορίες για το στρατόπεδο της Ταξιαρχίας Γκολανί αυτό δηλαδή που χτυπήθηκε περίπου πριν από 15 ημέρες με αποτέλεσμα 4 νεκρούς και 67 τραυματίες.

ertnews.gr