Γιώργος Αρβανίτης: «Είμαι γεμάτος κινηματογράφο και είμαι ευτυχής»

Έχοντας «καταθέσει» στο κοινό 112 ταινίες με σπουδαίους σκηνοθέτες και ηθοποιούς από όλο τον κόσμο, ο διεθνούς φήμης και πολυβραβευμένος διευθυντής φωτογραφίας, Γιώργος Αρβανίτης, τιμήθηκε για τη δουλειά του από το 12ο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Χανίων.

Το πρόγραμμα της συμμετοχής του στο Φεστιβάλ ήταν γεμάτο εμπειρίες. Η τιμητική εκδήλωση το βράδυ της περασμένης Παρασκευής, όπου του απονεμήθηκε το αναμνηστικό του Φεστιβάλ ήταν στο επίκεντρο, ωστόσο προηγήθηκε επίσκεψή του στο ιστορικό φρούριο Ιτζεδίν, 52 χρόνια μετά τα γυρίσματα της ταινίας «Μέρες του 36» με τον Θεόδωρο Αγγελόπουλο, μια «συγκινητική στιγμή», όπως τη χαρακτήρισε ο ίδιος περιγράφοντάς την κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης.

 

Ο χρόνος του ήταν γεμάτος και από συναντήσεις με μαθητές. Χωρίς ίχνος κούρασης στο πρόσωπό του, ο Γιώργος Αρβανίτης επισκέφθηκε σχολεία της πόλης για εργαστήρια κινηματογράφου, ενώ συναντήθηκε και με μια ομάδα μαθητών από το 5ο Γυμνάσιο Χανίων που ζήτησε από εκείνον συνέντευξη για το ψηφιακό σχολικό περιοδικό τους «Λόγια του θρανίου». «Αυτή την επαφή με τα παιδιά δεν θα την ξεχάσω ποτέ», εξομολογήθηκε στο κοινό που παρακολούθησε την τιμητική εκδήλωση το ίδιο βράδυ.

Ο Βαγγέλης, η Έλενα, ο Δημήτρης, η Ευγενία, ο Θέμης και η υπόλοιπη ομάδα μαθητών έκαναν στον διεθνούς φήμης διευθυντή φωτογραφίας πολλές ερωτήσεις για τη ζωή και τη καριέρα του, τις οποίες εκείνος απαντούσε γλαφυρά περιγράφοντας τις δυσκολίες, αλλά και τις σημαντικές στιγμές που έχει βιώσει.

Ο Γιώργος Αρβανίτης γεννήθηκε στις 22 Φεβρουαρίου 1941 σε ένα χωριό της ορεινής Φθιώτιδας, όπου έζησε ως τα πέντε του χρόνια. Σε μικρή ηλικία έχασε τον πατέρα του που πολεμούσε ως αντάρτης στα βουνά, ενώ η μητέρα του ήταν πολιτική κρατούμενη στις φυλακές Αβέρωφ. Ο Γιώργος Αρβανίτης και η μεγάλη του αδερφή βρέθηκαν πλέον στη Νέα Πεντέλη, όπου μεγάλωσαν με τη φροντίδα των θείων τους. Θα ξανασυναντούσε τη μητέρα του πολύ αργότερα, σε ηλικία 14 ετών. «Από παιδί δεν ονειρευόμουν τίποτα. Αυτό που ονειρευόμουν ήταν να ζήσω», είπε χαρακτηριστικά στους μαθητές-συντάκτες του σχολικού περιοδικού.