Πάτρα: Ερώτηση της Μάχης Σιώρου για την Κοινότητα Ψαθοπύργου

Η Μάχη Σιώρου Δημοτική  Σύμβουλος Δήμου Πατρέων  της  Δημοτικής Παράταξης «Πάτρα Ενωμένη» σε ερώτηση που κατέθεσε στο Δήμαρχο Πατρέων σημειώνει:

Κύριε Δήμαρχε,

ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑ ΨΑΘΟΠΥΡΓΟΥ

1. Σύμφωνα με το άρθρο 34 του Νόμου 4607/2019 και το άρθρο 46 του Νόμου 5131/2024 δίνεται η δυνατότητα νομιμοποίησης του πεζοδρομίου και του λιμενοβραχίονα του Ψαθοπύργου, ώστε να είναι νόμιμη η παραχώρηση προς τις επιχειρήσεις των αιγιαλών και παραλιών για απλή χρήση, διευκολύνοντας παράλληλα και τους πολίτες.

Η δυνατότητα αυτή παρέχεται με προθεσμία μέχρι την 1η Ιανουαρίου 2025, οπότε και πρέπει να έχει υποβληθεί από τον Δήμο  μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων ή αίτηση υπαγωγής σε Πρότυπες Περιβαλλοντικές Δεσμεύσεις, καθώς  και  να έχει εκδοθεί πράξη - βεβαίωση από την οποία προκύπτει ότι οι κατασκευές είναι ασφαλείς ως προς τη χρήση τους από τους λουόμενους και το κοινό, για την αδειοδότηση των κατασκευών στους αιγιαλούς και τις παραλίες. Η αίτηση προς την οικεία Κτηματική Υπηρεσία υποβάλλεται κατόπιν απόφασης του Δημοτικού Συμβουλίου.

Η Κοινότητα με την υπ’ αριθμόν 2/2022 απόφαση η οποία κατατέθηκε στον Δήμο Πατρέων (Αρ. Πρωτ. 90 23/11/2022) είχε αιτηθεί να προβεί ο δήμος στις ανάλογες ενέργειες για τη νομιμοποίηση του πεζοδρομίου και του μικρού λιμενοβραχίονα έτσι ώστε να μην κριθεί παράνομο και κατεδαφιστέο.

Ερωτάσθε:

- Είναι επικίνδυνο το πεζοδρόμιο του Ψαθοπύργου;

- Θα προβείτε σε διαδικασία νομιμοποίησης του πεζοδρομίου και του λιμενοβραχίονα  δεδομένου ότι λήγει η προθεσμία τέλος του χρόνου;

Τι προτίθεσθε να πράξετε ώστε  να λυθεί το χρονίζων αυτό πρόβλημα;

2. Τον Μάιο 2024 το τμήμα αυτεπιστασίας του Δήμου Πατρέων προέβη σε  αυθαίρετη παρέμβαση, δηλαδή την αντικατάσταση των ελαστικών οριοδεικτών και τοποθέτηση σιδερένιων  σταθερών οριοδεικτών στο τέλος της νησίδας στην οδό Φαλήρου στον Ψαθόπυργο. Χρησιμοποιώ τη λέξη αυθαίρετη διότι υπάρχει η  469/2011 απόφαση  του Δημοτικού Συμβουλίου  που αναφέρεται σε τοποθέτηση ελαστικών  εύκαμπτων  οριοδεικτών (κορύνες).    Επιπρόσθετα στη βόρεια παραλία της Κοινότητας τοποθετήθηκαν ιδίου τύπου κορύνες που  οριοθετούν τον χώρο αιγιαλού παραλίας. Δεδομένου ότι σταθμεύουν τα οχήματα και στις δύο πλευρές του δρόμου, δεν υπάρχει αρκετό πλάτος για διασταύρωση δύο οχημάτων. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα τη δημιουργία κυκλοφοριακού κωλύματος  και της μείωσης των πολύτιμων για την Κοινότητα θέσεις στάθμευσης.

Επιπροσθέτως, σύμφωνα  με τον ηλεκτρονικό χάρτη του κτηματολογίου ο χώρος ανήκει στην  ΕΤΑΔ

Ερωτάσθε:

- Με ποια απόφαση έγινε  η αντικατάσταση των ελαστικών οριοδεικτών παραβλέποντας τα διαλαμβανόμενα της ανωτέρω απόφασης του ΔΣ;

- Είχατε ενημερώσει την Εταιρία Ακινήτων του Δημοσίου για τις παρεμβάσεις που θέλατε να κάνετε;

- Έχει εκπονηθεί ή έχετε υπόψιν  σας να προβείτε σε κάποια καινούργια κυκλοφοριακή ρύθμιση στον Ψαθόπυργο;

3. Στην οδό Αγαμέμνονος και στο ύψος της Κυανής ακτής έχει δημιουργηθεί ένας σκουπιδότοπος τα τελευταία χρόνια όπου πετούν από διάφορες Κοινότητες κλαριά και  σκουπίδια τα οποία είναι εστία μόλυνσης αλλά και επικίνδυνα για πυρκαγιά. Οι κάτοικοι της περιοχής επί σειρά ετών παραπονούνται για την κατάσταση αυτή και σας ενοχλούν συνέχεια (τον αντιδήμαρχο Ρίου συγκεκριμένα) για κατασκευή πεζοδρομίου για επέκταση φωτισμού και τέλος, αν δεν μπορείτε να κάνετε αυτά τουλάχιστον να τοποθετήσετε μία πινακίδα ότι απαγορεύεται η ρίψη κλαριών και ογκωδών αντικειμένων ή να προβείτε σε δενδροφυτεύση του χώρου έτσι ώστε να υπάρχει μία στοιχειώδης καθαριότητα. Δεν έχετε πράξει μέχρι στιγμής τίποτα εκτός από τον καθαρισμό της περιοχής περίπου μία φορά το μήνα.

Ερωτάσθε:

Εάν προκληθεί εκεί πυρκαγιά ποιος θα φέρει την ευθύνη;

Τι προτίθεσθε να κάνετε για αυτήν τη χωματερή;

4. Το κυκλοφοριακό πρόβλημα του Ψαθοπύργου υφίσταται κάθε καλοκαίρι όπου κάτοικοι και επισκέπτες ταλαιπωρούνται, εφαρμόζοντας μία κυκλοφοριακή ρύθμιση που είχε εγκριθεί προ πολλών ετών.

Ερωτάσθε:

Έχετε στον προγραμματισμό σας τη δημιουργία μιας νέας μελέτης καθώς έχει δημιουργηθεί από την ΕΡΓΟΣΕ μία νέα κύρια είσοδος της Κοινότητας όπου μπορούν να εισέρχονται και να εξέρχονται από τον οικισμό όλα τα οχήματα διάσωσης;

Επίσης έχετε πραγματοποιήσει κάποια έρευνα για ενοικίαση χώρων στάθμευσης;  

5. Με την  427/2023 απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου αποφασίσθηκε η  κατασκευή μίας τριγωνικής νησίδας στη διασταύρωση Φαλήρου και Αγαμέμνονος. Η απόφαση αυτή περί τα τέλη Απριλίου απορρίφθηκε από την Αποκεντρωμένη Διοίκηση για τον απλούστατο λόγο ότι δεν υπήρχε κυκλοφοριακή μελέτη.

Ερωτάσθε:

Έχετε προβεί σε  ένσταση κατά της απόφασης και να επανέρθετε με επικαιροποιημένη μελέτη ώστε να υλοποιηθεί η τριγωνική νησίδα; Και αν ναι πότε; Μήπως χάθηκε η προθεσμία;

6. Το Δημοτικό Συμβούλιο με την 646/2023   απόφαση ενέκρινε  την αναγκαιότητα μίσθωσης έκτασης για δημιουργία  στάσης  του ΚΤΕΛ. Μετά από ένα χρόνο περίπου,  με την 640/2024 απόφαση της Δημοτικής Επιτροπής ματαιώθηκε  η δημοπρασία κρινόμενη ως άγονη.

Ερωτάσθε:

- Θα επαναλάβετε τη δημοπρασία; και εάν όχι τι άλλο έχετε προγραμματίσει να κάνετε;