Εμβληματικό ζώο της Αυστραλίας, o διάβολος της Τασμανίας είναι από τα πιο παρεξηγημένα πλάσματα του κόσμου.
Ένας από τους λόγους της κακής φήμης του είναι και o Ταζ- χαρακτήρας κινουμένων σχεδίων που εμφανίζεται στις σειρές κινουμένων σχεδίων των Warner Bros, Looney Tunes και Merrie Melodies. Ο Ταζ απεικονίζεται ως ένα άγριο, σαρκοφάγο ον με ελάχιστη υπομονή. Χαρακτηρίζεται από εξάρσεις θυμού και περιόδους γαλήνης, μεγάλη όρεξη και ακαταλαβίστικη ομιλία που περιορίζεται σε άναρθρες κραυγές. Πρόκειται για έναν ανεμοστρόβιλο με κοφτερά δόντια που καταβροχθίζει τα πάντα στο πέρασμά του.
Ωστόσο, οι πραγματικοί διάβολοι της Τασμανίας δεν είναι τα διαβολικά όντα που νομίζουμε. Ας δούμε 9 συναρπαστικά πράγματα για αυτό το ασυνήθιστο και μυστηριώδες θηλαστικό.
1. Πρόκειται για το μεγαλύτερο σαρκοφάγο μαρσιποφόρο στον κόσμο
Ο διάβολος της Τασμανίας κατέχει το ρεκόρ ως το μεγαλύτερο σαρκοφάγο μαρσιποφόρο στον κόσμο, το οποίο συναντάται στο νησί της Τασμανίας της Αυστραλίας. Έχει μέγεθος μικρού σκύλου, αλλά είναι κοντόχοντρο και μυώδες. Τα μπροστινά του πόδια είναι ελαφρώς μακρύτερα από τα πίσω, πράγμα ασυνήθιστο για μαρσιποφόρο.
Το ζώο αυτό χαρακτηρίζεται από τη μαύρη γούνα του, την έντονη οσμή που αναδύει όταν στρεσάρεται, την εξαιρετικά δυνατή κραυγή του και την αγριότητά του όταν τρώει. Έχει μακριά μουστάκια στο πρόσωπο και σε προεξοχές στην κορυφή του κεφαλιού του. Αυτά το βοηθούν να εντοπίζει τη λεία του όταν κυνηγάει στο σκοτάδι, καθώς και να εντοπίζει άλλους διαβόλους που πλησιάζουν όταν τρώει.
Τρέφεται από το κυνήγι ζώων αλλά και από νεκρά ζώα, ενώ, παρόλο που είναι εν γένει μοναχικό ζώο, μερικές φορές τρώει σε ομάδες. Ένα άλλο χαρακτηριστικό είναι ότι αποθηκεύει λίπος στην ουρά του. Έτσι, όσο πιο παχουλή είναι αυτή τόσο πιο υγιές είναι το ζώο. Τα μη υγιή ζώα έχουν συχνά λεπτές ουρές.
Το μέσο προσδόκιμο ζωής του σε άγρια κατάσταση εκτιμάται σε έξι χρόνια, ωστόσο στην αιχμαλωσία μπορεί να ζήσει παραπάνω. Οι διάβολοι της Τασμανίας πεθαίνουν γρήγορα από μεταδοτικό καρκίνο του προσώπου.
2. Τα νεογέννητα έχουν περίπου το μέγεθος μιας σταφίδας
Ο διάβολος της Τασμανίας είναι ένα μαρσιποφόρο ακριβώς όπως το καγκουρό και το κοάλα. Τα νεογέννητά του που ονομάζονται joeys είναι μικροσκοπικά, περίπου στο μέγεθος μιας σταφίδας. Μόλις γεννηθούν, ενστικτωδώς σέρνονται στο σακουλάκι της μητέρας τους και συνδέουν το στόμα τους με μια θηλή. Τρέφονται με γάλα και μεγαλώνουν μέσα εκεί για περίπου 100 ημέρες. Σε αντίθεση με τα καγκουρό, η θήκη του διαβόλου της Τασμανίας ανοίγει στο κάτω μέρος για να κρατήσει μακριά τυχόν βρωμιά.
Η εγκυμοσύνη διαρκεί 21 μέρες και παρόλο που το θηλυκό γεννά 20 έως 30 μικρά, έχει μόνο τέσσερις θηλές, κάτι που σημαίνει ότι ποτέ δεν θηλάζουν πάνω από τέσσερα μικρά. Τα άλλα δεν επιβιώνουν. Οι θηλυκοί διάβολοι είναι απασχολημένοι με το μεγάλωμα των μικρών καθ’ όλη τη διάρκεια του χρόνου εκτός από έξι εβδομάδες.
3. Είναι απίστευτα θορυβώδη πλάσματα
Αν και συνήθως μοναχικά, τα ζώα αυτά μερικές φορές συγκεντρώνονται μαζί γύρω από πτώματα ή αλληλεπιδρούν μεταξύ τους με άλλους τρόπους. Για να επικοινωνήσουν, βγάζουν μια ποικιλία από γρυλίσματα και κραυγές. Οι διάβολοι της Τασμανίας είναι πολύ θορυβώδη ζώα, γνωστά για τους δυνατούς, θορυβώδεις ήχους τους κατά τη διάρκεια του φαγητού.
Το όνομα “διάβολος” τους δόθηκε από Ευρωπαίους αποίκους που χαρακτήριζαν τους ήχους αυτούς απόκοσμους και δαιμονικούς όταν τους άκουγαν τη νύχτα. Οι διάβολοι της Τασμανίας φωνάζουν πολύ επίσης σε πιθανές απειλές, όπως στα αρπακτικά, για να τα τρομάξουν και να φύγουν μακριά. Εκτός από τη φωνή επικοινωνούν μεταξύ τους επίσης με χασμουρητό και ανύψωση της ουράς.
4. Είναι καλοί στο να κρύβονται- αλλά θα ουρλιάξουν αν εντοπιστούν
Οι διάβολοι της Τασμανίας είναι πραγματικά αρκετά ντροπαλοί και τους αρέσει να κρύβονται κατά τη διάρκεια της ημέρας (είναι ως επί το πλείστον νυκτόβιοι) στα υπόγεια λαγούμια τους. Τη νύχτα, το σκούρο χρώμα της γούνας τους τους επιτρέπει να παραμένουν καμουφλαρισμένοι καθώς εξερευνούν το περιβάλλον και προσπαθούν να τραφούν.
Όταν όμως δουν ότι κάποιο ζώο τους έχει εντοπίσει και τους απειλεί, βγάζουν, όπως αναφέραμε, αυτές τις περιβόητες δυνατές κραυγές και τα γρυλίσματα που είναι ικανά να τρομάξουν οποιοδήποτε πλάσμα, το οποίο δεν θα τολμήσει να τους πλησιάσει.
5. Είναι φοβεροί αθλητές
Οι νεότεροι διάβολοι της Τασμανίας είναι πιο ευκίνητοι από τους μεγαλύτερους, σε πολλά πράγματα, μεταξύ αυτών όταν θέλουν να αναρριχηθούν σε δέντρα. Αυτό τους επιτρέπει να ξεφεύγουν από τους διάφορους κινδύνους.
Είναι επίσης απίστευτοι κολυμβητές και μπορούν να τρέξουν με 24 χιλιόμετρα την ώρα για έως και μία ώρα.
6. Είναι σαρκοφάγα ζώα, κάτι που είναι καλό για το περιβάλλον
Οι διάβολοι της Τασμανίας είναι σαρκοφάγοι, που σημαίνει ότι τρώνε μόνο κρέας. Ενώ κυνηγούν μικρά θηλαστικά, πουλιά, ερπετά και έντομα, είναι ως επί το πλείστον πτωματοφάγοι. Αυτό σημαίνει ότι προσφέρουν πολλά οφέλη στο οικοσύστημά τους. Με το κυνήγι τους ελέγχουν τον πληθυσμό των άρρωστων ζώων καθώς και των άγριων γατών στην Τασμανία, γεγονός που με τη σειρά του βοηθά στην προστασία των ιθαγενών πτηνών.
7. Δεν είναι επικίνδυνοι
Παρά το γεγονός ότι έχουν ένα όνομα όπως ο διάβολος της Τασμανίας, δεν αποτελούν απειλή για τον άνθρωπο. Δεν βγαίνουν από το δρόμο τους για να επιτεθούν ή να επιδείξουν επιθετική συμπεριφορά, εκτός εάν αισθανθούν ότι απειλούνται. Σε πολλές δε περιπτώσεις, προτιμούν να φύγουν παρά να πολεμήσουν.
8. Πεθαίνουν από μια τρομερή ασθένεια
Από τα τέλη της δεκαετίας του 1990, οι διάβολοι της Τασμανίας υποφέρουν από μια ασυνήθιστη θανατηφόρα λοίμωξη γνωστή ως Νόσος του Όγκου του Προσώπου του Διαβόλου (Devil facial tumour disease, DFTD). Πρόκειται για έναν επιθετικό καρκίνο, μη ιογενή, που εξαπλώνεται μέσω επαφής με μολυσμένα κύτταρα και πιστεύεται ότι μεταδίδεται κυρίως μέσω της μάχης ή της κοινής κατανάλωσης νεκρών ζώων.
9. Έχουν το ισχυρότερο δάγκωμα θηλαστικού ζώου στον κόσμο
Oι διάβολοι της Τασμανίας έχουν το ισχυρότερο δάγκωμα από οποιοδήποτε ζωντανό σαρκοφάγο θηλαστικό στον κόσμο. Τα σαγόνια τους ανοίγουν έως και 80 μοίρες και με τρομερή δύναμη σχίζουν το κρέας και συνθλίβουν τα οστά του θηράματος. Είναι ακόμη γνωστό ότι δαγκώνουν το μέταλλο, σπάζοντας τα κλουβιά άλλων ζώων σε ζωολογικούς κήπους.