Πάτρα: "Συμπερίληψη και Δημοκρατία στο Σχολείο και την Κοινότητα"

Το Πανελλήνιο Δίκτυο για το Θέατρο στην Εκπαίδευση, η Παιδαγωγική ομάδα «Σκασιαρχείο» και το «Σημείο για τη μελέτη και την αντιμετώπιση της ακροδεξιάς» διοργανώνουν δράσεις παρέμβασης με τίτλο «Δρόμοι Συμπερίληψης: Συμπερίληψη και δημοκρατία στο σχολείο και την κοινότητα»στην Πάτρα στις 18-20 Οκτωβρίου 2024 με σκοπό την ευαισθητοποίηση της εκπαιδευτικής κοινότητας και της τοπικής κοινωνίας σε θέματα συμπερίληψης. Η είσοδος σε όλες τις δράσεις είναι ελεύθερη.

Σκοπός των δράσεων είναι η ανάδειξη καλών πρακτικών για την αντιμετώπιση φαινομένων αποκλεισμού και ακραίων συμπεριφορών προς ευάλωτες ομάδες του μαθητικού πληθυσμού. Επιδιώκουμε να αναδείξουμε τις αξίες του αλληλοσεβασμού και της συμπερίληψης, καταθέτοντας την εμπειρία μας αφενός από δράσεις που υλοποιούμε στον χώρο της εκπαίδευσης αφετέρου από δράσεις που στοχεύουν στη σύνδεση των σχολείων με την ευρύτερη κοινότητα.

Θεωρούμε ότι όλη η σχολική κοινότητα, εκπαιδευτικοί, μαθητές και γονείς, πρέπει να είναι ενήμεροι και ενεργοί για να διαμορφωθούν ασφαλή σχολεία και ασφαλείς κοινότητες. Η άγνοια, ο φόβος του διαφορετικού και οι αντιδραστικές ιδέες υπονομεύουν το ανοιχτό συμπεριληπτικό σχολείο, στερώντας από τα παιδιά τον πλούτο της ανταλλαγής και της συνύπαρξης, και οδηγούν σε έξαρση της βίας. Απέναντι στις ιδέες αυτές προτάσσουμε τον αλληλοσεβασμό, τη γνώση των δικαιωμάτων του ανθρώπου, τις δημοκρατικές αξίες, την ενεργή στάση απέναντι σε κάθε μορφής διάκριση και ρητορική μίσους.

Παρασκευή 18/10/2024 19:30

ΔΡΩΜΕΝΑ

Χώρος: Πλατεία Γεωργίου

17.30-19.00: Θεατρικά και μουσικά δρώμενα από εμψυχωτές του Πανελλήνιου Δικτύου για το Θέατρο στην Εκπαίδευση και την Ελεύθερη Ορχήστρα

ΔΗΜΟΣΙΑ ΣΥΖΗΤΗΣΗ

"Συμπερίληψη και Δημοκρατία στο Σχολείο και την Κοινότητα"
Χώρος: Αίθουσα ΤΕΕ Δυτικής Ελλάδας, Τριών Ναυάρχων 40, Πάτρα

19.30-21.30:Συζήτηση Στρογγυλής Τραπέζης: «Συμπερίληψη και Δημοκρατία στο Σχολείο και την Κοινότητα"

Στη συζήτηση συμμετέχουν:

Κωστής Παπαϊωάννου, διευθυντής του Σημείου για τη Μελέτη & Αντιμετώπιση της Ακροδεξιάς, Εκπαιδευτικός, Συγγραφέας

Ασπασία Καλησώρα, εκπαιδευτικός, μέλος της Παιδαγωγική ομάδας «Σκασιαρχείο»

Αργύρης Αρχάκης, καθηγητής Ανάλυσης Λόγου και Κοινωνιογλωσσολογίας στο Τμήμα Φιλολογίας του Πανεπιστημίου Πατρών

Ευγενία Αρβανίτη, αναπληρώτρια Καθηγήτρια στο ΤΕΕΑΠΗ του Πανεπιστημίου Πατρών στο γνωστικό αντικείμενο Διαπολιτισμικότητα και Ετερότητα στην Εκπαίδευση

Δημήτριος Σακκούλης, εκπαιδευτικός, πρώην Συντονιστής Εκπαιδευτικού Έργου Δυτικής Ελλάδας

Συντονίζει: Γιώργος Μπεκιάρης,  εκπαιδευτικός, μέλος του Πανελληνίου Δικτύου για το Θέατρο στην Εκπαίδευση

Σάββατο 19 Οκτωβρίου 2024

ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑ

Χώρος: 6ο Γυμνάσιο Πατρών, Έλληνος Στρατιώτου & Αγίας Σοφίας, Πάτρα

9:00-14:00:Εργαστήρια για εκπαιδευτικούς και γονείς

Εργαστήριο 1: «Μιλώντας για τις ιδέες του μίσους στην τάξη»
για εκπαιδευτικούς της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης 
Εμψύχωση: Κωστής Παπαϊωάννου & Ασπασία Καλησώρα
Σημείο για τη Μελέτη και την Αντιμετώπιση της Ακροδεξιάς

Πώς μιλάμε για τον ρατσισμό, τα στερεότυπα, τον σεξισμό και ευρύτερα για τον λόγο του μίσους στην σχολική τάξη; Ποιος είναι ο ρόλος των εκπαιδευτικών σε μια εποχή που τα παιδιά έρχονται σε επαφή σχεδόν καθημερινά με τον τοξικό λόγο και κάθε είδους βία; Πώς μπορούμε να τα ενδυναμώσουμε ώστε να σταθούν κριτικά, να προβληματιστούν και να αμφισβητήσουν  αντιλήψεις, ιδέες  και συμπεριφορές που εμπεριέχουν οποιαδήποτε μορφή ρατσισμού; Στο εργαστήρι μας αυτό, βιωματικά, και με αφετηρία στιγμές της σχολικής μας καθημερινότητας που σχετίζονται με κάποια μορφή διάκρισης, συζητάμε σε ομάδες και συλλογικά δημιουργούμε ένα πλέγμα ενημέρωσης, ευαισθητοποίησης και ενεργοποίησης της σχολικής κοινότητας, χρησιμοποιώντας μια ποικιλία παιδαγωγικών εργαλείων.
Ανώτατο όριο συμμετοχών: 30

Εργαστήριο 2: «349΄ ακόμα…»,παράσταση θεάτρου φόρουμ με θέμα την ενδοσχολική βία

για εκπαιδευτικούς της Α/θμιας και Β/θμιας εκπαίδευσης

Τζόκερ: Γιώργος Μπεκιάρης

Ηθοποιοί: Ρέα Τζελέπη, Αφροδίτη Κωστοπούλου, Γιάννης Πανίτσας, Δημήτρης Τζικόπουλος , Διονυσία Ασπρογέρακα

Η παράσταση θεάτρου φόρουμ σχετίζεται με τη ενδοσχολική βία και έχει ως στόχο, μέσα από τη δυνατότητα της ενεργητικής συμμετοχής των θεατών, που παρέχει το συγκεκριμένο είδος θεάτρου, να προτείνει εναλλακτικές στρατηγικές αντιμετώπισης του φαινομένου. Η επιδίωξη είναι μέσω της συγκεκριμένης παρουσίασης να αναδειχτούν οι διαστάσεις του προβλήματος της σχολικής βίας σε εκπαιδευτικούς και μαθητές και να προταθεί ένας εναλλακτικός τρόπος διαχείρισής του. Οι συμμετέχοντες λειτουργώντας με ‘ενσυναίσθητη κατανόηση’ οικειοποιούνται την κατάσταση του θύματος και προτείνουν έμπρακτα στρατηγικές που θα μπορούσαν να το οδηγήσουν σε αποτελεσματικότερο χειρισμό της.

Εργαστήριο 3: «….» για γονείς/κηδεμόνες από το Κέντρο Πρόληψης Εξαρτήσεων και Προαγωγής Ψυχοκοινωνικής Υγείας “Καλλίπολις”

Παρουσίαση από «Σκασιαρχείο»

ΣΗΜΕΙΩΣΗ: 

Οι θέσεις στα εργαστήρια είναι περιορισμένες. Θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας και λίστα αναμονής σε περίπτωση ακύρωσης συμμετοχής. Οι ενδιαφερόμενοι/ενδιαφερόμενες θα πρέπει να δηλώσουν τη συμμετοχή τους συμπληρώνοντας τη ΦΟΡΜΑ ΑΙΤΗΣΗΣ στο σύνδεσμο:……. μέχρι Τετάρτη, 16/10/2024. Θα ειδοποιηθούν με e-mail σε κάθε περίπτωση. Τα εργαστήρια θα διεξάγονται παράλληλα.

Όλα τα εργαστήρια είναι βιωματικά, συμμετοχικά, περιλαμβάνουν ασκήσεις, αυτοσχεδιασμούς, παιχνίδια ρόλων και άλλες δραστηριότητες με σωματική επαφή και κίνηση στο χώρο και στο έδαφος. Οι συμμετέχοντες/συμμετέχουσες είναι απαραίτητο να φορούν άνετα ρούχα και παπούτσια για κινητικές ασκήσεις στον χώρο (και στο έδαφος) και να φέρουν μαζί τους … κέφι και όρεξη για πειραματισμούς!

Οργάνωση:

Πανελλήνιο Δίκτυο για το Θέατρο στην Εκπαίδευση – Τοπικό Γραφείο Αχαΐας

Παιδαγωγική Ομάδα «Το Σκασιαρχείο»

Σημείο για τη Μελέτη και την Αντιμετώπιση της Ακροδεξιάς

Σε συνεργασία με:

Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Αχαΐας – Αγωγή Υγείας & Περιβαλλοντική Εκπαίδευση, Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Αχαΐας – Αγωγή Υγείας

Σύλλογος Δασκάλων και Νηπιαγωγών Πάτρας

Α' ΕΛΜΕ Αχαΐας

Κέντρο Κοινότητας Δήμου Πατρέων με Παράρτημα Ρομά

Ένωση Γονέων & Κηδεμόνων του Δήμου Πατρέων

Περιφερειακή Ομοσπονδία ατόμων με αναπηρία Δυτικής Ελλάδας και Νοτίων Ιονίων Νήσων

Α.Σ.Τ.Ο. -Επικοινωνούμε

Καλλίπολις – Κέντρο Πρόληψης Εξαρτήσεων και Προαγωγής της Ψυχοκοινωνικής Υγείας ΠΕ Αχαΐας

Κίνηση Υπεράσπισης Προσφύγων και Μεταναστών Πάτρας

Ελεύθερη Ορχήστρα

Παιδαγωγικό Τμήμα Πανεπιστημίου Πατρών…

Πληροφορίες: [email protected] / 2106541600

Βιογραφικά εισηγητών….

https://nevronas.gr/dromoi-symperilipsis-sto-rethymno-ergastiria-kai-syz...