Ζαχαριάδης: Να ερωτηθεί ο κ. Κασσελάκης, θέλει να είναι με κάποιους ανθρώπους οι οποίοι λέει ότι φοράνε κουκούλες;

Ερωτηθείς ο Κώστας Ζαχαριάδης, μέλος της Πολιτικής Γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ, κατά πόσο θα παραμείνει στο κόμμα εάν ο κ. Κασσελάκης ηγηθεί του ΣΥΡΙΖΑ μετά τις προσεχείς εσωκομματικές διαδικασίες, αντέτεινε το εξής ερώτημα προς τον κ. Κασσελάκη. «Το ζήτημα είναι να ερωτηθεί ο Στέφανος Κασσελάκης εάν κερδίσεις, γιατί ο Στέφανος Κασσελάκης μπορεί σε κάποιες δημοσκοπήσεις, όχι σε όλες, να έχει ένα προβάδισμα στον πρώτο γύρο, κατά τη γνώμη μου δεν έχει δυναμική δεύτερου γύρου και δεν μπορεί να κερδίσει την πλειοψηφία, αλλά εν πάση περιπτώσει, αν με το υποθετικό σενάριο, θέλεις να συμπορευτείς με τους άλλους ή θέλει να τους διώξεις. Θέλεις να είσαι μαζί με κάποιους ανθρώπους τους οποίους τους λες ότι φοράνε κουκούλες; Εγώ ό,τι και να έχω πει αυτή την περίοδο, πάντα μιλάω πολιτικά και η σύγκρουσή μου, όσο σκληρή και να ‘ναι, είναι πολιτική. Δεν χρησιμοποιώ επιχειρήματα τα οποία σπάνε τις γέφυρες. Άρα λοιπόν, ο κάθε υποψήφιος πρόεδρος θα πρέπει να απαντήσει πώς φαντάζεται το κόμμα. Εάν θέλει να πορευτεί με μία συγκεκριμένη ομάδα του κόμματος, η οποία κατά τη γνώμη του έχει δίκιο και να απορρίψει όλα τα υπόλοιπα, αυτός είναι ο ορισμός της αντιδημοκρατικής λειτουργίας και της έλλειψης συνθετικότητας. Είναι ο ορισμός της νομενκλατούρας που ο ίδιος χρησιμοποιεί σαν συνθήματα» είπε χαρακτηριστικά σε συνέντευξή του στο Πρώτο Πρόγραμμα 91,6 και 105,8 και στην εκπομπή «Πρωινές Διαδρομές στο Πρώτο» με τον Βασίλη Αδαμόπουλο και την Μαρία Γεωργίου.

Ως προς το γεγονός ότι πολλοί προεξοφλούν τη διάσπαση στον ΣΥΡΙΖΑ ανεξαρτήτου αποτελέσματος, ο κ. Ζαχαριάδης σημείωσε «γι’ αυτό νομίζω ότι πρέπει να πάρουμε την απόφαση να μιλήσουμε για την ενότητα και στο κόμμα μας και στην και στην ευρύτερη παράταξη. (…) Μας φάγανε τα αυτιά ότι το ΠΑΣΟΚ θα έχει τρομακτική συμμετοχή, ότι έχει φύγει όλος ο κόσμος από τον ΣΥΡΙΖΑ. Δεν είναι έτσι τα πράγματα. Το ΠΑΣΟΚ που ήταν ένα κόμμα του 8% το 2021 και έγινε ένα κόμμα του 12 -13% το 2024 είχαμε 270.000, την μια φορά, 305 την άλλη. (…) Τι σημαίνει αυτό; Ότι στον ευρύτερο χώρο της Κεντροαριστεράς, παρόλο που ο ΣΥΡΙΖΑ έχει καταρρεύσει εκλογικά και δημοσκοπικά, υπάρχει ένας κόσμος ο οποίος περιμένει από εμάς. Λοιπόν, εμείς πρέπει να μιλήσουμε σε αυτό τον κόσμο για να οργανώσουμε πρώτα απ’ όλα το κόμμα μας και στη συνέχεια να δούμε τις ενέργειές μας. Το παράδειγμα της Αθήνας, μας αρέσει, τι ωραία, τι καλά κτλ. Δεν μπορεί να γίνει το ίδιο στην κεντρική πολιτική σκηνή. Αλλά δεν είναι ότι δεν μπορεί να γίνει και τίποτα στην κεντρική πολιτική σκηνή, άρα να αφήσουμε τον κύριο Μητσοτάκη να πάει 3η, 4η, 5η, 6η θητεία» ανέφερε ο κ. Ζαχαριάδης.

Κληθείς να σχολιάσει τις εξελίξεις στο ΠΑΣΟΚ, ο κ. Ζαχαριάδης επισήμανε πως κάθε κόμμα πρέπει να έχει την αυτονομία και την αυτοτέλειά του, ότι αυτή τη στιγμή το ΠΑΣΟΚ κάνει τις διεργασίες του, ολοκληρώθηκε ένας πρώτος γύρος εκλογών και άρα από οποιαδήποτε πλευρά κάποιο σχόλιο το οποίο να παρεμβαίνει στα εσωτερικά του κόμματος ή να προσπαθεί να δείξει και να επηρεάσει το αποτέλεσμα του δεύτερου γύρου, είναι όχι μόνο δεοντολογικά λάθος αλλά και αντιδημοκρατικό. Επιπλέον, σημείωσε ότι πρέπει πως όταν σε ένα κόμμα πάνε να ψηφίσουν οι φίλοι και τα μέλη του, αυτό πρέπει να γίνεται σεβαστό.

«Όταν κάποιος σε μια περιοχή, δεν έχει τι να κάνει, βαριέται ξέρω γω και πάει και ψηφίζει. Δεν είναι δημοκρατικό αυτό το πράγμα» ανέφερε.

Απαντώντας στην παρατήρηση ότι στον ΣΥΡΙΖΑ εξελέγη πρόεδρος, κάποιος που δεν ήταν καν μέλος του κόμματος, ο κ. Ζαχαριάδης είπε «ναι, αυτό πρέπει να το διορθώσουμε. Είναι ένα άλλο ζήτημα. Αλλά αυτό έχει να κάνει με τα δικά μας λάθη, όχι με τη μεθοδολογία του σεβασμού. (…) Όταν λέμε φίλος, δεν εννοούμε πάντα να ψηφίζει ΣΥΡΙΖΑ και να μην έχει λείψει ποτέ κτλ. Μπορεί να ψήφισε και άλλο κόμμα στις προηγούμενες και άλλο στις προηγούμενες και να σκέφτεται εμάς και να είναι φίλος. Αλλά να υπάρχει ένα πλαίσιο, έτσι δεν είναι; Αλλιώς διαλύονται τα κόμματα. Αυτό μετά δεν είναι δημοκρατία, είναι εκφυλισμός. (…) Δεν θέλω να έρθουν άνθρωποι οι οποίοι δεν έχουν σχέση με τον ΣΥΡΙΖΑ».

Ως προς την υποψηφιότητα Χάρη Δούκα για την ηγεσία του ΠΑΣΟΚ, ο κ. Ζαχαριάδης, σημείωσε μόνο πως στην περίπτωση του Δήμου Αθηναίων  ήταν μία αυτοδιοικητική συνεργασία, στον δεύτερο γύρο και πρόκειται για την πάγια θέση του ΣΥΡΙΖΑ σε ό,τι αφορά στις συνεργασίες.

«Ότι όταν έχεις τον Μπακογιάννη και τον Δούκα δε λες, αχ να το σκεφτώ κατά συνείδηση να δούμε. Ψηφίζεις τον Δούκα. Εγώ παλιότερα είχα ψηφίσει και την αείμνηστη Φώφη Γεννηματά για Περιφερειάρχη στο 2ο γύρο και ούτω καθεξής. Δηλαδή αυτό είναι πάγια πρακτική. Εδώ είναι κάτι άλλο, εδώ έχουμε κόμματα με αυτοτέλεια. Εγώ είμαι υπέρ των συνεργασιών και στην κεντρική πολιτική σκηνή και το κόμμα μας το έχει πει. Από κει και πέρα όμως, για να μπορέσει να γίνει κάτι τέτοιο, θα πρέπει πρώτον η ηγεσία του δικού μου κόμματος να το θέλει, γιατί από τη σημερινή ηγεσία ακούμε κάτι περίεργα πράγματα, τα οποία δεν τα έχουμε συζητήσει ποτέ με αυτόν τον τρόπο, ότι το κόμμα λέει, δεν πρέπει να γίνει συνιστώσα μιας κεντροαριστερής διαπλοκής. Αυτό, όταν εμείς έχουμε υποφέρει και έχουμε κυνηγηθεί τόσο πολύ από τα λεγόμενα συμφέροντα, το να λέγεται αυτό για μέσα στο κόμμα είναι ανυπέρβλητο. Και βέβαια είναι ένα θέμα τι θα κάνει και το άλλο κόμμα ή τα άλλα κόμματα και ο χώρος στην κοινωνία. Με αυτή την έννοια εγώ περιμένω να ολοκληρώσει το ΠΑΣΟΚ τις διαδικασίες τους, όπως νομίζουν οι φίλοι και τα μέλη του ΠΑΣΟΚ, να ολοκληρώσει ο ΣΥΡΙΖΑ τις διαδικασίες του και μετά να δούμε σε τι φάση είμαστε και να δούμε πώς θα προχωρήσουμε. (…) Ττο πρόβλημά μας δεν είναι αν θα έχει ένα 2% παραπάνω ο ΣΥΡΙΖΑ ή ένα 2% παρακάτω το ΠΑΣΟΚ. Μιλώ προσωπικά τώρα. Εμένα το πρόβλημά μου είναι να φτιαχτεί ένα μέτωπο κοινωνικών και πολιτικών δυνάμεων μεγάλο για να μπορέσει να ηττηθεί ο κύριος Μητσοτάκης» τόνισε ο κ. Ζαχαριάδης.

ertnews.gr