Το Μεξικό γιορτάζει στα Καλάβρυτα 85 χρόνια διπλωματικών σχέσεων με την Ελλάδα

Στα Καλάβρυτα θα βρίσκεται την Πέμπτη ο Πρέσβης του Μεξικού στην Ελλάδα Αλεχάντρο Γκαρσία ΜορένοΕλιζόντο, σε μια επίσκεψη που αφορμή της έχει τους εορτασμούς για τα  85 χρόνια των διπλωματικών σχέσεων Ελλάδας και Μεξικού.

Ο Μεξικανός Πρέσβης, συνοδευόμενος απ’ τον Δήμαρχο Καλαβρύτων και Πρόεδρο της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων Δυτικής Ελλάδας Θανάση Παπαδόπουλο, θα καταθέσει στεφάνι στο Πανελλήνιο Ηρώο Εθνικής Παλιγγενεσίας 1821 στην Αγία Λαύρα ενώ το απόγευμα της ίδιας μέρας (5.30 μ.μ.) θα εγκαινιάσουν μαζί με τον Δήμαρχο Καλαβρύτων την Έκθεση Ζωγραφικής «Η Φρίντα υπό το βλέμμα των παιδιών της Ελλάδας».

Η Έκθεση φιλοξενείται στο Πέτρινο Κτίριο στην κεντρική πλατεία Καλαβρύτων και περιλαμβάνει δημιουργίες 27 παιδιών -ηλικίας 7 έως 12 ετών- από σχολεία της Κρήτης και της Μύκονου, με θέμα την διάσημη Μεξικανή ζωγράφο Φρίντα Κάλο.

Και οι 27 ζωγραφιές των παιδιών απεικονίζουν διαφορετικά πορτραίτα της διάσημης ζωγράφου και σχεδιάστηκαν το 2018 στο πλαίσιο διαγωνισμού παιδικής ζωγραφικής που είχε διοργανώσει τότε το Ινστιτούτο Μεξικανών στο εξωτερικό. Όπως δε αναφέρεται στην πρόσκληση της Έκθεσης «τα έργα αυτά απεικονίζουν θαυμάσια, μέσω της ευαισθησίας των παιδιών της Ελλάδας, τη φιλική σχέση μεταξύ των δύο χωρών μας. Τους ευχαριστούμε για την προσφορά τους».

Να σημειωθεί, ότι τα Καλάβρυτα και ο Δήμος Ντολόρες Ιντάλγκο του Μεξικού έχουν ήδη αποφασίσει να αδελφοποιηθούν ως πόλεις από όπου ξεκίνησε ο εθνικοαπελευθερωτικός αγώνας του κάθε λαού. Και αυτό γιατί, όπως στα Καλάβρυτα ο Παλαιών Πατρών Γερμανός υψώνοντας το Λάβαρο στην Αγία Λαύρα κήρυξε την έναρξη της Επανάστασης του 1821 έτσι και στο Μεξικό ο καθολικός ιερέας Μιγκέλ Ιντάλγκο κήρυξε το 1810 την έναρξη του Αγώνα της Ανεξαρτησίας κατά της ισπανικής Κατοχής.