Βηρυτός: Τουλάχιστον τρεις νεκροί και δεκάδες τραυματίες μετά από ισραηλινή επίθεση - Ανώτερος αξιωματούχος της Χεζμπολάχ ο στόχος (ΦΩΤΟ)

Οι Ισραηλινές Δυνάμεις Άμυνας περιγράφουν την επίθεση ως «στοχευμένη»

Ο στρατός του Ισραήλ ανακοίνωσε ότι δυνάμεις του εξαπέλυσαν σήμερα «στοχευμένες επιθέσεις» σε συνοικία στη Βηρυτό.  Σύμφωνα με νεότερες πληροφορίες ένας  ανώτερος αξιωματούχος της Χεζμπολάχ ήταν ο στόχος της ισραηλινής αεροπορικής επιδρομής στη νότια Βηρυτό,  όπως δήλωσε στο CNN αξιωματούχος ασφαλείας του Λιβάνου.

Τα ισραηλινά μέσα ενημέρωσης και το Axios αναφέρουν ότι ο στόχος ήταν ο Ibrahim Aqil, υψηλόβαθμο στρατιωτικό στέλεχος της Χεζμπολάχ. Η κυβέρνηση των ΗΠΑ έχει προσφέρει επικήρυξη 7 εκατομμυρίων δολαρίων για τον Aqil, τον οποίο κατηγορεί ότι έπαιξε ρόλο στη βομβιστική επίθεση στη Βηρυτό το 1983.

stigmiotypo_othonis_1369.png

Πηγή προσκείμενη στη Χεζμπολάχ του Λιβάνου αναφέρει ότι το ισραηλινό πλήγμα στη συνοικία Dahiyeh της Βηρυτού σκότωσε τον Ibrahim Aqil, ανώτερο διοικητή της επίλεκτης μονάδας Radwan της  οργάνωσης.

“Η ισραηλινή αεροπορική επιδρομή σκότωσε τον διοικητή της δύναμης Radwan, τον Ibrahim Aqil, τον δεύτερο στην ιεραρχία της ένοπλης δύναμής της μετά τον Fuad Shukr”, ο οποίος σκοτώθηκε από ισραηλινό χτύπημα τον Ιούλιο, επίσης στο νότιο προπύργιο της Χεζμπολάχ στη Βηρυτό, αναφέρει η πηγή που ζήτησε ανωνυμία για να συζητήσει ευαίσθητα θέματα.

Λιβανέζικα μέσα ενημέρωσης, μεταξύ των οποίων και το τηλεοπτικό δίκτυο Al Manar -που ελέγχεται από την Χεζμπολάχ- έκανε λόγο για νεκρούς και τραυματίες από τον βομβαρδισμό στα νότια προάστια της λιβανέζικης πρωτεύουσας.

Το υπουργείο Υγείας του Λιβάνου εξέδωσε μια πρώτη ενημέρωση σχετικά με την ισραηλινή αεροπορική επιδρομή στη Βηρυτό. Λέει ότι μέχρι στιγμής έχουν επιβεβαιωθεί τρεις νεκροί και άλλοι 17 τραυματίες.

Το τοπικό τηλεοπτικό δίκτυο Al-Jadeed μετέδωσε εικόνες από κατεστραμμένα αυτοκίνητα και απορρίμματα στους δρόμους μετά την ισραηλινή επιδρομή.

hit7.jpg

«Το Ισραήλ πραγματοποίησε αεροπορική επιδρομή στα νότια προάστια της Βηρυτού κοντά στο τέμενος Αλ-Καέμ», τόνισε μια πηγή στο Γαλλικό Πρακτορείο.

Σύμφωνα με πλάνα από ζωντανή τηλεοπτική μετάδοση του Reuters, ένα πυκνό σύννεφο καπνού φάνηκε να υψώνεται πάνω από την πρωτεύουσα του Λιβάνου, ενώ κάτοικοι στα νότια προάστια της πόλης ανέφεραν ότι άκουσαν μια δυνατή έκρηξη.

Τα πλάνα δείχνουν τη σκηνή της ισραηλινής αεροπορικής επιδρομής στη Βηρυτό πριν από λίγο. Τα λιβανέζικα μέσα ενημέρωσης αναφέρουν ότι ένα ισραηλινό F-35 πραγματοποίησε την επίθεση, με δύο πυραύλους.

Οι Ισραηλινές Δυνάμεις Άμυνας περιγράφουν την επίθεση ως «στοχευμένη».

gx69mscxsaae_xf_11zon.jpg

Εικόνες από την συνοικία Dahieh δείχνουν σύννεφα καπνού πάνω από την περιοχή, η οποία είναι προπύργιο της Χεζμπολάχ στη νότια Βηρυτό.  Οι αρχικές αναφορές αναφέρουν ότι χτυπήθηκε ένα θρησκευτικό και κοινωνικό κέντρο.  Μέχρι στιγμής δεν έχει επιβεβαιωθεί επισήμως τι ακριβώς χτυπήθηκε.

Οι πρώτες εικόνες από το σημείο στο Dahieh που χτυπήθηκε δείχνουν εκτεταμένες ζημιές, με μερικώς κατεστραμμένα κτίρια και αυτοκίνητα. Πρόκειται για μια πυκνοκατοικημένη περιοχή της Βηρυτού και η επίθεση σημειώθηκε γύρω στις 16:00 τοπική ώρα.

Το σημερινό (20/09) χτύπημα είναι το τρίτο μέσα σε σχεδόν ένα χρόνο διασυνοριακών πληγμάτων που ανταλλάσσει το Ισραήλ  με τη μαχητική οργάνωση Χεζμπολάχ, από την έναρξη της σύγκρουσης στην ευρύτερη περιοχή, τον περασμένο Οκτώβριο.

Τον Ιανουάριο, μια ισραηλινή αεροπορική επιδρομή είχε στόχο τον Saleh Al-Arouri, αναπληρωτή επικεφαλής της στρατιωτικής πτέρυγας της Χαμάς, ο οποίος ζούσε στη Βηρυτό. Τον Ιούλιο, ένα δεύτερο ισραηλινό χτύπημα στη Βηρυτό σκότωσε τον ανώτερο στρατιωτικό αξιωματούχο της Χεζμπολάχ, τον Fu’ad Shukr.

 

ΠΗΓΗ

 

 

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ