Μάσκ κατά Ευρωπαϊκής Επιτροπής: Μας πρότειναν να λογοκρίνουμε το Twitter για να μην βάλουν πρόστιμο

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή πρότεινε στο X (πρώην Twitter), που ανήκει στον Έλον Μασκ, να λογοκρίνει το περιεχόμενό της με αντάλλαγμα να μην της επιβάλει πρόστιμο, ισχυρίστηκε σε ανάρτησή του ο Έλον Μασκ.

Ο ιδιοκτήτης του X απαντούσε σε tweet της (απερχόμενης) επιτρόπου Ανταγωνισμού Μαργκρέτε Βεστάγκερ, η οποία τόνιζε ότι το Χ δεν συμμορφώθηκε με τη νομοθεσία DSA για τις ψηφιακές πλατφόρμες, σε ό,τι αφορά τη διαφάνεια που επιτάσσει ο νόμος.

Ειδικότερα, η Κομισιόν θεωρεί ότι η εταιρεία του Μασκ παραβιάζει τις υποχρεώσεις της για διαφάνεια σε σχέση με τις διαφημίσεις και την πρόσβαση στα δεδομένα της πλατφόρμας για τους ερευνητές.

Το X, έγραψε η επίτροπος, «παραπλανεί τους χρήστες, δεν παράσχει ένα επαρκές αποθετήριο για τις διαφημίσεις και εμποδίζει την πρόσβαση σε δεδομένα για τους ερευνητές».

«Είναι η πρώτη φορά που εκδίδουμε προκαταρκτικά πορίσματα για την DSA», συμπληρώνει η επίτροπος.

Η απάντηση του Μασκ, μερικές ώρες αργότερα από το tweet της επιτρόπου ήταν μια καταγγελία σε βάρος των ευρωπαϊκών οργάνων όπως και άλλων πλατφορμών , τις οποίες δεν κατονόμασε.

«Η Κομισιόν πρότεινε στο X μια μυστική και παράνομη συμφωνία: αν λογοκρίναμε σιωπηρά χωρίς να το πούμε σε κανένα, δεν θα μας βάλουν πρόστιμο. Οι άλλες πλατφόρμες δέχτηκαν τη συμφωνία, αλλά όχι το Χ», γράφει.

Λίγο αργότερα ο Μασκ επανήλθε και με άλλο ένα σχόλιο, αυτή τη φορά πάνω σε tweet του επιτρόπου Εσωτερικής Αγοράς Τιερί Μπρετόν.

Ο επίτροπος γράφει ότι «κάποτε τα μπλε τικ σήμαιναν αξιόπιστες πηγές πληροφορίας. Τώρα με το X η προκαταρκτική μας θέση είναι ότι παραπλανούν τους χρήστες και παραβιάζουν την DSA.

» Το X έχει το δικαιώμα να υπερασπιστεί τον εαυτό του, αλλά αν επιβεβαιωθεί η θέση μας, θα επιβάλουμε πρόστιμα και θα απαιτήσουμε σημαντικές αλλαγές».

Ο Μασκ σήκωσε το γάντι γράφοντας ότι «περιμένουμε να έχουμε μια εντελώς δημόσια μάχη στο δικαστήριο ώστε οι Ευρωπαίοι να μπορούν να ξέρουν την αλήθεια».

Ο νόμος DSA που τέθηκε σε ισχύ πέρυσι αναγκάζει τις μεγάλες πλατφόρμες περιεχομένου στο Διαδίκτυο (Facebook, Instagram, X, YouTube) να περιορίζουν το παράνομο και επιβλαβές περιεχόμενο, όπως η παραπληροφόρηση ή περιεχόμενο επιβλαβές για τα παιδιά. Τα πρόστιμα μπορεί να φτάσουν ακόμη και το 5% των παγκόσμιων εσόδων, άρα σε πολλές εκατοντάδες εκατομμύρια δολάρια.

protothema.gr
 

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ