Ημικρανία: Σύντομος οδηγός για να την αποφύγετε

Η ημικρανία πρόκειται για μια σύνθετη αλλά κοινή νευρολογική διαταραχή. Σχεδόν ένα δισεκατομμύριο άνθρωποι εμφανίζουν ημικρανία παγκοσμίως κάποια στιγμή στη ζωή τους. Οι κρίσεις ημικρανίας μπορεί να είναι εξουθενωτικές και να διαρκέσουν από τέσσερις έως και 72 ώρες. Προκαλούν μέτριους έως σοβαρούς πονοκεφάλους, συνήθως στη μία πλευρά του κεφαλιού ενώ άλλα συμπτώματα περιλαμβάνουν την ευαισθησία στο φως και τον ήχο.

Περίπου ένας στους τέσσερις με ημικρανία εμφανίζει αύρα ενώ τα άτομα με χρόνια ημικρανία μπορεί να εμφανίσουν 15 ή και περισσότερες κρίσεις το μήνα. Ενώ δεν υπάρχει μία καθολική λύση στο πρόβλημα, γνωρίζοντας τους παράγοντες που την πυροδοτούν και κάνοντας τις απαραίτητες αλλαγές στον τρόπο ζωής σας, σε συνδυασμό με το πλάνο θεραπείας σας, μπορείτε να καταφέρετε να μειώσει την συχνότητα εμφάνισής της.

Βρείτε τι πυροδοτεί την ημικρανία

Οι παράγοντες που πυροδοτούν την ημικρανία μπορεί να διαφέρουν από άτομο σε άτομο. Τα ερεθίσματα σας εξαρτώνται από το πώς αντιδρά το σώμα σας σε ορισμένους περιβαλλοντικούς παράγοντες. Σύμφωνα με τους ειδικούς από το National Library of Medicine, μερικοί από αυτούς μπορεί να περιλαμβάνουν:

Φωτεινά ή φώτα που αναβοσβήνουν
Δυνατοί θόρυβοι
Φάρμακα
Παράλειψη γευμάτων
Υπερβολική χρήση παυσίπονων
Σωματική εξάντληση ή υπερβολική καταπόνηση του σώματος
Στρες και άγχος
Έντονες οσμές
Κάπνισμα
Αλλαγές καιρού

Στην περίπτωση μερικών ανθρώπων, η ημικρανία μπορεί να οφείλεται σε διατροφικούς παράγοντες. Σύμφωνα με την American Migraine Foundation, αυτοί μπορεί να είναι:

Παλαιωμένα τυριά
Αλκοόλ
Καφεΐνη (ή μείωση καφεΐνης)
Επεξεργασμένα κρέατα, όπως μπέικον ή ζαμπόν
Μαύρη σοκολάτα
Γιαούρτι

Για να διαπιστώσετε τι ακριβώς σας ενοχλεί, μπορείτε να δοκιμάσετε να κρατήσετε ένα ημερολόγιο, καταγράφοντας τις περιβαλλοντικές συνθήκες, όσα καταναλώσατε και την συναισθηματική σας κατάσταση κάθε φορά που εμφανίζεται η ημικρανία. Έτσι θα σας είναι πιο εύκολο να βρείτε τους πραγματικούς παράγοντες και να τους αποκλείσετε στην συνέχεια.

Οι σωτήριες διατροφικές επιλογές

Οι διατροφικές σας επιλογές μπορούν να επηρεάσουν τη σοβαρότητα και τη συχνότητα των κρίσεων ημικρανίας. Κάνοντας απλές αλλά χρήσιμες αλλαγές στις διατροφικές σας συνήθειες μπορείτε να συμβάλλετε στην πρόληψη της ημικρανίας.

Σύμφωνα με τους ειδικούς του American Migraine Foundation, οι προληπτικές διατροφικές επιλογές περιλαμβάνουν:

Επιλέξτε τρόφιμα ολικής αλέσεως για να αυξήσετε την πρόσληψη φυτικών ινών.
Πίνετε αρκετό νερό, ειδικά τις πιο θερμές ημέρες για να είστε ενυδατωμένοι.
Επιλέξτε λιγότερα επεξεργασμένα τρόφιμα ή τροφές πλούσιες σε αλάτι και ζάχαρη.
Συμπεριλάβετε φρέσκα φρούτα και λαχανικά στη διατροφή σας.
Περιορίστε την κατανάλωση αλκοόλ, ιδιαίτερα κόκκινου κρασιού.
Φροντίστε να τρώτε σε σταθερές ώρες κάθε μέρα και κάντε ό,τι καλύτερο μπορείτε για να μην παραλείπετε γεύματα.
Μειώστε σταδιακά την ποσότητα καφέ που καταναλώνετε σε λιγότερο από δύο φλιτζάνια την ημέρα.
Αποφύγετε τυχόν διατροφικούς παράγοντες που μπορεί να πυροδοτήσουν την ημικρανία.

Βάλτε την γυμναστική στο πρόγραμμα

Η σωματική υπερένταση μπορεί να προκαλέσει ημικρανία, αλλά η τακτική άσκηση μπορεί να βοηθήσει στη μείωση της συχνότητας των κρίσεων. Έρευνα, που δημοσιεύθηκε στο Current Pain and Headache Reports υποστηρίζει ότι η αερόβια (cardio) γυμναστική έχει πολλά οφέλη που μπορεί να βελτιώσουν τα συμπτώματα της ημικρανίας και να αποτρέψουν τις κρίσεις. Αυτά τα οφέλη περιλαμβάνουν:

Ενίσχυση του καρδιακού ρυθμού
Μείωση του άγχους και των καταθλιπτικών συμπτωμάτων
Βελτίωση του ύπνου

Η άσκηση ειδικά όταν ταλαιπωρούμαστε από χρόνιες ημικρανίες μπορεί να απαιτεί λίγη περισσότερη προσπάθεια και κίνητρο. Μπορείτε για αρχή να δοκιμάσετε να συμμετάσχετε σε οργανωμένα αθλήματα ή να ασκηθείτε με ένα αγαπημένο σας πρόσωπο. Αφού λάβετε την έγκριση του γιατρού σας, ξεκινήστε ήπια και αυξήστε σταδιακά τις προπονήσεις σας, εάν δεν γυμνάζεστε τακτικά.

Προσπαθήστε να μην ξεπεράσετε τα όριά σας, ειδικά αν ξεκινάτε τώρα μια ρουτίνα άσκησης. Η υπερπροσπάθεια μπορεί να έχει το αντίθετο αποτέλεσμα σε αυτήν την περίπτωση.

https://www.vita.gr/