Συμφωνία ΗΠΑ - Γερμανίας - Πύραυλοι μεγάλου βεληνεκούς στη Γερμανία από το 2026

Οι ΗΠΑ ενισχύουν τη στρατιωτική αποτροπή στην Ευρώπη και η Γερμανία παίζει σ΄αυτό κομβικό ρόλο. Για πρώτη φορά μετά το τέλος του Ψυχρού Πολέμου οι ΗΠΑ πρόκειται να αναπτύξουν στη Γερμανία από το 2026 αντιαεροπορικά συστήματα και πυραύλους κρουζ τύπου «Tomahawk» με βεληνεκές πάνω από 2.000 χιλιόμετρα που φτάνουν στο έδαφος της Ρωσίας. Οι πύραυλοι και τα πρόσφατα αναπτυγμένα υπερηχητικά όπλα θα αναπτυχθούν για να εξασφαλίσουν καλύτερη προστασία για τους συμμάχους του ΝΑΤΟ στην Ευρώπη ενισχύοντας την ευρωπαϊκή στρατιωτική αποτροπή στην αντιμετώπιση της ρωσικής επιθετικότητας.

Η συμφωνία ΗΠΑ – Γερμανίας ανακοινώθηκε στο περιθώριο της συνόδου κορυφής του ΝΑΤΟ στην Ουάσιγκτον και προβλέπει ότι η ανάπτυξη των πυραύλων θα έχει προσωρινό χαρακτήρα αρχικά, με στόχο τη μόνιμη εγκατάσταση. Πρόκειται για πυραύλους μεσαίου και μεγάλου βεληνεκούς 240-460 χιλιομέτρων και 1300-2500 χιλιομέτρων για τους πυραύλους κρουζ. Σύμφωνα με την «Φρανκφούρτερ Αλγκεμάινε Τσάιτουνγκ (ΑΖ), στο τελικό στάδιο θα μεταφερθούν στη Γερμανία και υπερηχητικά όπλα, τα οποία αυτή τη στιγμή είναι στο στάδιο της ανάπτυξης. Θα υπάγονται στην αρμοδιότητα της „Multi-Domain Task Force“, της αμερικανικής στρατιωτικής μονάδας που είναι από το 2021 υπό διαμόρφωση στο Βισμπάντεν της Γερμανίας, η οποία περιλαμβάνει επίσης δυνάμεις πυροβολικού, αντιαεροπορικής και αντιπυραυλικής άμυνας, καθώς και ειδικούς στην αντιμετώπισης του πολέμου στον κυβερνοχώρο.

Ο γερμανός υπουργός Άμυνας, Μπόρις Πιστόριους, χαιρέτισε την απόφαση των ΗΠΑ. Με την εγκατάσταση των πυραύλων θα κλείσει ένα σοβαρό κενό ασφαλείας στην άμυνα του εδάφους της συμμαχίας του ΝΑΤΟ, δήλωσε ο πολιτικός του στο γερμανικό ραδιόφωνο (). Η ανάγκη για όπλα μεγάλης εμβέλειας έχει επίσης καταγραφεί στη στρατηγική εθνικής ασφάλειας. Κατά τον υπουργό Άμυνας, η Γερμανία θα πρέπει να επενδύσει η ίδια σε αντίστοιχα συστήματα, καθώς η απόφαση των ΗΠΑ είναι μόνο προσωρινή.

Αντιδράσεις στη Γερμανία υπάρχουν τόσο από τον κυβερνητικό εταίρο του καγκελάριου Σολτς, τους Πράσινους, όσο και από και από τα κόμματα της Αριστεράς.

Οι Πράσινοι τονίζουν την ανάγκη για διευκρινήσεις σχετικά με την τοποθέτηση όπλων μεγάλου βεληνεκούς από τον αμερικανικό στρατό στη Γερμανία. Η κοινοβουλευτική εκπρόσωπος των «Πρασίνων» για την πολιτική ασφαλείας, Σάρα Νάνι, δήλωσε στη «Ράινισε Ποστ» ότι ο καγκελάριος Όλαφ Σολτς μέχρι στιγμής είχε συζητήσει με φειδώ την πραγματική απειλή για το ΝΑΤΟ, τώρα θα πρέπει να δώσει εξηγήσεις.

Ο κοινοβουλευτικός ηγέτης της Αριστεράς, Ντίτμαρ Μπαρτς, έκανε λόγο για μια άκρως προβληματική απόφαση που τροφοδοτεί το σπιράλ του επανεξοπλισμού ως αποτροπή. Η Σάρα Βάγκενκνεχτ, πρόεδρος του ομώνυμου κόμματος «BSW», υποστήριξε ότι η ανάπτυξη των όπλων θα αυξήσει τον κίνδυνο να γίνει η ίδια η Γερμανία θέατρο πολέμου.

ertnews.gr