H Πάτρα το βράδυ της Τετάρτης 31 Ιουλίου τίμησε τον Γρηγόρη Μπιθικώτση, τον ερμηνευτή των μεγάλων στιγμών της πορείας του ελληνικού τραγουδιού κατά τον 20ό αιώνα, το δημιουργό μεγάλων λαϊκών τραγουδιών, τον αγαπημένο τραγουδιστή των σπουδαίων συνθετών, με ένα ξεχωριστό συναυλιακό αφιέρωμα το οποίο πραγματοποιήθηκε στο Παμπελοποννησιακό Στάδιο.
Το Διεθνές Φεστιβάλ απέδωσε έναν ξεχωριστό μουσικό φόρο τιμής στη γνήσια και ανεπιτήδευτη λαϊκή φωνή που σημάδεψε ανεξίτηλα την μουσική ιστορία και έγινε αφορμή για να φτάσουν τα σημαντικότερα έργα της ελληνικής διανόησης στον ελληνικό λαό και να γίνουν κληρονομιά του.
Στη διάρκεια της συναυλίας ακούστηκαν τραγούδια από τη συνεργασία του με σπουδαίους συνθέτες όπως ο Μίκης θεοδωράκης, ο Μάνος Χατζηδάκης, ο Σταύρος Ξαρχάκος, ο Απόστολος Καλδάρας, ο Μάρκος Βαμβακάρης, ο Βασίλης Τσιτσάνης, ο Γιώργος Μητσάκης, ο Δήμος Μούτσης και ο Άκης Πάνου, τα οποία ερμήνευσαν οι Γρηγόρης Μπιθικώτσης, Βασίλης Λέκκας, Μπάμπης Τσέρτος, Γεράσιμος Ανδρεάτος, Κώστας Τριανταφυλλίδης και Σταυρούλα Εσαμπαλίδη. Την καλλιτεχνική επιμέλεια και τις ενορχηστρώσεις είχε ο Νίκος Στρατηγός.
Τη συναυλία παρακολούθησε ο Δήμαρχος της Πάτρας Κώστας Πελετίδης ο οποίος στο σύντομο χαιρετισμό του αναφερόμενος στον μεγάλο ερμηνευτή και την καλλιτεχνική του διαδρομή τόνισε ότι « Ο Δήμος Πατρέων, με την αποψινή ξεχωριστή συναυλία για τον Γρηγόρη Μπιθικώτση, θέλει να τιμήσει τον συνθέτη, τον τραγουδιστή, που έγραψε την δική του σημαντική ιστορία στο ελληνικό τραγούδι.
Ο Γρηγόρης Μπιθικώτσης παραμένει ζωντανός μέσα από την μουσική και τα τραγούδια του. Είναι από τους κορυφαίους για δύο βασικούς λόγους. Ο ένας, γιατί ήταν λαϊκός δημιουργός χιλιοτραγουδισμένων, αγαπημένων τραγουδιών, σπουδαίος ερμηνευτής του Μίκη Θεοδωράκη, του Μάνου Χατζηδάκη, του Σταύρου Ξαρχάκου και πάρα πολλών άλλων συνθετών. Ο άλλος, γιατί αυτός ο μεγάλος καλλιτέχνης δεν ξέχασε από ποια σπλάχνα βγήκε, δεν καβάλησε καλάμι για να ταξιδέψει στις αγκαλιές του πλούτου.
Ο μεγάλος Μπιθικώτσης δεν είχε μόνο φωνή που σε έκανε να ξεχνάς τα καθημερινά σου βάσανα, βάλσαμο για τους πόνους της καθημερινότητας. Είχε ψυχή, μυαλό, καρδιά που χτυπούσε εκεί που έπρεπε, δίπλα στον αγωνιζόμενο λαό, του μεροκάματου, της προκοπής, του δίκιου.
Αγαπητές φίλες και φίλοι,
Την ζωή μπορούμε να την διανύσουμε έχοντας ως κυρίαρχο στοιχείο τα ένστικτα, το αξιακό σύστημα της παρακμής, που για τα συμφέροντα της τάξης του πλούτου πλημμυρίζουν τον πλανήτη με αίμα παιδιών και αθώων ανθρώπων. Μπορούμε να επιλέξουμε να τη διανύσουμε όμως και αγέρωχοι, αγονάτιστοι Αγωνιστές, με καρδιά που δεν βολεύεται παρά μόνο στο δίκιο.
Από κάθε πτυχή της ζωής, προβάλει η αναγκαιότητα μιας κοινωνικής συγκρότησης που δεν θα κυριαρχεί ο πλούτος, αλλά οι εργάτες του χεριού και του πνεύματος, ο λαός μας, που δίνουν το αίμα τους και τον ιδρώτα τους. Τούτο το χώμα είναι δικό τους και δικό μας, δεν μπορεί κανείς να μας το πάρει.
Να τι έλεγε ο Γρηγόρης Μπιθικώτσης, ένας καλλιτέχνης γεμάτος – όχι ρηχός.
«Βρήκα τον αληθινό εαυτό μου, ήταν αυτό που με γέμισε. Ήταν η πιο μεγάλη στιγμή της καριέρας μου και της ζωής μου τα εννέα τραγούδια της «Ρωμιοσύνης».
Σε άλλη στιγμή είπε το εξής: «Λένε ότι ο Πολιτισμός, η χώρα για να προοδεύσει, χρειάζεται λεφτά. Δεν είναι όμως τα λεφτά που φτιάχνουν τις πατρίδες. Είναι οι εργάτες που δίνουν το αίμα τους και τον ιδρώτα τους…».
Την εκδήλωση παρακολούθησαν επίσης ο αντιδήμαρχος Πολιτισμού Αποστόλης Αγγελής, ο αντιδήμαρχος Αθλητισμού, Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Πρασίνου Παναγιώτης (Τάκης) Πετρόπουλος, δημοτικοί – διαμερισματικοί σύμβουλοι και μέλη Δ.Σ. σε Οργανισμούς του Δήμου Πατρέων.